A MacMag.hu oldalt az
iJoe.hu Apple Kereskedés tartja fenn.

Cikkek, termékek a Mac világból:



Finder ismeretek ekönyv
Nagy részletességű, 51.000 szavas elektronikus kiadvány az Apple Books Store-ban a Finder felületről a macOS Ventura operációs rendszerre vonatkozóan.






Üdvözöljük a MacMag.hu lapján!
Ez a weblap az Apple technológiával kapcsolatos megoldásokat, oktatóanyagokat, termékeket és lelkes Macintosh felhasználókat ismertet a magyar Mac közösség részére.


Boot Camp és Windows 10 a Mac-en
Hány kijelzőt kapcsolhatok a Mac-re?
Apple videóadapterek kompatibilitása
Numbers: Képletek és függvények Aktuális szervizprogramok listája Apple termékek tisztítása



Ajánlataink:









Kapcsolat:
Birincsik József
Email: ijoe@ijoe.hu


iPadOS 18: Sötét ikontémák
(június 13.)

Az iPadOS 18 és iOS 18 egyik újdonsága az lesz, hogy először a rendszerikonok, majd később minden bizonnyal a külső fejlesztők alkalmazásainak ikonjai is rendelkeznek majd éjszakai arculattal. Ez azt jelenti, hogy amikor a rendszer éjjeli módban van, akkor az ikonok sem fognak hófehéren világítani, hanem sötét alapra vált a fehér színük. A többi árnyalat látványosan nem változik, ezzel az aprósággal viszont komoly lépést tett az Apple a harmónia érdekében, hiszen a sötét színektől nem üt el a fekete alapú ikonok megjelenése.



A sötét és világos témák természetesen automatikusan is változhatnak, így az esti időszakban sötét árnyalatok határozzák meg az operációs rendszert, míg világosban a fehér alapú ikonok és interfész elemek.
Az iPad termékvonal…

iPadOS 18 - A számológéppel régi hiányosságot orvosolt az Apple
(június 13.)

Abszurd, hogy 2024-ben kell erről írni, de ha a 18. rendszerben jutott el ide az Apple, hát most van aktualitása: kifejezetten kellemes élmény az iPad felületén a számológép, és végre nem reklámokkal teli, az ujjbökésekre lassan reagáló gagyi alkalmazásokkal kell elvégezni egy műveletet, hanem van egy kifejezetten Apple kínálta alkalmazás erre a célra.
A szoftver hasonlóan működik, mint a Mac-en lévő verzió, vagyis több felülete között tudunk válogatni, így például úgynevezett tudományos számológépre is átválthatunk, ha szinusz, koszinusz, tangens, logaritmus, gyök vagy éppen négyzetre emelés funkciókat szeretnénk elérni.
Az alkalmazás bal alsó részén helyezett el az Apple egy kis méretű számológép ikont, amelyre bökve a funkciók közt váltani tudunk: itt egy menü jelenik meg, benne a Basic, a Scientific és a Match Notes funkciókkal. További lehetőség a konvertálás, ahol akár forint és euró közötti átváltásra, de hüvelyk és centiméter közti átváltásra is mód van - vagyis a Calculator / Számológép alkalmazás által támogatott mértékegységek közötti konverzióra van mód.
Az iPad termékvonal…


watchOS 11 béta - A 10-es ikonjával álcázza magát; Beépített Shazam tudást tartalmaz
(június 13.)

A watchOS 11 kapcsán az Apple-t annyira elvitte a sok innovációra való koncentrálás, hogy még a béta ikonját is elfelejtették kicserélni, így a 10-es számmal töltődik le a fejlesztői előzetes. Ez persze csak kukacoskodás, hiszen egy bétától nem várjuk el a hibátlanságot, de szembetűnő, hogy a megjelenésre oly sokat adó Apple elfelejtett ikont cserélni.
Az óra egyik új tudása a zenék azonosítása: immáron nem kell az iPhone felületén elindítani a Shazamot és odatartani a hangszóróhoz, hanem az Apple Watch az általa hallott zenéket a Mac-en futó Shazamhoz hasonlatosan folyamatosan hallgatja és azonosítja. Az Apple már a bekapcsolási lehetőségnél megnyugtatja a felhasználót: a hangokat nem küldik el sehová és nem hallgatja vissza az Apple-nél dolgozó fejlesztők egyike sem, mint ahogyan pár éve ez a Siri kezdeti időszakában történt, ahol gyakorlatilag mindent hallottak a kifejezések pontos értelmezésének funkcióját javító fejlesztők.
A mikrofon folyamatos aktivitása minden bizonnyal jobban meríti az órát, de ha szeretnék érdekes listát látni arról, hogy milyen zenék szóltak egy napunk során a környezetünkben, izgalmas tudást kínál a watchOS 11.
A másik fontos újítás a WWDC programbeszéd eseményen is bemutatott fitnesz trendek területe, amely érdekében egy új ikon jelenik meg a Fitnes alkalmazásban. Ennek elsősorban azok a felhasználók veszik majd érdemi hasznát, akik szeretik látni az edzéseik során a teljesítményük változását. A változások nyomán edzési módszereink alakítására kapunk majd irányadást. Ezzel összefüggésben pedig az iOS 18 alatt futó Fitness alkalmazásban is mód van arra, hogy átrendezzük igényeink szerint a megjelenített elemeket, méréseket.
Az Apple Watch termékvonal…

macOS Sequoia - Menő háttérkép régi Macintosh tematikával
(június 12.)

Az Apple az új operációs rendszerében számos olyan módosítást, újítást vezetett be, amelyek elsősorban a megjelenést befolyásolják. Ennek keretében stílusos háttérképeket is kapunk a némileg újratervezett System Settings / Rendszerbeállítások alkalmazásban.



A Macintosh nevű téma az öreg Mac OS rendszerek klasszikus ikon és rendszerelem tematikáját eleveníti fel a képernyő hátterében, és mivel dinamikus háttérről van szó, órák alatt finoman mozog a háttérben. A megjelenés egészen jól sikerült, illetve a System Settings / Rendszerbeállítások program Wallpaper / Háttérkép felületén lehetőségünk van olyan paramétereit is szabályozni, mint az alapszín, mivel monokróm háttérről van szó. A háttérkép a klasszikus iMac színeket idézi, így többek között sárga, zöld, lila és szürke színek is elérhetőek.
A Mac termékvonal…


macOS Sequoia béta - Telepíthető a szoftverfrissítési mechanizmuson keresztül
(június 11.)

Azok a felhasználók, akik izgatottan várják, hogy felfedezhessék az Apple utóbbi egy évben kínált innovációit, szeretik az elsők között telepíteni az új operációs rendszerek bétáit. Ezt immáron mindenféle regisztráció és egyéb küzdelem nélkül a System Settings / Rendszerbeállítások program General / Általános felületének Software Update / Szoftverfrissítés részén megtehetik, ahol a Beta Updates / Béta frissítések között kiválasztható a macOS Sequoia Developer Beta opció. A macOS 15 rendszer nagyjából 15 GB méretű, és a kezdeti érdeklődés okán viszonylag lassan települ, de magára hagyható, és lezajlik a frissítés.