Az Apple és a szerverek területe az évek alatt látványos változásokon ment keresztül, és a cég szépen lassan elfordult a vállalati felhasználóktól a kis- és középvállalkozások, tudományos kutatók, nagy adatokkal dolgozó kreatív szakemberek és költséghatékony megoldásokat kereső mozgóképes felhasználók irányába. A macOS Server 2.2.1-es frissítéssel a szerver alkalmazás már helyet követel magának az otthoni iMac vagy Mac mini munkaállomáson is - legalábbis azok számára, akik több Mac-kel rendelkeznek, és szeretnék gyorsítani a rendszer frissítéseik, alkalmazásaik és könyveik letöltését az Apple szervereiről.

Az Apple a Server alkalmazás 2.2.1-es változatában mutatta be a Caching nevű szolgáltatását, amelynek lényege, hogy a szerverként működő Mac-en letöltött frissítéseket a hálózatban lévő többi Mac nem az internetről, az Apple sokszor leterhelt és nem maximálisan gyors szervereiről tölti le, hanem a helyi szerverről páratlan gyorsasággal!Ez a funkció bárki számára hasznos lehet, aki egynél több Mac-et használ ugyanazzal az Apple ID-vel, de főként azok veszik hasznát, akik akár kis méretű céges gépparkot, akár nagyobb méretű családi gépparkot üzemeltetnek. Ha van a családban 3-4 Mac, akkor már idő takarítható meg azzal, ha a mindig futó asztali gépen vagy a dedikált média szervernek használt Mac mini számítógépen üzembe állítunk egy Caching kiszolgálót.

Hogyan is működik ez a funkció? A megoldás Apple ID alapú, tehát mind magán felhasználók, mind cégek könnyedén élhetnek vele. Az Apple ID manapság minden Mac használatának egyik alapeleme, hiszen a legtöbb szoftver már csak a Mac App Store-ból elérhető, így megkerülhetetlen, hogy onnan eszközöljünk letöltéseket. A Server alkalmazás ennek megfelelően vagy az első üzembe helyezéskor, vagy egy későbbi fázisban kérni fogja az Apple ID-t, amelyet az Apple Push Notification szolgáltatásához használ. Ez praktikusan azonos azzal az Apple ID-vel, amellyel a szoftvereinket is vásároljuk. A Mac App Store révén az egyszer megvásárolt tartalmak a többi gépünkre is letölthetőek anélkül, hogy újból meg kellene vásárolni őket. Ezek és a hozzájuk elérhető frissítések letöltését azonban minden gépen kezdeményeznünk kell, illetve az az internetről történik. Ezt a folyamatot tudja forradalmasítani a Caching szerver.

Megjegyzés: A macOS Server témakörben otthonosan mozgó felhasználók ismerik a Software Update Server funkciót, amely nem azonos a Caching szerver funkcióval: míg a Software Update Server esetén módosítjuk azt a helyet, ahonnan az adott gépek a frissítéseket elérik, és szabályozhatjuk, hogy mely gép melyik frissítéshez férjen hozzá, addig a Caching szerver esetén a gépek csak akkor töltik le a helyi szerverről a frissítéseket, ha az adott hálózatban tartózkodnak. Amikor hazavisszük a gépünket az irodából, akkor az otthoni internet szolgáltatásunkat használja a frissítéshez, nem pedig a céges Caching szervert keresi. A Caching szerver ezen kívül az alkalmazás frissítéseket és a megvásárolt új alkalmazásokat, illetve könyveket is letölti, nem csak az Apple szoftver frissítéseket.

A Caching szerver működésének alapja, hogy a gépek egy bizonyos nyilvános IP címet használjanak, amelyet Network Address Translation (NAT) szolgáltatással osszon szét egy egység - például az Apple valamely WiFi készüléke.. Vagyis ha van egy kábeles internet szolgáltatásunk, amelyet egy AirPort Time Capsule termékkel osztunk meg, akkor az összes gép, amely az AirPort Time Capsule által képezett hálózatra csatlakozik, élni tud a Caching szerver funkciójával. A szolgáltatás akkor is működik, ha céges környezetben egynél több Mac gépekkel teli helyiség van, és ott külön hálózati elosztó egységeket használunk, hiszen a nyilvános IP cím azonos lesz a két külön hálózat esetén is.A Caching szolgáltatást a Server alkalmazásban érhetjük el a Services felület elemei között. Néhány egyszerű beállítás eszközölésével viszonylag gyorsan a szolgálatunkba állíthatjuk. A Volume sorban ki kell választanunk azt a lemezt, amelyre a letöltéseket gyűjteni kívánjuk, illetve a Cache Size csúszógombbal meg kell adnunk azt a méretet, amelyben esetlegesen limitálni kívánjuk az így letöltött tartalmak méretét. Amennyiben az Unlimited opciót hagyjuk beállítva, úgy a lemez teljes terjedelme használható a frissítések és tartalmak letöltésére, ám a macOS van annyira intelligens, hogy mindig hagy 25 GB szabad helyet a fájlrendszer épségének megóvása érdekében. Így ha az 1000 GB-os lemezen 975 GB frissítés található, akkor a macOS elkezdi letörölni azokat a frissítéseket, amelyek a legritkábban kerülnek használatra.

Természetesen a csúszógomb segítségével másféle határvonalat is húzhatunk, de a 25 GB-os szabály ekkor is él: ha a hely fogytán van, a rendszer a kiegyensúlyozott működés érdekében törli a legritkábban használt frissítéseket, tartalmakat.

A Mac mini szerver felhasználók számára praktikus opció a második, nem rendszer meghajtó kiválasztása, hiszen a letöltések írása és a tartalmak olvasása így nem a macOS rendszert futtató lemezt lassítja, hanem egy különálló tároló kapacitását veszi igénybe.

A Server alkalmazásban ezen beállítások megadását követően csak el kell húznunk a bekapcsoló gombot az OFF állásról az ON állásra, és néhány pillanat alatt a szolgáltatás elindul.

Tipp: Ha törölni kívánjuk a felgyülemlett adatot, akkor a Server alkalmazás felületén a Reset gombot kell megnyomnunk.

Mit kell beállítanunk a kliens gépeken? A szolgáltatás nagyszerűsége, hogy a hálózatban lévő Mac gépeken semmiféle beállítást nem kell eszközölnünk: amikor a Server alkalmazásban a szolgáltatás elindul, az regisztrálja a nyilvános IP címünket az Apple felé, és az Apple szervere az ezen nyilvános IP mögül érkező kéréseket automatikusan továbbítja a Caching szerver irányába, hogy helyben történjen a kiszolgálás, ne az internetről. Ez a művelet néhány pillanat alatt lezajlik, amit olyan formán is érzékelhetünk, hogy az első, szerveren való letöltést követően a többi gépen villámgyorsan történik a letöltés. (Az első letöltési kérés a megszokott tempóban fut, hiszen ott ténylegesen az Apple szervereiről érkezik az adat.)

A Caching szerver segítségével felgyorsul a rendszer és szoftver frissítés, gyorsan elérhetővé válik minden, a hálózatban lévő gépen az adott Apple ID-vel megvásárolt alkalmazások telepítése, és az Apple Books Store-ban (korábbi iBooks Store) vásárolt könyvek elérése, miközben a kliens gépeken semmiféle korlátozás nincsen arra vonatkozóan, hogy honnan tölthetnek le tartalmakat. Ráadásul használhatunk egyszerre két Caching szervert is például az irodánkban és az otthonunkban, ha mindkét helyszínen több gép üzemel.

Hasznos információ lehet, hogy a Server alkalmazás felületén el nem érhető egyéb paramétereket is szabályozhatunk a Caching szerver működésével kapcsolatosan. Ehhez pedig a paraméter lista iratot kell megnyitni és szerkeszteni. Minden Mac alkalmazás egy bizonyos PLIST (property list) iratban tárolja a rá vonatkozó beállításokat. Ezt a .plist kiterjesztésű iratot tipikusan a Library mappánkban helyezzük el - ez lehet a Macintosh HD-n lévő, minden felhasználóra vonatkozó Library, vagy a felhasználói fiókon belüli, alapból nem látható Library. A Server alkalmazás esetén a Macintosh HD-n lévő, minden felhasználóra vonatkozó Library mappában találhatók a szerver beállítások.

Tipp: A PLIST iratok elnevezési sémája egy-egy alkalmazás, telepítő vagy csomag esetén az Apple szabványa szerint a vállalkozás vagy felhasználó domain nevének megfordítottja, tehát például hu.ijoe.cachingserver.plist lenne a neve egy, az ijoe.hu oldalon elhelyezett ilyen iratnak. Ez az oka, hogy az Apple beállításai tipikusan com.apple.alkalmazásnév.plist formátumúak.A .plist kiterjesztésű iratokat az Xcode alkalmazással tudjuk kezelni, amely ingyenesen elérhető egy fejlesztői regisztrációt követően a Mac App Store-ból. Az Xcode nem karakteresen jeleníti meg az egyébként XML alapú PLIST iratot, hanem magát az XML-ben meghatározott beállítást teszi elérhetővé és szerkeszthetővé.

A Server alkalmazás Caching funkciójának beállítása a Macintosh HD: Library: Server: Caching: Config mappában található Config.plist nevű irat. (Ez nem egy alkalmazás, hanem egy szolgáltatás leírása, ezért nem követi az Apple a fentebb bemutatott névadási sablont.) A paraméter listán többféle olyan tulajdonságot is beállíthatunk, amely a végtelenül egyszerűsített Server alkalmazásban nem elérhető, így például megadható, hogy mely hálózati interfészeken keresztül működjön a szolgáltatás (alapból minden aktív), mennyi legyen a maximálisan egy időben kiszolgálható kliensek száma (MaxConcurrentClients), mely TCP portot használja a szolgáltatás (Port), és hogy a fentebb említett 25 GB szabad hely ennél kisebb vagy nagyobb legyen (ReservedVolumeSpace). Ezen beállításokkal testre szabhatóak a céges és oktatási ügyfeleknél igényelt szerver paraméterek is.

A paraméter lista elemeiről az Apple Support oldalon olvasható áttekintés:
http://support.apple.com/kb/HT5590

Rendszerkövetelmények:
macOS 10.8.2 vagy újabb operációs rendszer
Közös nyilvános IP cím NAT szolgáltatás használatával
Server 2.2.1 vagy újabb alkalmazás telepítve a szerver gépre


© MacMag.hu Cikk: Birincsik József 2013. 09. 04.
Frissítve: 2018. augusztus 2.


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: