Ritka az az élethelyzet egy spontán kültéri fényképnél, hogy tökéletesen tudjunk viszonyítani a vízszinteshez, és ne legyen szükség a képünk utólagos javításához. A Photos / Fotók alkalmazás ennek elérésére igen egyszerű felületet kínál, amellyel könnyedén tudunk vízszintezést végezni az esetlegesen enyhén ferde képen.

A szerkesztéshez előbb dupla kattintással ki kell választanunk a képet, hogy az kitöltse a Photos / Fotók program ablakát, majd a csúszógombokkal illusztrált Edit Photo / Fénykép szerkesztésre gombra kattintva érjük el a beépített szerkesztő funkciókat. Itt a Crop / Vágás lesz az, amely nem csak a kép méretre vágása, hanem vízszintezése kapcsán is a segítségünkre lesz.A Touch Bar felülettel rendelkező MacBook Pro tulajdonok számára rendkívül kényelmes a művelet, ugyanis az ujjkövetőhöz nem is kell hozzányúlniuk, hanem az egész feladatot el tudják végezni a Touch Bar felületéről. A kép dupla kattintást követő megnyitásával minden funkció egy-egy bökésre van: az Edit / Szerkesztés gomb jele azonos a programablak tetején lévővel, amelyet az öt alapfunkció, köztük a Crop / Vágás elérése követ. A Touch Bar felületen végzendő további lépéseket a cikk későbbi részében az egérkurzorral végzett műveletekkel párhuzamban foglaljuk össze.

Megjegyzés: A vágás témakörét egy külön fejezet öleli fel, az elforgatás ugyan vágással jár, de ez a cikk külön taglalja a vízszint helyreállítását célzó műveletsort.A vízszint állítását a Crop / Vágás felületen tudjuk elvégezni, mégpedig az itt található Straighten / Kiegyenesítés csúszógomb segítségével: ezt két irányba tudjuk húzni annak függvényében, hogy melyik irányban van megdőlve a kép.

A Touch Bar felülettel rendelkező MacBook Pro modellek tulajdonosai számára az elforgatás az egérrel való kísérletezés nélkül, a Touch Bar felületen megjelenő mérőszalagszerű eszközzel valósítható meg: ennek segítségével a kép dőlésszöge finoman módosítható. A manuális elforgatás művelete így igazán könnyeddé válik, ráadásul természetesebb az ujjunkat húzni egy kellemesen sima üvegfelületen, mint az egér nyomva tartásával.Lehet kísérletet tenni az Auto / Automatikus gomb lenyomásával is: ez pillanatok alatt elemzi a képet, és beforgatja úgy, ahogyan szerinte vízszintes. Ez az esetek többségében abszolút működőképes, olykor azonban nem azt az elemet veszi alapul a vízszinthez, amelyet szubjektív értékelésünkkel annak vélünk.

A Touch Bar felületen szintén megtalálható az Auto gomb, amely mindaddig látható, amíg nem végzünk elforgatást. Ezt követően a Reset / Visszaállítás gomb jelenik meg a helyén.Ha az elforgatás miatt a kép egyik oldala esetleg túlságosan levágásra kerül, lehetőségünk van a másik oldalból is csökkenteni, hogy az arányok megmaradjanak. E szempontból fontos az Aspect / Oldalarány felirat alatt felsorolt lehetőségek sora: itt a klasszikus 3:2, 3:5, 4:3, 5:7, 8:10, 16:9 és négyzet alakú képarányok mellett a kép eredeti képarányának fenntartását (Original) is választhatjuk, teljesen szabadon módosíthatjuk a képarányt az adott fotó megjelenéséhez igazítva (Freeform / Kötetlen), valamint egyedi képarányt is megadhatunk - például 16:10 képarányt, ha a Mac-re szeretnénk háttárképet készíteni.

Tipp: A Touch Bar felülettel rendelkező MacBook Pro modellek esetén az elforgatás mérőszalagszerű dőlésszög jelzője mellett található az oldalarány menü. Erre bökve az alapértelmezett, előre definiált népszerű képarányok közül is válogathatunk egyetlen bökéssel.

A méretre vágásról egy külön írásunk szól bővebben…

Előfordul, hogy a képet nem ideális szögből készítettük, és nem vízszint problémája van, hanem torzul a fotózás szöge miatt. Ez a leggyakoribb a közeli épületek fotózásakor, de sokféle más téma esetén is tapasztalhatjuk a jelenséget.

A Photos / Fotók program szerkesztési felületén a Cop / Vágás gomb lenyomásával a Vertical / Függőleges és a Horizontal / Vízszintes paraméterek módosításával tudjuk nyújtani a kép által alkotott palástot úgy, hogy a fotó ideális állapotú oldala lehetőleg csak minimálisan torzuljon.E felületen találjuk még a Flip / Fordítás gombot, amely alapértelmezés szerint a függőleges középvonal mentén vízszintesen tükrözi a képet. Lehetőségünk van vízszintes középvonal mentén függőlegesen is tükröznünk a fotót, ha az Alt billentyűt nyomva tartjuk. Ekkor fejjel lefelé kerül tükrözésre a kép. (Ez ugyebár nem azonos a 180 fokban elforgatással.)A Reset / Visszaállítás gombbal törölhetjük az elvégzett módosítást, míg a felső lécen lévő Revert to Original / Eredeti visszaállítása gombbal bármikor lehetőségünk van a módosítások előtti képállapotra visszatérni. (Fontos, hogyha csak az aktuális módosítást szeretnénk törölni, akkor a Reset / Visszaállítás gombot használjuk, mert a Revert to Original / Eredeti visszaállítása gomb az összes, már elvégzett és jól sikerült módosítást is törli.)

A művelet végén a jobb felső sarokban lévő Done / Kész gombra kattintva tudjuk véglegesíteni az állapotot. (A Done / Kész gomb a Touch Bar felületen a bal oldalon található.) A Photos / Fotók alkalmazás természetesen nem destruktív, vagyis eltárolja azt a metaadatot, hogy milyen módosításokat végeztünk egy fényképen, és azt felhasználja a megjelenítés során, de magához a forrás képhez sosem nyúl hozzá, azt mindig vissza tudjuk állítani és ki tudjuk nyerni a programból.

Tipp: Ha több verzióval szeretnénk kísérletezni egyazon képre vonatkozóan, akkor praktikus lehet duplikálni a fényképet, így minden verzióját külön szerkeszthetjük és eltárolhatjuk!

Photos / Fotók cikksorozat
A Photos / Fotók program felülete
Importálás különböző forrásokból | • Költözködés az Aperture programból
Albumok használata | • Arcfelismerés alapú fénykép gyűjtés
Metaadatok; az Info paletta | • Fotózás dátumának módosítása
• Emlékek | • Kulcsszavak | • Szűrők, effektusok | • Elforgatás, vízszint
• Képjavítás, általános szerkesztések | • Méretre vágási funkciók | • Bővítmények
Live Photos / Élő fényképek effektusok | • Virágfotózás iPhone segítségével
Képeink a felhőben - iCloud integráció | • Megosztás, publikálás
Photos képtár külső tárolón | • Fényképeink nyomtatása

 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: