Az Apple a macOS 10.3 „Panther“ operációs rendszerében mutatta be az Exposé nevű megoldását, majd a macOS 10.5 „Leopard“ rendszerben a Spaces nevű virtuális képernyő szolgáltatást, amelyek együtt elődei voltak annak a szolgáltatásnak, amelyet az Apple Mission Controlnak (irányítóközpont) nevez a rendszer angol és magyar változatában egyaránt.

Mi is a Mission Control? Érthetetlen, hogy miért is nem hívja a magyar rendszer irányítóközpontnak ezt a felületet, hiszen éppen erről szól a megoldás: átlátunk mindent, ami a rendszerben fut, aminek ablaka van, amely valamilyen felületen megjelenik. Azaz a számítógép F3 billentyűjének lenyomásával, vagy többujjas kézmozdulatok fogadására alkalmas ujjkövetőn (Magic Trackpad 2 vagy bármely unibody gép ujjkövetője) négy ujjunkat felfelé tolva előhívhatunk egy olyan felületet, amelyen látszik minden program minden ablaka, hogy melyik programhoz tartozik, megjelenik az összes virtuális képernyő (ha használunk virtuális képernyőket, illetve ha korábban aktív volt a Spaces szolgáltatás), előjön a Dokk (amennyiben rejtve használjuk), megjelennek az átmenetileg virtuális képernyőt képező teljes képernyős ablakok - tehát ha például az iMovie-ban szeretünk teljes képernyőn dolgozni, az az macOS 10.7 „Lion“ óta nem foglalja el az aktív képernyőnket, hanem létrehoz egy virtuális képernyőt arra az időre, amíg teljes képernyőn használjuk -, továbbá az egérkurzorral a jobb felső sarok felé navigálva megjelenik egy plusz (+) jellel ellátott gomb arra a célra, hogy virtuális képernyőket tudjunk hozzáadni a rendszerünkhöz.

A Mission Control mindezen felületek és szolgáltatások fölött kínál áttekintést úgy, hogy akármilyen kicsiny képernyőnk is van, az összes tartalmat megjeleníti egymás mellett.A Mission Control felületen a különböző tartalmak között egyszerűen egérkattintással tudunk választani, vagyis az ablakok sokaságában legfelülre helyezni a kiválasztott tartalmat, és abban módosításokat végrehajtani, dolgozni.

A Mission Control alapvető beállításait a System Preferences / Rendszerbeállítások program Mission Control paneljén tudjuk finomhangolni. Itt van lehetőség a Hot Corners / Aktív sarkok kezelésére is, amely révén a kijelző négy sarkát különböző gyors funkciókkal ruházhatjuk fel.

Az asztalunk madártávlatból: Exposé funkciók
A System Preferences / Rendszerbeállítások Mission Control panelen tudjuk megadni a további vizuális áttekintési opciók használatát segítő billentyű parancsokat. Itt lehetőség van módosítani a Mission Control, az alkalmazás ablakok és a Desktop / Íróasztal megjelenítés billentyűparancsait. Alapebeállítás szerint ugyanis a Mission Control felület nem csupán az F3 billentyűvel és a négyujjas felfelé gördítés mozdulatával érhető el, hanem a Control + felfelé nyíl paranccsal is. (Ennek hátránya, hogy ahol a Control + felfelé nyíl más funkcióval bír, ott az a funkció nem fog működni - például szövegszerkesztő programokban.) A korábbi Exposé funkciók egyike volt a program összes ablakának mutatása, amely az macOS 10.7 korábbi fejlesztő verzióiban Application Exposé néven futott, a végleges változatban egyszerűen Application windows / Alkalmazásablakok néven kapott menüt, amelyben az alapértelmezés szerint Control + lefelé nyíl parancsot tudjuk igény szerint módosítani a számunkra jobban használható parancsra.A harmadik funkció a Desktop / Íróasztal mutatása (Show Desktop / Íróasztal megjelenítése), amely révén a programablakok kifutnak a képernyőről, és a Desktop / Íróasztal felülete válik láthatóvá. Ez hasznos, ha például onnan kívánunk hozzáférni valamilyen irathoz, hogy azt behúzzuk egy futó programba. Ennek van egy négyujjas kézmozdulata, mégpedig a hüvelykujj távolítása további három ujjunktól az ujjkövetőn.
A kézmozdulatokról és azok használatáról bővebben a Trackpad panelről szóló cikkünk számol be…

A Desktop / Íróasztal ezen kívül alapértelmezés szerint régi funkciójával, az F11 gombbal érhető el, amelyet hardveres funkció foglal el (hangerő csökkentés), így az eléréséhez az fn billentyűre is szükség van: fn+F11. Ezen lehetőségünk van módosítani, de érdemes megismerni a Command + F3 funkciót, amelyet a System Preferences / Rendszerbeállítások program titokban tart, és az Apple sem dokumentál különösen sok helyen: a Command gomb és a Mission Control parancsbillentyűje együttesen ugyanis éppen azt teszik, hogy láthatóvá téve a Desktop / Íróasztal felületét kimozdítják a képernyőről a futó programok ablakait. Érdemes hát megjegyezni ezt a kényelmes billentyűparancsot.

A Mission Control panelen tudjuk aktiválni a rendszernek azt a figyelmességét, hogy ha több virtuális képernyőt használunk, változtatja azok sorrendjét, és azokat teszi „közelebb“, amelyeket gyakrabban használunk, illetve amelyet legutóbb használtunk. Ha például van négy virtuális képernyőnk (space = terület), és a harmadikon fut egy Numbers táblázat, az elsőn pedig a Mail, és a két program között váltva az első és a harmadik terület között ugrálunk, akkor a rendszer intelligensen kicseréli a harmadik és a használaton kívüli második területet, így gyorsabban és könnyebben tudunk váltani akkor is, ha négyujjas kézmozdulattal (jobbra és balra legyintve) mozgunk a területek között. (Automatically rearrange Spaces based on most recent use / A területek automatikus átrendezése a legutóbbi használat szerint)A sorban második beállítási opció a Mission Control panelen pedig az az alapvető igényt jelentő képesség, hogy ha egy olyan programot választunk ki, amely egy másik virtuális képernyőn fut, akkor a rendszer átugorjon oda, és ne manuálisan kelljen váltani (When switching to an application, switch to a Space with open windows for the application / Egy alkalmazásra váltáskor váltás az alkalmazás nyitott ablakait tartalmazó területre). Ha például a fenti példánál maradva a Numbers fut a harmadik képernyőn, és éppen az első képernyőn dolgozunk, de Command + Tab billentyűparanccsal a futó programok közt váltva kiválasztjuk a Numbers-t, akkor a beállítás aktivitása esetén a rendszer átvált a Numbers ablakait tartalmazó területre, virtuális képernyőre. Vannak felhasználók, akiket ez zavar, és kicsit a szemet is fárasztja, ha a rendszer váratlanul nagy sebességgel elhúzza előlünk a munkaterületünket. Az ő kedvükért lehet kikapcsolni ezt a funkciót, amelynek azonban praktikusságához nem fér kétség.

Tipp: Célszerűbb azonban a rendszer animált mozgásait kikapcsolni, ha ez zavaró a számunkra, és ezzel kímélhetjük a szemünket. Ezt a System Preferences / Rendszerbeállítások program Accessbility / Kisegítő lehetőségek felületén Display / Kijelző részének Reduce Motion / Mozgás csökkentése opciójának kipipálásával tudjuk visszafogni. Ennek segítségével a durva ugrások, elhúzások megszűnnek, így kímélni tudjuk a szemünket.A Mission Control felületével kapcsolatosan feltűnhet, hogy a programok ablakai csoportosítva jelennek meg, azaz egy alkalmazás több ablaka sorban egymás mögé rendeződik. Ezt a paramétert szabályozza a Group windows by application / Ablakok csoportosítása alkalmazások szerint opció, amelynek kikapcsolásával a rendszer nem szervezi többé az ablakokat, hanem egyszerűen a rendelkezésre álló helyre kicsinyíti az összes megnyitott ablakot, hogy mind egymás mellett helyezkedjen el.

További beállítás, hogy a külső kijelzők különálló terekkel rendelkezzennek (Displays have separate Spaces), vagyis ha a Mac-hez egy vagy több külső megjelenítő van kapcsolva, azon további, a Mac-től független virtuális képernyők legyenek elérhetőek.

A Mission Control egy igen hasznos összekovácsolása a korábbi Spaces és Exposé funkcióknak, használata segíti a Mac gyorsabb kezelését, eléréséhez pedig praktikus megismerkedni a többujjas ujjkövetők használatát bemutató, a System Preferences / Rendszerbeállítások Trackpad panelről szóló cikkünkkel.

Hot Corners / Aktív sarkok
Az macOS egyik legkedveltebb funkciója, hogy még a képernyő négy sarkát is fel lehet ruházni képességekkel: a sarok egy olyan része a képernyőnek, amit szándékosan vagy véletlenül ritkán érünk el, cserébe nagyon könnyű elérni, hiszen csak ki kell tolni az egeret egy adott irány legfelső vagy legalsó pontjára, így aztán nem zavarja a mindennapi használatot, ha a rendszer négy pontot kisajátít a képernyőből, és oda négy különböző funkció elhelyezésére ad módot.A négy sarokba lehetőség van a következő funkciókat helyezni: Mission Control behívása, programablakok egymás mellé rendezése, a Desktop / Íróasztal megjelenítése, a Launchpad megjelenítése, a képernyővédő indítása, a képernyővédő indulásának tiltása, a kijelző altatása.

Természetesen nem szükséges mind a négy sarkat funkcióval ellátni, és egy funkciót sem muszáj egyetlen sarokba elhelyezni, akár mind a négy sarok hordozhatja ugyanazt a funkciót.

Az aktív sarkok használatához csak kattintsunk a Hot Corners… / Aktív sarkok… gombra, és a megjelenő felületen a felnyíló menükből válasszuk ki az igényeinknek megfelelő funkciót az adott sarokra!

©2011. MacMag.hu Birincsik József | 2011. 08. 20.
Frissítve: 2013. 08. 25.| 2015. V. 18. | 2020. március 29. (Catalina)


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: