iPad Pro Smart Keyboard Folio termékteszt

Az iPad modellekkel kapcsolatosan nagy általános bölcselet, hogy tartalom fogyasztásra készültek, nem pedig alkotásra. Ez a szakírói klisé fájdalmasan beitta magát a köztudatba, éppen ezért az Apple marketing gépezete folyamatosan igyekszik hangsúlyozni, hogy az iPad modellek természetesen alkalmasak a tartalom létrehozására is, nem csak annak megtekintésére.

Ezen irányzat egyik fontos bevezetője volt a gépelés élménye - az iPad készülékek kapcsán az érintőkijelző miatt nem volt kényelmes módja annak, hogy gépeljünk, és bár a diktálás igazán remek élmény, de nem helyettesíti minden esetben a klasszikus pötyögéssel történő szövegbevitelt.

Az Apple az iPad Pro modelleken alkotott egy Smart Connector nevű háromtűs csatlakozót, amely lehetőséget ad arra, hogy számos kiegészítőt kapcsoljunk az iPad Pro készülék hátoldalára, és bár más gyártók nem igazán aknázták még ki a megoldás lehetőségeit, az Apple erre a csatlakozóra alpozta a Smart Keyboard termékének illesztését. Az iPad Pro termékvonal 2018-as frissítésekor megújult a billentyűzet termékcsalád is, és megjelentek az új Smart Keyboard Folio termékek a 11 és 12,9 hüvelykes iPad Pro eszközökhöz.

Az iPad Pro család üzenete, hogy az Apple szerint PC kiváltására is alkalmas. Nyilvánvóan itt nem a videókártya köré épített tornyokkal játszó vagy éppen a nagyüzemben filmet letöltő felhasználókra gondoltak, hanem az olyan átlagfelhasználókra, akik súlyos, recsegő műanyag laptop helyett valami kecses, gyönyörű kijelzővel, mobilinternet lehetőséggel, kamerákkal rendelkező eszközre vágynak, amelyen létrehozhatnak jegyzeteket, dokumentumokat, prezentációkat, táblázatokat, vagy akár ekönyveket is.

Az Apple által alkotott iPad Pro Smart Keyboard Folio fontos előnye, hogy nem vezeték nélküli, akkumulátoros termék, hanem teljes mértékben az iPad Pro modellről üzemel a Smart Connector jóvoltából. Vagyis nem kell párosítani, nem merül le váratlanul, mindig használható.

Mint minden Apple terméknek, az iPad Pro Smart Keyboard Folio billentyűzetnek is a legszembetűnőbb eleme a formatervezés mondhatni tökéletessége. A vastag dobozban érkező termék lassú kibontása tervezett Apple élmény: azért ilyen lassan jön le a doboz teteje, hogy hatásos legyen a kibontás, a termékkel való szembesülés. A szénszürke színű iPad Pro Smart Keyboard Folio színárnyalata ugyanolyan, mint az előző iPad Pro Smart Keyboard termékeké, vagyis nem fekete, hanem inkább amolyan poros szürke.A billentyűzet illesztése teljesen mágneses, vagyis nincsen pánt, akasztó, csatt, ragacs, hanem csak hozzá kell illeszteni az iPad Pro készülékhez a billentyűzet hátát, és a kamera kivágáshoz tökéletesen simulva illeszkedik. Az előlap védi a kijelzőt, a hátlap szilárdságot ad a közismerten sebezhető iPad Pro modellnek, amely így ellenállóbb lesz a hajlással szemben is.

Némi változás az iPad Pro Smart Keyboard termékhez képest, hogy az iPad Pro Smart Keyboard Folio oldalsó forrasztása árnyalatnyival szélesebb, így talán kevésbé fog szétnyílni, mint elődje tette ritka esetekben.

Az iPad Pro Smart Keyboard Folio egy amerikai piacra szánt termék, így szembetűnő, hogy a magyar gombok amolyan öszvér módon vannak elhelyezve: a gépelés során szokni kell, hogy az í, az á, ű, ő, ú, ü, ó betűk megfelezett gombokon kaptak helyet, vagyis ahol az ujjunk az á betűre számítana, ott az á és az ű található. A gépelési élmények során rengetegszer botlott meg az ujjam á betű gépelésekor, és törölni kellett a tévesen bevitt ű betűt. Zavaróbb volt, hogy az ű helyett rendszeresen sortörést gépeltem, és mindig vissza kellett törölni egyet, amely jelentősen növelte egy szöveg létrehozását például a MacBook Pro álokmszerű tökélyéhez képest.

Ezt nyilván meg lehet szokni, de az iPad Pro 11” modellhez kínált billentyűzet 64.990 Ft-os áráért igazán tervezhetett volna a magyar piacra önálló, azonos méretű gombokkal rendelkező terméket az Apple. (Az iPad Pro 12,9” esetén több a hely, így ott némileg jobb a helyzet, mert ott minden gomb egyforma nagyságú, vagyis az ékezetes karakterek is normál méretűek.)

Okos találmány, hogy immáron kettő dőlésszöge van az iPad Pro Smart Keyboard Folio terméknek: a hátsó megoldás alapvetően az ágyban való filmnézéshez lehet kiváló, míg az első a klasszikusan megdőlt laptop póz.A gépelés élmény a Mac világtól alapvetően eltérő, de a felezett billentyűkkel való megbarátkozás után folyamatos és kellemes. Külön öröm, hogy az Apple a Mac-ről érkező felhasználók számára a Command + Tab billentyűparancsot meghagyta, így válthatunk az alkalmazások között, illetve kimehetünk könnyedén a főképernyőre az idevágó ikon kiválasztásával.

A billentyűzet bal alsó sorkában lévő földgömb ikon segítségével választhatunk az aktív billentyűzet nyelvek között, és itt tudjuk aktiválni az Emoji felületet. Ennek az érdemi alkotás során nincsen jelentősége, de például egy csevegés során ma már elkerülhetetlen a hangulatjelek alkalmazása. Hangulatjelek nélkül gyakorlatilag komornak hiszik a beszélgetőpartnert, így aztán jó lehetőség, hogy nagy gyorsasággal előhívható ez a felület, ráadásul elég nagy méretben jelennek meg a hangulatjelek ahhoz, hogy könnyen alkalmazhassuk őket.Az iPad Pro Smart Keyboard Folio olyan kényelmi funkciókat is kínál, mint a készülék altatása és ébresztése, így ezzel a gombnyomással sem kell törődnünk a használata mellett. Kinyitva gyakorlatilag azonnal használhatjuk, hiszen a Face ID hitelesítés is működik elforgatott állapotban az iPad Pro modellek esetén.

Komoly hiányosság azonban a megvilágítás hiánya, amelyet ennél az árkategóriánál joggal várna el az ember. Sötétben a szürke billentyűzeten lévő halványfehér gombok nem láthatóak jól, és bár a J és F betűn megvan a gépírók által kedvelt „pöcök”, sokkal elegánsabb volna, ha finom fények sejlenének fel a billentyűzetből, hogy magabiztosan nyomjuk le az első betűt.

Az iPad Pro Smart Keyboard Folio pontos illeszkedése révén az iPad Pro egyenes oldaléleit szabadon hagyja, csak az elő- és hátlapot fedi el, amely nagyon elegáns viseletté teszi. Egyúttal valóban könnyed a használata.

Köszönhetően az iPad Pro 11” vonzó méretének, az iPad Pro a billentyűzettel kiegészülve remekül bevethető néhány pillanat alatt. Ha mobilinternet képességgel is fel van vértezve, akkor pedig bárhol bekapcsolódhatunk a munakvégzésbe, levélre válaszolhatunk, dokumentumot írhatunk meg, vagy akár egy prezentációt is összeállíthatunk.

Az iPad Pro Smart Keyboard Folio termékcsalád esetén a leginkább nehezen befogadható paraméter az ár, ám ez olyan eleme a terméknek, amelyet ha rossz szájízzel is, de kénytelenek vagyunk tudomásul venni. Az iPad Pro használatához azonban értékes plusz élményt jelent a billentyűzet, így a vásárlás során ezt a többlet költséget célszerű kalkulálni, ha szeretnénk szöveges tartalmakat is kényelmesen létrehozni.

©MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2019. április 8.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: