Az iTunes-ban kiválasztott elemek információit együttesen vagy külön-külön az iTunes infó ablakában szerkeszthetjük. Az infó ablakban tudjuk megadni a dalokra vonatkozó információkat, itt adhatunk dalszöveget a muzsikákhoz, módosíthatjuk az album borítót, emelhetjük a hangerőt vagy éppen szabályozhatjuk a lejátszás kezdeti és végpontját.

Amikor egy dal adatait módosítani kívánjuk, azt az iTunes-ban lehetőség van már a program ablakban végrehajtani. Ha egy dalt kiválasztunk, és a kiválasztást követően valamely információjára - cím, előadó, album - kattintunk, vagy vezetékes billentyűzeten az Enter billentyűt lenyomjuk (nem a Return billentyűt, mert az a dal lejátszását kezdi el), akkor át tudjuk írni például a dalcímet, vagy azt az információt, amire kattintunk. A dalok ID3 adatsora azonban ezeknél jóval több információt tartalmaz, mint például album borító vagy akár dalszöveg. Az macOS használata során gyakorta találkozunk a metaadat kifejezéssel, és noha az iTunes-ban ez nincsen hangsúlyosan kiemelve, az Info ablakban a lejátszási beállításokat leszámítva metaadatokat szerkesztünk.
Az album borítók hozzáadásáról és megjelenési lehetőségeiről egy külön cikkünk szól…

Amennyiben az adatokat bővebben kívánjuk szerkeszteni, úgy az Command + I billentyűparancs használatával (vagy Control kattintás a dalon és Get Info / Infó mutatása, vagy File / Fájl menü Get Info / Információk megjelenítése parancs) meg tudjuk nyitni az infó ablakot, ahol a dalra vonatkozó több információ is megjelenik és szerkeszthető. (Több elem kijelölése esetén azok együttes infó ablaka jelenik meg, erről a későbbiekben…)

Egy dal infó ablaka hat címkével rendelkezeik, ezek a Summary / Összegzés, az Info / Infó (dal adatlap), Video / Videó (ha iTunes Boltból vásárolt sorozatról, klipről vagy filmről van szó), Sorting / Rendezés (ha az iTunes-ban látható sorrendet kívánjuk úgy módosítani, hogy ne befolyásoljuk az album adatait), Options / Opciók (lejátszásra vonatkozó beállítási lehetőségek), Lyrics / Dalszöveg (külön hozzáadva például internetről bemásolva) és Artwork / Illusztráció (album borító). Ezek mind-mind elérhetők és szerkeszthetők az iTunes-ban a zenefájl függvényében.

Az összefoglaló (Summary / Összegzés) a dal kódolási, méret, idő, lejátszási szokás, iTunes Bolt vásárlási azonosító és fájlrendszeren belül való elhelyezkedésre vonatkozó információit közli. Itt nem tudjuk szerkeszteni az információkat, ez az Infó címke alatti információkból és a hallgatási adatainkból áll össze.

Egy dal adatlapjának szerkesztése
Az Info / Infó felület az, ahol érdemi módosításokat hajthatunk végre egy dalon. Itt átírható gyakorlatilag minden adata, ami valahol megjelenik, kivéve persze a hallgatottságra és a fájlra vonatkozó információk, amelyeket az iTunes számol. Itt nevezhetjük el az albumot, a dalt, a szerzőket, a műfajt, adhatjuk válogatáshoz az adott dalt, és más hasznos információkat adhatunk meg, amelyek esetleg hiányoznak a dal adatlapjáról. Ezeknek az adatoknak például a dalok csoportosításakor, okos játéklistába rendeződésekor van jelentősége, hiszen ott az iTunes a dalok bizonyos információi alapján hajt végre gyűjtéseket.
Az iTunes szervezéséről és az okos mappákról egy külön cikk szól…

Az iTunes-ban kódolt dalok (lásd: importálás) megkapják az albumra vonatkozó információk legnagyobb többségét, amennyiben internet kapcsolat mellett ezeket az információkat le tudják kérni az internetről, vagy ha azokat begépeljük az importálás előtt. Ezek az adatok mindenféle hasznos dolgot tartalmaznak az albumról és a dalairól - dalok száma stb.

Az Infó ablaknak egy nagyon praktikus vonása, hogy az alján léptetési lehetőség van, azaz a szerkesztést dalonként, külön ablak nyitás nélkül is el tudjuk végezni. Erre a Previous / Előző és Next / Következő gombok szolgálnak, amelyek a lejátszási listán sorban haladnak a dalok között. Így lépésenként tudjuk szerkeszteni a dalok különböző információit. (A dalok egyező adatait egyszerre is tudjuk szerkeszteni, erről később…)

Megjegyzés: Az említett léptető gombok Artist / Előadó nézetben nem jelennek meg az Info ablakon.

Az Options / Opciók (lejátszási lehetőségek) felületen a hangerőt növelhetjük meg szoftveresen, ami praktikus, ha az iTunes-ban később nem szeretnénk állítani a hangerőn, hanem a rendszerhang vagy az optikai kimeneten csatlakoztatott hangrendszer erejét szeretnénk inkább módosítani. Itt +100%-ra állítva egészen markáns hangerő lesz tapasztalható, de ügyelnünk kell arra, hogy az így régebbi iPodra szinkronizált dalok maximális hangereje az iPod hangerő kijelző felénél lesz, azaz efölött túlvezéreljük a dalt, ami a fülhallgató recsegéséhez fog vezetni.

Hangszínszabályzók (EQ) használata
Hangszínszabályzót (equalizer) is beállíthatunk, amennyiben a zene valamely összetevőjét erősíteni akarjuk. Népszerű a Bass Booster (basszus fokozó) hangszínszabyálzó például, amely révén méginkább dübörögni fognak a muzsikák. A hangszínszabályzók sorban a következők: Acoustic (akusztikus hangzás, erősebb gitár és vokál, a vezető hangok ereje növekszik), Bass Booster (mélyhang fokozó), Bass Reducer (mélyhang visszafogó), Classical (klasszikus, a közép hangokat emeli, mint zongora), Dance (a háttér szintetizátorokat erősíti, illetve bizonyos mélyeket emel ki), Deep (mély; autó hangszóróra emlékeztető erősen dübörgő mélyek), Electronic (egyes háttér szintetizátorok hatását erősítő hangszínszabályzó), Flat (módosítás nélkül, ezzel állíthatjuk vissza az eredetire a hangzást), Hip-Hop, Jazz, Latin (a stílus jellegzetességeihez igazított hangszínszabályzók), Loudness (a fő vokált és az őt kísérő hangszerek hangerejét növeli), Lounge (egy előadóterem visszhangzását nyújtó hangszínszabályzó), Piano (a basszus csökkentését, a gyengébb háttérhangszereket és a vokált erősítő beállítás, főleg zongorát is tartalmazó műveknél van előnye), Pop, R&B, Rock (a stílus jellegzetességeihez igazított hangszínszabályzók), Small Speakers (a kis hangszórók recsegésmentes lejátszásához szükséges beállítás, ami gyengíti a vadabb hangzásokat, a nagyobb magasakat és a durva mélyeket), Spoken Word (beszédhang), Treble Booster (a magas és háttérhangok erősítése), Treble Reducer (a magas és háttérhangok gyengítése), Vocal Booster (a fő énekhang erősítése). Fontos tudni, hogy a hangszínszabályzókat azok megjelenítésére alkalmas hangszórókon érdemes csak alkalmazni. Gyengébb hangszórókon értelemszerűen recsegést eredményeznek. (Például iPod hangszórón a mélyhang fokozás a hangszóró határait túllépő hangzást eredményez.)

A lejátszási opciók alatt csillagokkal értékelhetjük a dalokat, ami egy okos mappa szervezési irányadás lehet. Beállíthatjuk továbbá az indítási és megállási időt, ami diszkó mixek esetén lehet praktikus, ahol a másfél perc monoton átkeverő szakaszokat szeretnénk kivonni a muzsikából. Az iTunes továbbá képes emlékezni a dal lejátszási pozíciójára, vagyis ha nem játszottuk végig a dalt, akkor a legközelebbi lejátszáskor onnan kezdi, ahol abbahagyta. Ez több tízperces operák esetén lehet hasznos (Remember position). Van lehetőség arra is, hogy a program átlépje a dalt, amikor véletlenszerű lejátszás van beállítva - ez szintén hosszú, önmagukban hallgatott műveknél lehet előnyös, amiket nem szeretnénk például egy buliban lejátszani (Skip when shuffling). Emellett megadhatjuk, hogy a dal egy szünet nélküli album része legyen. Ilyenkor nem mossa át egymásba (crossfade) a dalokat az iTunes, és egymás utáni lejátszásukat szünet nélkül teszi lehetővé.

Az iTunes egyik hasznos képessége, hogy képes a dalokhoz dalszövegeket adni. Ezeket ugyan az iTunes-ban csak az Infó ablakban tudjuk megtekinteni, de például az iPodra is át lehet tölteni, ami így megjeleníti lejátszás közben a dalszövegeket, ami lehetőséget ad a dal éneklésére, a dalszöveg elsajátítására. A dalszövegeket a Lyrics / Dalszöveg felület alatt adhatjuk hozzá a dalokhoz, és egyszerű szövegként kerülnek eltárolásra.

Az Infó ablak legutolsó címkéje az Artoworks, azaz album borítók, amelyekről egy külön cikk számol be nagy részletességgel.

Dalok csoportjának infó ablaka
Ha egy album dalait, vagy valamely tulajdonságaikban egyező dalok csoportjának adatait szeretnénk módosítani, az iTunes arra is lehetőséget kínál, hogy több kijelölt tartalom egységes Infó ablakát jelenítse meg. Az egységes ablakon végrehajtott minden módosítás az összes kijelölt dalra hatással lesz, így értelemszerűen olyan információk, mint dalcím, nyilván nem jelennek meg, csak olyasmik, amelyek több dalnál is egyezhetnek, mint album név, előadó vagy szerző név, album borító, évszám és hasonló információk. Továbbá megadhatunk egységesen hangszínszabályzókat, értékeléseket, szünet nélküli lejátszásra vonatkozó információkat is a daloknak.

Infó ablak megnyitása.
Több dal kijelölése.

Az egységes infó ablak használatához több dalt kell kijelölni, és ekkor lenyomni a Command + I billentyűparancsot (vagy itt is működik a Control kattintás és Get Info / Infó mutatása parancs a környezetfüggő menüből, vagy a File / Fájl menü Get Info / Információ megjelenítése parancsa). Több dal kijelölése az iTunes-ban vagy az első dalra kattintva és a Shift billentyű nyomva tartása mellett a sor végén lévő dalra kattintással, vagy a Command billentyű nyomva tartása mellett egyesével kattintva hajtható végre. Az utóbbinak akkor van jelentősége, ha a dalok nem egymás után találhatók sorban, hanem külön-külön. Amennyiben egy sorozatot a Shift billentyűvel kijelöltünk, úgy a Command lenyomása és kattintás megszünteti a kattintás alatt lévő dal kijelölését. (Az összes dalt a Command + A billentyűparanccsal tudjuk kijelölni. Sorban lefelé a Shift és kurzornyilakkal lehet kijelölni dalokat.)

A csoportos kijelölés nagyon hasznos például importáláskor, ha egy CD-ről nincsenek meg az információk, mert például nincsen internet kapcsolat. Ekkor az összes dalt kijelölve megadható a daloknak az előadó és albumnév, évszám, műfaj és más információk. De hasznos lehet akkor is, ha több dalnak akarjuk 100%-kal növelni a hangerejét. Praktikus olyankor is, ha az album számai egy művet képeznek, és szünet mentesek. Ezt beállíthatjuk itt.

A csoportos infó ablak csak azokat a paramétereket módosítja, amelyek előtt pipa található. Ha a dal csoportban egy adat eltérő a különböző dalok között, tehát többféle adat van a csoportban egy adattípus alatt (például más az albumnév), akkor az üresen marad az infó ablakban. Ezt az iTunes nem módosítja, ha nem pipáljuk ki az adott paramétert.

Az iTunes infó ablakában tehát egy dalra vagy dalok csoportjára nézve is remek és egyszerű adat módosítási lehetőségek nyílnak barátságos és érthető felületen.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2002. október 16.
Frissítve: 2005.; 2010. nov.; 2011. 06. 04.; 2011. 09. 17-18.; 2013. 08. 29.; 2015. április 11.