Az iTunes mondhatni egyik legfontosabb feladata kedvenc zsebzenészünk, az iPod szinkronizálása, zenék, filmek, képek, naptárak, címek, podcastok áttöltése önműködően a beállításaink szerint, vagy manuálisan. A szinkron műveletéhez egyes iPod modelleket csatlakoztatni kell USB kábelen - így az iPod shuffle és iPod nano mindenképpen csatlakoztatást igényel, míg az iPod touch, az iPhone és a különféle iPad modellek akár vezeték nélkül is szinkronizálhatók. A vezetékes szinkron előnye, hogy közben az eszköz akkumulátora is töltődik, és persze jóval gyorsabb is. A vezeték nélküli szinkron előnye, hogy kényelmes, hiszen nem igényel csatlakoztatást.

Az Apple iCloud szolgáltatása révén megannyi adat internet alapon szinkronizálódik az iPad Air, iPad mini, iPod touch és iPhone készülékre.

Az Apple minden iPoddal kapcsolatos teendőt az iTunes-ba épített, így egyértelmű felületen érhetjük el az összes olyan funkciót, amellyel szoftveresen tudjuk befolyásolni a lejátszót. Az iTunes-ban tudjuk frissíteni vagy újratelepíteni az iPod szoftverét, itt tudjuk tartalmainkkal feltölteni, és itt van lehetőség többféle beállítás megadására is.

Megjegyzés: Korábban az iPodokat az egykori iSync nevű alkalmazással kellett szinkronizálni, amellyel frissíteni tudtuk őket, ám az évek alatt ez a funkció az iTunes-ba került be - egyszerűsítve a képet.

Az iPod csatlakoztatásakor az első lépés, hogy az iTunes macOS-re optimalizálja azt (Windows esetén értelemszerűen a Windows-zal való használatra teszi alkalmassá a gép az iPodot). Nagyon fontos tisztában lenni néhány alapvető dologgal: ha az iPodot PC-n és Mac-en is használni kívánjuk, akkor mindenképpen előbb PC-re kell csatlakoztatni, mert ha Mac-re optimalizálódik, akkor a PC-vel nem lesz tökéletes barátságban. Továbbá ha több gépen akarjuk használni az iPodot, több gépről szeretnénk rá zenét tölteni, akkor ne hagyjuk önműködően szinkronizálódni, mert akkor egy adott iTunes zenetárhoz kapcsolódik!

Alapbeállítások az első csatlakoztatáskor
Ezen ismeretek birtokában a többi már magától értetődő lesz, és a legtöbb iPoddal kapcsolatos technikai kérdés megoldódik. Amikor az iPodot csatlakoztatjuk legelsőként, az iTunes több lépésben végigvezet a beállításokon, ahol többek közt elnevezhetjük és regisztrálhatjuk az iPodot, illetve megadhatjuk neki, hogy milyen tartalmak töltődjenek át rá önműködően. Ezeket később is módosíthatjuk. Itt tehát érdemes kikapcsolni az önműködő frissítéseket, ha az iPodot több gépen is használni kívánjuk!

A továbbiakban az iPod csatlakoztatásakor az az iTunes forrás listájának bal oldalán, a Devices / Eszközök alcím alatt jelenik majd meg a nevével, és a rajta lévő tartalmakkal, dallistákkal együtt, amennyiben az iTunes programban aktív a Sidebar / Oldalsáv, tehát azt a View / Nézet menü Show Sidebar / Oldalsáv mutatása (Command + Shift + S) paranccsal aktiváljuk. Alapértelmezést szerint a Sidebar / Oldalsáv nem látható, ilyenkor a programablak felső gombsora mellett, az iTunes Store gombtól balra jelenik meg a csatlakoztatott eszköz.

Summary / Áttekintés - Információk az iPodról
A különféle iPod, iPhone és iPad modellek esetén más-más információk jelennek meg az iTunes dedikált menedzselő felületén. Az iPod shuffle például nem rendelkezik kijelzővel, így képeket sem töltünk rá, tehát nem is jelenik meg ez az opció. Az illusztrációk során egy iPod touch beállításait láthatjuk, amely minden opciót tartalmaz, amelyet az iTunes felkínál, és azonos az iPhone és iPad modellek által kínált lehetőségekkel.

Az iTunes elsőként az eszköz adatait jeleníti meg: kapacitás és sorozatszám látható. Mellette a szoftver vagy iOS verziószáma látszik, amelyet lehetőségünk van frissíteni, illetve a Restore / Újratelepítés gomb használatával az összes adattartalom megsemmisítésével újratelepíteni. Ez bevett szokás eladás előtt vagy rendellenességek esetén.Az iOS eszközöknél az iTunes képes biztonsági mentéseket készíteni, amely a Summary felületén a Backups alatt található. A biztonsági mentések készítésének kettő lehetősége van: az iCloud kontóra, tehát az Apple szervereire, illetve a számítógépre (This Computer). Utóbbi esetben titkosításra is lehetőség van (Encrypt local backup), amely révén senki nem férhet hozzá a mentés tartalmához, csak aki a mentés dedikált jelszavát ismeri. A titkosított biztonsági mentés az eszközön használt jelszókat is menti. Minden más biztonsági mentés esetén az újratelepítést követően a jelszóinkat újra be kell gépelni, és meg kell jegyeztetni az alkalmazásokkal, illetve a kulcskarikával.

Ezen a felületen az iPod touch, iPhone és iPad eszközök esetén lehetőség van biztonsági mentést végrehajtani, illetve korábbi mentést visszatölteni, amely kifejezetten a hibaelhárításoknál hasznos, valamint ha cserélünk egy eszközt: ha például túl kicsi a 16 GB-os iPad minink, és vásároltunk egy 64 GB-osat, akkor a 16-os lementését követően a 64-es csatlakoztatásakor akár ezzel az opcióval vissza tudjuk tölteni a mentést. (Az iOS eszközök az első csatlakoztatáskor felajánlják a biztonsági mentésből való visszatöltést, amennyiben még nem lettek üzembe állítva.)

A Summary / Áttekintés felület alapbeállításokat tartalmazó része az Options / Opciók felület: itt megadhatjuk, hogy az iTunes automatikusan elinduljon, ha az adott eszköz csatlakoztatva van (Open iTunes when this iPod is connected), bekapcsolhatjuk az iPod touch, iPhone és iPad esetén a WiFi alapú szinkront (Sync with this iPod over Wi-Fi), amennyiben önműködő szinkron van (AutoSync), megadhatjuk, hogy csak az iTunes-ban pipával ellátott dalok és filmek kerüljenek szinkronra. Amely tartalom nem annyira tetszik, az elől elvehetjük a pipát. A gyengébb teljesítményű, régebbi eszközök esetén lehet fontos a következő két beállítás: Prefer standard definition videos (standard felbontású videók előnyben részesítése), amely akkor él, ha egy videóból több változat is elérhető, és a kipipálásával az iTunes nem a nagy felbontásút, hanem a kisebb felbontásút tölti át. A Convert high bit rate songs to AAC opció révén pedig a jobb minőségben bemásolt dalok tömörítésére van lehetőség, amely az iPod shuffle esetén lehet praktikus, hiszen kisebb helyet foglal egy-egy dal.

Amennyiben teljes szabadságra vágyunk az eszközök tartalmának feltöltése terén, tehát mindenféle önműködő szinkront szeretnénk kikapcsolni, és egérrel húzva, saját magunk válogatva feltölteni tartalommal az eszközt, úgy a Manually manage music and videos opciót kell kipipálni. Ez mindenféle önműködő szinkront megszüntet.

A valamiféle testi korláttal élő felhasználók számára fontos a Configure Accessibility gomb, amely révén az Apple segítő szolgáltatásai kapcsolhatók be és ki: ilyen a VoiceOver, amely révén a látáskárosultak tudják hang alapon vezérelni az eszközeiket, mégpedig úgy, hogy az iPod folyamatosan tájékoztatja őket a fülhallgatón át arról, hogy mely menüben, milyen tartalmon járnak, és milyen funkciót fognak elérni. További lehetőség a rosszul látók számára a Zoom, amely révén az iOS eszközökön nagyításra van mód, tehát a kijelző tartalma nagyobb méretben látszik. A tompán látók számára hasznos az invertálás lehetősége (Invert colors), amely révén a kifordított színek nagyobb kontraszttal jelennek meg. Az iOS eszközök képesek arra is, hogy a VoiceOver használók számára felolvassák az önműködő szó javaslatokat, amelyek gépelés közben jelennek meg a szöveges kontextusokban, tehát azok az ajánlások, amelyek néhány betű beírása után többé-kevésbé találó módon megjelennek. A Speak Auto-text opcióval ezeket a szavakat az iOS beolvassa a felhasználók számára.

A fél füllel hallók számára hasznos a Use mono audio beállítás, amely révén mindkét fülhallgatóban ugyanaz a tartalom fog szólni.

Alkalmazások…
Az iOS eszközeink teljesen önállóan is képesek működni, így nem szükséges az iTunes-t használni arra, hogy az alkalmazásokat szinkronban tartsuk. Ha mégis ezt tesszük, akkor az Apps címke alatt tudunk alkalmazásokat telepíteni és eltávolítani, valamint az iOS eszközön lévő, alkalmazások által kitöltött képernyőket elrendezni. Ha egy alkalmazás ikonját egy másik alkalmazásra húzzuk, mappát tudunk létrehozni. Az alkalmazásokat egérrel húzva mozgathatjuk át másik kijelzőre vagy ott másik helyre. Egy alkalmazást úgy tudunk törölni, hogy az egérkurzort fölé húzva a bal felső sarkában megjelenő kis X-re kattintunk.

Amennyiben az iTunes-t használjuk az alkalmazások szinkronjára, akkor az esetleges alkalmazás frissítéseket a program letölti az App Store-ból, és a csatlakoztatáskor - vagy WiFin keresztül - frissíti az iOS eszközt. Amennyiben az iOS eszközön már frissítettük az adott programot, az iTunes onnan másolja át a tartalmakat, és nem tölti le még egyszer, illetve nem írja felül a régebbivel az eszközön lévőt.Ez a felület azért is fontos, mert az alkalmazásokban létrehozott tartalmakat - például a mobil GarageBandben szerzett muzsikákat itt, a File Sharing felület alatt tudjuk letölteni a Mac-re. Az alkalmazás nevére kattintva jobb oldalon megjelennek annak dokumentumai, és a lista alat lévő Save to… gombra kattintva tudjuk lementeni a kiválasztott tartalmat. Az Add… gombra kattintva a Mac-en létrehozott tartalom átmásolására van mód az iOS eszköz irányába. Ha például egy GarageBand Jam Session erejéig az egyik eszközről szeretnénk valamilyen alapot játszani, akkor így tudjuk könnyedén áttölteni.Zene és mozgóképek…
Az iPodok legfontosabb funkciója, de az iPhone és iPad modelleknek is kiemelt képessége a zenelejátszás. Az iTunes segítségével egyrészt az iTunes zenetár tartalmát, dalokat és dallistákat tudunk szinkronizálni automatikusan, vagy manuálisan a fentebb végrehajtott beállításnak megfelelően.

Az automatikus szinkron (AutoSync) révén az iTunes különféle beállításaink szerint önműködően, akár WiFin keresztül tölt zenét az eszközökre. Itt lehetőségünk van a teljes zenetárat, csak bizonyos dallistákat, előadókat vagy műfajokat szinkronizálni. A manuális szinkron esetén például az iTunes Songs felületéről tudunk dalt húzni az iPodra, mégpedig úgy, hogy egy dalt vagy dalok csoportját kijelöljük, és egérrel jobbra húzzuk. Ekkor a felcsatolt iPod, iPhone vagy iPad tartalom listája jobbról becsúszik, és vagy magára az iPod ikonra, vagy valamely, az iPodon lévő dallistába húzva a kijelölt tartalmakat máris elindítjuk a zenék másolását.Hasonló a helyzet a videókkal, csengőhangokkal, podcast adásokkal, iTunes U felvételekkel, TV Show-kkal, amelyek különálló elemként láthatók az iTunes felső gombsorában, de a szinkronizálásuk igen hasonló.

Könyvek…
Az iPod touch, az iPhone és az iPad modellek képesek az ingyenes iBooks alkalmazás segítségével könyveket is megjeleníteni. Ezek származhatnak az Apple iBookstore felületéről, de alkothattunk őket az iBooks Author vagy a Pages szoftverrel is. Ezek szinkronizálása szintén az iTunes-ban történik, és mind manuálisan, mind automatikusan történhet.

Megjegyzés: Az önműködő és manuális szinkron közt azért is fontos időben választani, mert az iTunes kevésbé barátságos a későbbi változtatás terén. Ha például a zenéket kézzel szeretnénk szinkronizálni, de a könyveket automatikusan, akkor utólag csak úgy kapcsolhatjuk be az önműködő szinkront a könyveknél, ha minden, az iTunes-ból szinkronizált tartalmat megsemmisítünk az iPodon. Hogy ennek pontosan mi az oka, nem tudni, de az iTunes korai változtaitól kezdve ez a filozófia.

Fényképek az eszközökön
A színes kijelzős iPodokon jelent meg a fényképek szinkronizálásának opciója, amely természetesen alap igény az iPod touch, iPhone és iPad esetén, de lehetőség van rá az iPod nano és iPod classic esetében is. Bár az iPodok kijelzője nem nagy, a képüket egy megfelelő videó kábel, illetve a támogatott iOS eszközök eseténaz AirPlay Mirroring segítségével könnyedén ki lehet vinni külső megjelenítőre, például tévére.

Baráti társaságban a kis kijelző is praktikus lehet, ha képeket akarunk hirtelen megmutatni. Még az iPod nano kis kijelzője is alkalmas arra, hogy a barátnőnk legjobb portréja vagy a gyermekünk friss rajza bármilyen élethelyzetben gyorsan elérhető legyen.

Kapcsolatok, naptárak, postafiókok az eszközeinken
Az iTunes programban a csatlakoztatott eszközöket a fent látható, ikont is ábrázoló menüből kiválasztva van lehetőség az iPod modellek, iPhone készülékek és iPad táblagépek esetén a kapcsolatok és naptárak szinkronizálására a Contacts / Kontatok és a Calendar / Naptár alkalmazásból, valamint a postafiókok szinkronizálására az iOS eszközöknél. Az iOS eszközök szinkronja azonban e területen teljesen iCloud alapú lett, így ilyen eszköznél nincsen teendőnk. (Az iCloud használatának feltétele egy kontó. Enélkül az iTunes marad az iOS eszközök esetén is a felsorolt adatok forrása.)

Hozzáférés az eszköz tartalmához
A jobb szélső gomb az iTunes felületén az On This iPod feliratú, amelyre kattintva az eszköz tartalmait érjük el: itt a baloldali sávon megtalálható a Music, Movies, TV Shows, Podcasts, Books, Tones tartalom, illetve az eszközön lévő dallisták összessége egymás alatt felsorolva. Ez praktikus, ha zenéinket külső adattárolón tartjuk, és lejátszani szeretnénk az iPodról a Mac-en keresztül valamit.A felület jobb oldalán lévő Add To… gomb használatával van lehetőségünk egyszerű módon további tartalmakat az eszközre áttölteni: ilyenkor megjelenik az iTunes tartalma bal oldalon, míg jobb oldalon az adott eszköz média típusai és dallistái láthatók, amelyek mind-mind céljai lehetnek a hozzáadásnak.Tartalmak törlése
A nem kívánt dalokat egyszerűen a törlés gombbal távolíthatjuk el az iPodról, de ez csak akkor elérhető, ha nem önműködő szinkronizálás révén kerülnek az iPodra a dalok. Abban az esetben csak a következő szinkron tudja önműködően törölni a dalokat. Ha az önműködő dalfeltöltést választottuk ki, akkor van egy olyan lehetőség az iPod beállítások között, hogy csak a kipipált dalokat szinkronizálja az iTunes (Only sync checked items). A pipa több funkciója közül az egyik éppen az, hogy így ki tudjuk szűrni az önműködő szinkronból a nemkívánatos dalokat: egyszerűen kattintsunk a dal címe előtt lévő pipára, és annak aktivitását szüntessük meg. Ekkor az iTunes nem fogja rátenni az iPodra azt a dalt, amit nem szeretnénk meghallgatni még az önműködő szinkron mellett sem.

©2006. MacMag.hu Cikk: Birincsik József
Frissítéve: 2010.; 2013. 08. 31. (iTunes 11; Retina)

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: