Az Apple a macOS operációs rendszer képességeit egy csapat számára használható közös funkciókkal kibővítő Server alkalmazását elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak szánja, ennek megfelelően a szoftver e terület számára értékes képességekkel is ki van egészítve. Ennek az irányzatnak egy kiváló példája a Wiki Server, amely révén illusztrált szöveges tudásbázist építhetünk fel, amelyhez bármely kolléga hozzáférhet, bárki kiegészítheti, szerkesztheti és olvashatja. Ez azért praktikus, mert a segítségével egy-egy céges irányzatot, tájékoztatót, eligazítást úgy tehetünk közzé, hogy olyan kollégákhoz is eljut, akik nincsenek jelen a gondolat születésekor, de rájuk is vonatkozik az információ.

A Wiki Server a nevét a népszerű tudásmegosztó portál, a Wikipedia elnevezéséből örökölte. Működése és megjelenése is hasonló, csak éppen belső hálózatok számára - de igény szerint akár nyilvánossá is tehető.

Aktiválása a Server alkalmazásban történik, ahol egyszerűen OFF állásból ON állásba kell húzni a csúszógombot. (A Server használata esetén az előzetes beállítások alapvetőek, tehát ha jól állítottuk be a szervert az alkalmazás első indításakor, akkor a szolgáltatások is megfelelően működnek majd.)Tipp: A szerver beállításakor és kezelésekor nem szükséges az alkalmazást futtató Mac közelében lenni. A Remote Desktop alkalmazás jóvoltából VNC technológia használatáról távolról teljes körű vezérlésre nyílik lehetőség.

A beindított Wiki Server főoldalát a Server alkalmazás Wiki felüeltének bal alsó részén lévő View Wiki linkre kattintva tudjuk elérni.

A használata innentől kis túlzással a gyerekjáték kategóriába sorolható: van egy főoldalunk (Home), ahonnan bejelentkezéssel férhetünk hozzá a különféle tartalmak esetleges szerkesztéséhez és létrehozásához. A bejelentkezés a gépen lévő felhasználók számára a saját fiók adataikkal történik (rövid név és jelszó páros). A hozzáférés nyomán új Wiki témát és új szócikket is létrehozhatunk, saját bemutatkozó oldalt alkothatunk, nyomon követhetjük a többi felhasználót, illetve akár belső Blog oldalt is készíthetünk.A bejelentkezést követően a jobb felső sarokban megjelenik négy ikon egy kereső mellett. Ezek funkciója mindenütt ugyanaz: az első opcióval új oldalt hozhatunk létre a saját dokumentumaink között. Ennek az a jelentősége, hogy ha új tartalmat hozunk létre, akkor az nem a Wikiben, hanem előbb a saját tárhelyünkön jelenik meg, ahol így szabadon szerkeszthetjük, tökéletesíthetjük, mielőtt mindenki számára elérhetővé válik. (Később ezt feltölthetjük a Wikire.) Már kész iratot tölthetünk fel az Upload File to My Documents… felületre, amikor is a fájlrendszerből kell megkeresnünk a megírt tartalmat, amelyet szerkeszteni és közzétenni kívánunk. Amennyiben a felhasználóhoz engedélyeztük a Blog szolgáltatást, a plusz jellel jelzett menüből a New Blog Post in My Blog… opcióval tudunk új írást kreálni.

Tipp: A saját profilunk teljesen testre szabható a fogaskerék ikonra kattintva a My User Settings… almenü választásával. Megadhatjuk azt a nevet, amelyet mutatni szeretnénk, mint szerkesztő, akár kis képet is adhatunk a profilunkhoz, és háttérképet is beállíthatunk a Wiki kínáltra alapszín témák (8 darab) közül. Ezen kívül - ha engedélyeztük a szolgáltatást - itt tudjuk megadni a Blog hozzáférési lehetőségeit: kik érhetik el, kik szólhatnak hozzá és mi a moderálás módja.

A plusz jellel ellátott menüből tudunk új Wikit létrehozni a New Wiki… paranccsal. Ha ezt választjuk, előbb létrehozunk egy áttekintő témát, amelybe közvetlenül tudunk cikkeket szerkeszteni, vagy saját dokumentumaink közül szócikkeket feltölteni. Ezeket a wiki témákat a felhasználók a Home oldalról a Wikis linkre kattintva tudják elérni, de elküldhetjük a közvetlen linket is a kollégáknak, hogy az adott téma ne kerülje el a figyelmüket.

Megjegyzés: A Wiki tartalmak kívülről nem megnyitható mappában találhatóak a Macintosh HD: Library: Server: Wiki mappán belül.Új Wiki létrehozásakor a Wiki Server több kérdést is feltesz: el kell neveznünk a Wiki témát, illetve rövid leírást készíteni hozzá (Description), majd megadni, hogy mely felhasználók férhetnek hozzá, vagy jogokat adni az összes bejelentkezett felhasználónak, illetve az összes nem bejelentkezett felhasználónak. Itt adható meg, hogy az adott Wiki témát külső személy elérheti-e jelszó nélkül, vagy akár szerkesztheti is, illetve megadható, hogy a belső személyek tudják-e az olvasáson kívül szerkeszteni is a dokumentumokat.

A Wiki témának kis méretű ikont adhatunk, amely a témához kapcsolódik, illetve nyolcféle szín közül is választhatunk, hogy hangulatot adjunk a weblapnak.

A saját profilunk arra használható, hogy bármilyen tartalmat szerkeszteni tudjunk, és mint szerver adminisztrátor, meghatározzuk a Wiki Server megjelenésének arculatát, használati élményét és tartalmát. Bármely oldalon a ceruza ikonra kattintunk, az adott oldal tartalmát teljes mértékben szerkeszteni tudjuk. Az oldal felső lécén különféle szerkesztő gombok jelennek meg: csatolmányt adhatunk a dokumentumhoz, képet, multimédiás tartalmat, táblázatot vagy HTML kódot (és ezáltal bármit) illeszthetünk egy oldalba. Vonallal elválasztva pedig szövegszerkesztő megoldások elérhetőek: a bekezdés jelre kattintva kiemelhetünk egy kijelölt sort címnek, alcímnek, stb. a felnyíló menü használatával. Hasonló elven működik a betű formázó menü: sima szöveg, félkövér, dőlt, aláhúzott, pirossal kiemelt fontos, kékkel kiemelt hangsúlyos és sárgászöld háttérszínnel megjelölt szöveget hozhatunk létre kijelöléssel és a menü használatával.

A jobbra kanyarodó nyíl egyrészt URL link elhelyezését (Enter URL…) vagy ennek törlését (Unlink) teszi lehetővé, keresni tudunk az összes tartalomban (Search…), valamint új oldalt is hozzáadhatunk a Wiki Server tartalmához (New page…). Ezen kívül a legutóbb látogatott oldalakhoz is hozzáférhetünk.

A bekezdés formázás révén balra, középre, jobbra vagy sorkizárt szöveggé alakíthatjuk a tartalmakat. A következő menüből felsorolást helyezhetünk el. Míg a mellette lévő gombokkal bentebb helyezhetjük a bekezdést.

Ahogyan fentebb említésre került, új szócikket közvetlenül a Wiki tartalmában, vagy a saját dokumentumaink között hozhatunk létre. Amennyiben a Wikiben alkotunk, az a jobb felső sarokban lévő mentés gombra (Save) kattintást követően azonnal láthatóvá válik. Ha a saját dokumentumainkon belül, profilunk rejtekében alkotunk, vagy máshol - például TextEdit / Szövegszerkesztő programban - alkotott dokumentumot töltünk fel, azt szerkesztést követően a fogaskerékkel jelzett funkciógombra kattintva megjelenő Move to Wiki… paranccsal tudjuk hozzáadni egy Wiki oldalhoz. A hozzáadásnál az első néhány betű begépelésével meg kell adnunk, hogy melyik Wikiben szeretnénk elhelyezni az adott dokumentumot.

A Wiki Server működése közben nyomon követhetjük egy-egy dokumentum változását, megtekintését akár felhasználókra lebontva. Ez a főoldal (Home) Activity felületén érhető el.

A Wiki Server lényege, hogy bármely felhasználó szerkeszteni tudja a dokumentumokat.

Az Apple többféle okos képességgel látta el a Wiki Server szolgáltatását: ha kívülről iOS eszközzel férünk hozzá, minden tartalom jól elérhető, sőt, akár az iWork alkalmazásainkból is megnyitható. Az iPad felületén kötegekben vannak ábrázolva a különféle Wiki tartalmak - mint a fénykép gyűjtemények a Photos alkalmazásban. Okos képesség a Quick Look, amely révén - a macOS Server tudásával élve - csak megjelenik egy-egy nagy fájl, és nem töltődik le a kliens gépre, így ha mobilinternetről nézünk meg egy nagy méretű tartalmat, akkor azt nem kell letöltenünk, csak megjeleníti a rendszer.

A Wiki Server egy hasznos képesség arra az esetre, ha több alkalmazottal dolgozó cég szeretne privát módon tudást megosztani a kollégákkal úgy, hogy mindenki bármikor hozzáférjen a fontos információkhoz.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József, 2013. 09. 20.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: