A Photos / Fotók alkalmazás felülete barátságos kialakítású, amely egyszerre használható kényelmesen ablak nézetben és teljes képernyős módban is. A program magán viseli annak az egyszerűsítő törekvésnek a nyomait, amely a közös macOS, iPadOS és iOS kompatibilitás okán alapvető vezérelv volt a program megalkotása során, és amely révén letisztult és célirányos felület áll a rendelkezésünkre.

A Photos / Fotók program elindítása az új Mac felhasználók számára egy teljesen üres programablakkal köszönt.Ez a ritkább eset, hiszen a régebbi Mac felhasználóknak volt már iPhoto vagy Aperture képtára, amelyeket importál a Photos / Fotók alkalmazás. Azon felhasználók, akiket az iPhone csábított a Mac világba, vélhetőleg használják az iCloud Photo Library / iCloud fotókönyvtár szolgáltatást - számukra a Photos / Fotók program az első indításkor elkezdi betölteni a telefonon készített fényképek sorozatát, és kényelmes átjárást biztosít a mobil eszköz és a Mac között.

Ez az írás a Photos / Fotók felületével foglalkozik, ám dedikált fejezeteink számolnak be a felvázolt két esetről is:
• iPhoto és Aperture képtárak importálása…
• Az iCloud fotókönyvtár használata…

A Photos / Fotók program képekkel való megöltése nyomán kirajzolódik előttünk a felépítés: a képek központi helye és időrendi sorrendben való megjelenítése, a bal oldalon lévő oldalsáv dinamikusan bővülő elemekkel, valamint az eszköztár rajta az előre és hátra való mozgást segítő navigációs gombokkal, az ikonok méretét szabályozó csúszógombbal és az eszköztár elemeivel: a plusz gombbal, amellyel albumokat és különféle produkciókat hozhatunk létre, a megosztás gombbal és a keresőmezővel.

Pillanatok - gyűjtemények - évek
A Photos / Fotók alkalmazás előbb jelent meg az iOS rendszerre, mint a macOS rendszerre, így az Apple sokféle olyan megoldást alkalmazott, amely az iPhone kicsiny kijelzőjén előnyös igazán. Ezek egyik eleme a könnyebb áttekintés és kis kijelzőn való eligazodás és ránagyítás.

A Photos / Fotók program eszköztárán lévő balra-jobbra nyilak kifejezetten a mobil rendszerből vett inspirációt példázzák. Az alap megjelenés a Moments / Pillanatok ábrázolás, amely magukat a képeket jeleníti meg.

A Moments / Pillanatok felületen a képek méretét az eszköztáron lévő csúszógombbal tudjuk módosítani: praktikusan növelni, hogy jobban átláthassuk a fényképeinket.Ennek időrendje mindig növekvő, vagyis a legrégibb kép van felül és az újabb képek alulra kerülnek. Ezen a sorrenden nem tudunk változtatni. Magát a sorrendet egyébként a View / Nézet menü Sort / Elrendezés menüpontjában tudjuk állítani, de a Photos / Fotók program főfelületén ez a beállítás inaktív, és az Apple nem teszi lehetővé a sorrendnek akár csak a megfordítását, hogy a legújabb képek legyenek felül, a régiek pedig alul.

Talán ennek orvoslására alakult ki a Collections / Gyűjtemények felület, amelyet akkor érünk el, ha a balra nyílra kattintunk. Ekkor a képek kisebb méretűre változnak, és érdekes gyűjteményekbe kerülnek, amelyek valamilyen szinten egy időszakot ölelnek át, miközben valamilyen szinten a helyszínek is kihatással vannak rájuk.

Mint a képen is látszik, a program a dátumot veszi elsődlegesnek: február 28. és április 2. között készült képeket gyűjt csokorba, amelyek Budapesten és Heves megyében készültek, míg a másik csokorban szintén találhatóak Heves megyei fényképek a Borsod megyeiek társaságában, viszont a dátum az április 26. és május 3. közötti időszakot öleli fel.

Az ikonok kisebb méretűek, de még jól azonosíthatóak: látszik, hogy hol van virág, égbolt, templom, és a kis képekből még a budapesti látképet is felismerjük.A nagy gyűjtemények látványos áttekintésére szolgál a Years / Évek felület, amely további balra lépéssel érhető el a navigációs gombok jóvoltából. Ez akkor igazán látványos, ha hosszú évek gyűjteményét tudjuk így megtekinteni. Itt sokkal kisebbek a képeink, csak nehezen tudjuk őket azonosítani, ám látványos egyveleget alkotnak az évekre vetítve.

Hogy bármely felületről könnyedén vissza tudjunk térni az átlátható felületre, a Photos / Fotók nem akadályozza a dupla kattintással való navigálást ott sem, ahol a képek apró mérete miatt az azonosítás nem egyszerű. A Years / Évek nézeten bárhol duplán kattintva megnyílik az adott fénykép.A dupla kattintást követően a képet megnyitva a Touch Bar felülettel rendelkező Mac gépeken láthatjuk a kép szomszédos fotóit, könnyed navigálást kínálva a gyűjteményben. Azon gépek esetén, amelyeken nincsen Touch Bar, a Photos / Fotók alkalmazás az ikonméret nagyatására szolgáló csúszógomb mellett kínál egy gombot: egy bekapcsolja a megnyitott kép alatt a szomszédos képeknek egy sávban való megjelenítését, ezzel kínálva könnyed navigációt. Ez nem olyan elegáns, mint a Touch Bar, de a célnak megfelel.Tipp: A kép alatt megjelenő szalag és a Touch Bar valójában függésben vannak egymással, így a Touch Bar ujjunkkal való mozgatása során a kép alatti szalag is mozog. A kép alatt a szalagot egérrel mozgatva a Touch Bar felületén is látszódik a navigálás.

A rendszer fotókönyvtára
Ritkán kell foglalkoznunk ezzel a problémával, de nagyon fontos elem annak meghatározása, hogy a Photos / Fotók program gyűjteménye legyen a rendszer fotókönyvtára. Ennek az alkalmazások átjárhatóságában is jelentősége van, mert például az iMovie filmszerkesztő csak akkor fér hozzá a Photos / Fotók program tartalmához, például a benne tárolt mozgókép felvételekhez, ha a fotókönyvtár alapértelmezetté van téve. De természetesen az iCloud Photo Library / iCloud fotókönyvtár működése kapcsán sem elhanyagolható ez a beállítás.

A rendszer fotókönyvtárát a Photos / Fotók programmenü Preferences… / Beállítások… parancsával nyíló ablakban a General / Általános címke alatt ellenőrizhetjük: itt a Use as System Photo Library / Használat rendszer fotókönyvtárként gombra kattintva tudjuk garantálni, hogy az éppen nyitott fotógyűjtemény a rendszer alapértelmezett fotókönyvtára.

E beállítás meglétét az mutatja, ha a gombot nem lehet lenyomni, az halovány. Ekkor megfelelően van beállítva a Photos / Fotók alkalmazás.

Megjegyzés: A néhai iPhoto és Aperture programoknál gyakori volt, hogy akár egynél több fotókönyvtárat is létrehoztunk. Ez a Photos / Fotók esetén nem ajánlott, mert egyszerűen nem erre van berendezkedve a program. Amennyiben a szakmai igényeink megkövetelik, természetesen hozhatunk létre különálló képtárakat, de fontos tudni, hogy egy rendszer fotókönyvtárunk lehet, illetve az iCloud alapú szolgáltatásokat is egy bizonyos fotókönyvtárhoz tudjuk hozzárendelni.

A következőkben a Photos / Fotók alkalmazás alapvető ismereteit mutatjuk be nagy részletességgel.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2017. május 4.
Frissítve: 2018. január 14. (3.0); 2022. november 19.

Photos / Fotók cikksorozat
A Photos / Fotók program felülete
Importálás különböző forrásokból | • Költözködés az Aperture programból
Albumok használata | • Arcfelismerés alapú fénykép gyűjtés
Metaadatok; az Info paletta | • Fotózás dátumának módosítása
• Emlékek | • Kulcsszavak | • Szűrők, effektusok | • Elforgatás, vízszint
• Képjavítás, általános szerkesztések | • Méretre vágási funkciók | • Bővítmények
Live Photos / Élő fényképek effektusok | • Virágfotózás iPhone segítségével
Képeink a felhőben - iCloud integráció | • Megosztás, publikálás
Photos képtár külső tárolón | • Fényképeink nyomtatása

 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: