A MacMag.hu oldalt az
iJoe.hu Apple Kereskedés tartja fenn.

Cikkek, termékek a Mac világból:Finder ismeretek ekönyv
Nagy részletességű, 51.000 szavas elektronikus kiadvány az Apple Books Store-ban a Finder felületről a macOS Ventura operációs rendszerre vonatkozóan.


Üdvözöljük a MacMag.hu lapján!
Ez a weblap az Apple technológiával kapcsolatos megoldásokat, oktatóanyagokat, termékeket és lelkes Macintosh felhasználókat ismertet a magyar Mac közösség részére.


Boot Camp és Windows 10 a Mac-en
Hány kijelzőt kapcsolhatok a Mac-re?
Apple videóadapterek kompatibilitása
Numbers: Képletek és függvények Aktuális szervizprogramok listájaAjánlataink:

Kapcsolat:
Birincsik József
Email: ijoe@ijoe.hu


Filmzene készítés a GarageBand segítségével (december 9.)

Több mint 10 éve jelent meg cikkünk az Apple zseniális hobbi zeneszerkesztő alkalmazása, a GarageBand filmzene készítési képességeiről. A funkció azóta még több lehetőséggel bővült az effektusok, köztük a Space Designer jóvoltából, így egy alaposan frissített írásmű segítségével mutatjuk be ennek a funkciónak a lehetőségeit és képességeit.Az iMovie és a Final Cut Pro szoftverekben készített produkciókat egyaránt lehetőség van importálni a GarageBand felületére, hogy az ottani hangminták, hurkok segítségével megfelelő zenei hátteret készítsünk akár publikálásra szánt, akár hobbi produkciónk számára. A célirányos felület természetesen támogat több sávot, és a szoftver saját tartalma mellett saját hangszeres játékunkat is rögzíthetjük háttérzeneként.
Filmzene készítés a GarageBand alkalmazásban…
Space Designer effektus a GarageBand alkalmazásban…
A folyamat során alkotott demó videó GarageBand hangmintával és effektussal…

Steve Jobs 4 dolláros csekkje 46.000 dollárért cserélt gazdát (december 8.)

1976. július 23-án az Apple Computer Company 4 dollár 1 centes (1.418 forint) csekkel fizetett a Radio Shack nevű cégnek a Wells Fargo Bank kirendeltségénél vezetett számlájuk terhére, amely csekket Steve Jobs ellenjegyzett. Ez a 4 dollár 1 centes csekk most 46.063 dolláros áron (16.293.865 Ft) cserélt gazdát egy aukción. Ez azt jelenti, hogy eredeti értékének 11500-szorosát érte most. Ez az időszak még akkoriban volt, amikor az Apple Jobs szüleinek a garázsában működött, de Jobs már eléggé nagy önbizalommal bírt ahhoz, hogy csekkel fizessen, és ne készpénzben egyenlítse ki a 4 dolláros számlát.Magát a céget többek között azoknak a kék dobozoknak az értékesítéséből alapították, amelyet Jobs és Wozniak a RadioShacknél vásárolt alkatrészekből épített, és olyan illegális eszközök voltak, amelyekkel ingyen lehetett nemzetközi hívásokat kezdeményezni és folytatni. A csekket 25.000 dollár értékűre becsülte fel az RR Auction cég, így messze túlszárnyalta az elképzelt értéket. Részben egyébként csalódást is jelent az ár, mivel egy korábbi, csak Jobs aláírását tartalmazó csekk 107.000 dollárért került eladásra, amelyet már írógéppel töltöttek ki, és csak az aláírás volt rajta kézírás. Ezen a mostani csekken az is különlegesség, hogy a dátum, a kezdeményezett, az összeg számmal és betűvel is Steve Jobs saját kézírásával van írva. Ilyen alapon tehát úgy tekinthetjük, hogy jobb üzletet csinált a mostani vevő. Egyúttal döbbenetes, hogy ennyi évtized után előkerül egy ilyen fennmaradt irat.
A Cult of Mac összefoglalója a témában…

Bloomberg: Az iPhone és Apple Watch design alelnök elhagyja az Apple-t (december 8.)

Bár a Bloomberg és annak hírét átvevő híroldalak igyekeztek drámai hangot megütni Tang Tan távozásával kapcsolatban, az iPhone formatervezésének utóbbi években nem igazán voltak olyan drámai fordulatai, ami miatt aggódnunk kellene egy középvezető esetleges távozása miatt. Az iPhone 12 szériánál is alapvetően visszatérésről volt szó, hiszen az iPhone 4 modelleknél megjelent, egyenes oldalú formatervhez (ezt még Jony Ive csapata szendvics designnak nevezte) tért vissza a cég. Természetesen nem szabad lebecsülni a tervezési munkát, hiszen azóta látványos képességű kamerákat bújtattak a vékonyabbá vált készülékekbe, illetve szignifikánsan emelkedett teljesítményű processzorok kerülnek évről évre az eszközökbe, amely nyilván aprólékos újragondolást igényel a belső komponensek elhelyezésével kapcsolatban, és persze arra is figyelni kell, hogy az előző évi készülékre való tokok ne illeszkedjenek a következő évi készülékre, mert akkor felborulna a világ rendje.Az iPhone mostani megjelenése rendkívül sikeres, még ha az iPhone 15 egyre halványabb színei kapcsán kérték is az Apple-t, hogy cseréljen tintapatronokat a nyomtatójában - ugyebár az iPhone 12 óta évről évre halványabbak a telefonok. A távozó alelnököt vélhetőleg Richard Dinh követi majd az iPhone tervezés vezetésében, az Apple Watch pedig a Mac tervezés kapcsán nagy visszatéréseket levezénylő Kate Bergeron feladatai közé kerül - az ő irányítása alatt múlt el a Touch Bar, és lettek újra olyan vastagok a MacBook Pro modellek, mint 2012-ben voltak. Tang Tan az iPhone kiegészítők formatervezője is volt. E téren pedig Matthew Costello veszi át a feladatát, aki korábban Beats termékeket tervezett, most pedig a HomePod tervezői gárdáját vezeti.
A Bloomberg közleménye a témában…

Masters of the Air - 9 részes sorozat a II. világháború időszakából (december 6.)

Steven Spielberg, Tom Hanks és Gary Goetzman a producere az Apple TV+ 2024. január 26-án debütáló új sorozatának, a Masters of the Air nevű újdonságnak, amelynek előzetesét december 6-án prezentálta az Apple a nagyközönség számára. Donald L. Miller azonos című könyve és John Orloff forgatókönyve alapján „A levegő mesterei” a 100. bombacsoport (a „Véres Század”) katonáinak történetét meséli el, amint veszélyes bombatámadásokat hajtanak végre a náci Németország felett, és küzdenek a hideg, a ritka levegő és a 8 kilométer magasságban lezajlott harc puszta rémével.A dráma törekszik bemutatni azt a pszichológiai és érzelmi folyamatot, amelyet ezek a fiatal férfiak átéltek a Harmadik Birodalmának rémületének elpusztításáért. Néhányukat lelőtték, elfogták, megsebesültek vagy meghaltak. És néhánynak volt szerencséje hazajutni. Egyéni sorstól függetlenül mindannyiukon örök nyomot hagyott a háború.
A Délkelet-Anglia bukolikus mezőitől és falvaitól a német hadifogolytábor zord nélkülözéséig a világtörténelem egyedülálló és döntő időszakát ábrázoló Masters of the Air mind méretében, mind terjedelmében óriási, rendkívül valóságos filmművészeti teljesítmény - zárja gondolatait az Apple sajtóközleménye.
Az Apple TV+ hivatalos sajtóközleménye…
A sorozat hivatalos előzetese a YouTube-on…

GarageBand: Játék az erhu hangszeren (december 5.)

A GarageBand mobil változata sokrétűen épít az érintőkijelzők nyújtotta lehetőségekre annak érdekében, hogy akár izgalmas egzotikus hangszereken is ki tudjuk próbálni a kreativitásunkat és a tehetségünket.A GarageBand új produkciói között a World / Világ kategóriában találunk négy hangszert, amelyeket külön-külön bemutatunk ezen oldalakon. Ezek egyike az erhu. Az erhu autentikus kínai hangszer, amelynek hangját azonnal felismerjük, amint meghalljuk, illetve kipróbáljuk. Ismerjük kínai hegedű néven is, és ezt a hangszert jelöli a nanhu megnevezés is. Az erhu viszonylag hosszú, ülve játszott, két húrral rendelkező hangszer, a neve pedig roppant célirányosan a húrok számát és a hangszer típusát jelöli: a kínai nyelvben a hu számos hangszer gyűjtő jelölése, míg az er a kettőre utal, vagyis hogy két húrral rendelkezik a hangszer. Első ismert feljegyzése a X. századból való, tehát ha nem is ősi, de nagyon komoly múlttal rendelkező hangszere a Távol-Kelet egyik legnagyobb kultúrájának. A hangszer hangját egy kígyóbőrrel bevont rezonátordoboz kelti, ezt hivatott szimbolizálni a jobboldalon látható kígyóbőr mintázat.
Játék az Erhu nevű távol-keleti hangszeren…
A GarageBand cikkeink gyűjteménye…Indiában bővít az Apple gyártópartnere a kiskereskedelmi jelenlét érdekében (december 4.)

Indiában úgy lehet bolthálózata az Apple-nek, ha kellő mennyiségű terméket állítanak elő az országban. Az Apple több partnere, például a Foxconn hatalmas gyártó kapacitást költöztetett Indiába, és most az Apple egy másik fontos partnere, a Tata Group is új iPhone gyáregységet épít annak érdekében, hogy a cég még komolyabb jelenlétet mondhasson magáénak. Az új üzem Hosurban épül, a déli tamil vidéken, amely néhány évtizede még etnikai feszültségek helyszíne volt.A húsz gyártósoron több mint 50.000 ember fog dolgozni két éven belül, és a helyszín már 12-18 hónapon belül megkezdi a termelést. Az Apple-nek jelenleg két boltja van Indiában, és a közeli jövőben tervez további három darabot, ám a végcél 100 darab kiskereskedelmi egység. India jelenleg az Apple termékeinek 7%-át gyártja, és a Foxconn révén több mint 10.000 embert foglalkoztat.
A Patently Apple írása a témában…

Frissítés: iMovie 10.4 szegmentált exportálás (december 2.)

Az Apple frissítést adott ki az iMovie hobbi videószerkesztő alkalmazásához, amely látványos újításokat nem tartalmaz, de képes arra, hogy a macOS Sonoma rendszert futtató M1 Max, M1 Ultra, M2 Max, M2 Ultra és M3 Max processzorokat tartalmazó számítógépeken az exportálás során szegmensekre bontsa a videót, és a processzor különféle dedikált magjai külön-külön exportáljanak bizonyos részeket H.264 vagy HEVC formátumban, ezáltal jelentősen gyorsítva a megosztási folyamatot.
Az iMovie programot bemutató cikksorozatunk…
Bővebben a H.264 formátumról…
Bővebben a HEVC formátumról…
Magyar nyelvű ekönyv az iMovie alkalmazásról…RetroSpecs: Régies megjelenésű modern szemüvegkeretek Mac alapú vállalkozás kínálatából (december 2.)

Jay Owens egyetemista korában kényszerült arra, hogy szemüveget viseljen, de a kényszer lehetőséggé vált: mivel semelyik szemüveg nem tetszett neki, keresgélése nyomán bukkant egy több évtizedes korú régi keretre, amely arra inspirálta, hogy kutasson a témában. Mac, iPad és iPhone készülékekkel teli sikeres vállalkozása ma ezeket a régies stílusú szemüvegkereteket tölti meg modern optikákkal, és kínál a múltba visszanyúló eredetű divatot a szemüvegviselésből.
Ismerje meg a RetroSpecs történetét!GarageBand: A pi-pá virtuális hangszer használata (december 1.)

A GarageBand mobil változata sokrétűen épít az érintőkijelzők nyújtotta lehetőségekre annak érdekében, hogy akár izgalmas egzotikus hangszereken is ki tudjuk próbálni a kreativitásunkat és a tehetségünket. Az Apple az utóbbi években igyekezett a szoftvereket a távol-keleti piacok igényeihez is igazítani, és nem csak klasszikus nyugati hangszereket, hanem számos ázsiai eszközt is leképeztek virtuálisan a World / Világ kategóriában. Itt találjuk a Pipa névvel jelölt kínai hangszert, amelynek magyarul pi-pá a pontos megnevezése, négy húrral rendelkezik, a húrok anyaga hagyományosan selyem - Kínában stílszerűen -, megjelenését tekintve pedig rövid nyakú lantfélének számít. Hangolása A, D, E, A, pengetős, fogólapos hangszer. Neve onnan származik, hogy a hangszer pengetéstechnológiája kínai nyelven pi, azaz kezet előretolni, illetve pá, azaz kezet hátrahúzni. A pi-pá több mint 2300 éve megjelent az írásos forrásokban, így abszolút ősi, tradicionális kínai hangszernek számít.
Pi-pá virtuális hangszer a GarageBand mobil változatában…
A GarageBand cikkeink gyűjteménye…


MacBook Pro M3 Max rendelés 512 GB tárhellyel (december 1.)

Bár az Apple M3 Max alapmodelljei 1 TB tárhellyel érkeznek, aki ennél kevesebb tárhellyel szeretné rendelni a gépet, és a megspórolt 100.000 Ft-ot inkább memóriára költené, lehetősége van ilyen konfigurációt is összeállítani. Az iJoe.hu rendelési oldalon is elérhető konfigurátor segítségével az összes, Apple által kínált variáció összeállítható, így ha az M3 Pro alapmodellt választjuk ki 512 GB tárhellyel, és M3 Max processzorra és több memóriára váltunk, lehetőségünk van az M3 Pro alap tárhelyével kérni a csúcs processzorral szerelt gépet akár 128 GB memóriával.Ezt a modellt természetesen nem ajánljuk, hiszen a tárhely később nem bővíthető, a rendszer pedig a belső tárhelyre helyezi az alkalmazások többségének adatait, de ha valakinek ilyen igénye képződik, és valóban a legerősebb processzorra, de relatíve kicsi tárhelyre van szüksége, ennek beszerzése sem ütközik akadályba.
A MacBook Pro 14" és 16" termékcsalád…

Frissítés: Megjelent a Final Cut Pro 10.7 és a Motion 4.7 (november 30.)

A november eleji bejelentés után „a hónap későbbi részére” ígérte az Apple a professzionális videó utómunka szoftverének következő jelentős frissítő csomagját, amely a hónap utolsó napján, november 30-án jelent meg.A Final Cut Pro 10.7 talán leglátványosabb újítása, hogy az idővonal együtt mozog a lejátszott filmmel, így nem kell görgetéssel bajlódnunk, a lejátszófej mindig központi helyen található szinkronban a Canvas tartalmával az idővonalon. Ezt a képességet csak azok a gépek támogatják, amelyeknek elég erős a videókártyája, mivel GPU gyorsítású funkcióról van szó, de az Apple Silicon alapú eszközökön nem volt fennakadás ezzel a lehetőséggel. A megoldást egyébként külön be kell kapcsolni, mert alapból nem aktív: a Settings > Playback alatt találjuk a Scroll timeline countinously during playback opciót, amely ezt a funkciót aktiválja.Szerkesztési egyszerűsítést céloz a különféle szinten lévő, már megszerkesztett elemek történetvonalba omlasztása: az Edit menüben kapott helyet a Collapse to Connected Storyline parancs, amely egy újfajta egyszerűsítése a munkafelületnek, ha nem kedveltük meg a Compound Clipek használatát.
Rendkívül sokat fejlődött az Object Tracker funkció - e téren a Motion program is együtt fejlődött a Final Cut Próval -, így ha a Machine Learning algoritmust használjuk, immáron időszakos kitakarás esetén is lehetőség van arra, hogy követni tudjunk egy objektumot, személyt, tartalmat a videón. A szerepek (roles) színei gyorsabban elérhetőek a videók és hangsávok számára az idővonalon, ezáltal talán még többen használják majd ezt a hasznos funkciót a programban.
Újítás még az exportálás terén a szegmensekbe bontott megoldás, amely révén dinamikusabban történik a végtermék elkészítése. Amennyiben H.264 vagy HEVC videót exportálunk, a Final Cut Pro képes felbontani az idővonalat több részletre, és kiaknázni az Apple Silicon sok-sok magját és erőforrását, és ezáltal párhuzamosan végezni el a feladat részeit, így lényegesen rövidítve az exportálás feladatát.
Az Apple előzetes sajtóközleménye a majdani frissítésről…
A Final Cut Pro alkalmazást bemutató cikksorozatunk…
Tárgykövetés a Final Cut Pro aktuális változatában…
Médiaállományok szerepei és a szerepek jelentősége…
Részletes magyar nyelvű könyv a Final Cut Pro aktuális verziójáról…

iJoe.hu: Készleten a legkedveltebb iMac CTO modellek M3 processzorral (november 30.)

Az iMac modellek a múlt hónap végén nagyot ugrottak teljesítményben: M1 processzorról rögtön M3-ra fejlődtek, miközben megőrizték vonzó ultravékony kialakításúkat, színben illeszkedő billentyűzetüket és egerüket, illetve 23,5 hüvelykes, 4,5K felbontású kijelzőjüket is.Az iJoe.hu a korábbiakban is előszeretettel tartott készleten azonnal elérhető konfigurációkat a gépekből, így most a frissítés nyomán szintén elérhetővé váltak a legkedveltebb összeállítások: az 1 TB tárhellyel és 16 GB memóriával szerelt, normál méretű billentyűzettel csomagolt gépek zöld, lila, sárga, kék és narancssárga színekben. Normál esetben ezeket hetek alatt szállítja az Apple, így azonban rögtön hozzáférhetőek.
Az iMac 24" termékvonal M3 processzorral…

A MacMag.hu 2002. február óta számol be a Mac világ friss híreiről. Régebbi írásaink a felnyíló menüből választhatók ki.