Amikor néhány éve az Apple kiadta az iBooks alkalmazást az iPadre, sokak számára újra vonzóvá tette az olvasást: a kényelem, hogy kedvünkre állíthatjuk be a betűméretet, betűtípust, szépia, fehér vagy fekete háttéren olvashatunk, és ha az egyik eszközön abbahagyjuk az olvasást, a másikon ugyanott folytathatjuk, mind-mind olyan paraméterek, amelyek a szépirodalmat bekapcsolták a hi-tech világba. Érthetetlen is volt a hézag, amely a Mac világot érintette.

A macOS 10.9 Mavericks operációs rendszer változat egyik fontos újdonsága éppen ezért az volt, hogy az Apple bemutatta az iBooks alkalmazást a Mac-re, megnyitva ezzel az elektronikus könyv olvasás lehetőségét azon a számítógépen, amelyen szakmai és kreatív életünket éljük.

Az iBooks program az elektronikus könyvek számára kialakított formátum, az ePub megjelenítésére alkalmas. Az ePub formátum alkalmas a szöveg mellett gazdag multimédiás tartalom - akár hangok és mozgóképek - megjelenítésére is.

Megjegyzés: A macOS rendszerben két Apple alkalmazás is kínálkozik ePub formátumú elektronikus könyv létrehozására. A Pages kiadványszerkesztő segítségével klasszikus szövegszerkesztő felületen alkothatunk, míg a Mac App Store-ból letölthető, ingyenes iBooks Author segédletével akár az iPaden modellezett megjelenéssel is végigtekinthetjük a létrehozott könyveinket, interaktív tartalmakat nyújthatunk az olvasók számára.
Bővebben a Pages ePub készítési lehetőségeiről…A macOS Mavericks operációs rendszerben prezentált iBooks alkalmazás egy roppant könnyed, remekül optimalizált, gyors és hatékony könyvolvasó megoldás. Felülete nem igényel különösebb magyarázatot, előnyei között szerepel azonban, hogy egyszerre több könyvet is tarthatunk megnyitva. A macOS ezzel megmutatja a számítógép előnyét a mobil eszközökkel szemben: nem kell elhagynunk az éppen olvasott könyvet azért, hogy egy másik könyvből kikeressünk valamit, mert az iBooks programban egyszerre több könyv is lehet nyitva különálló ablakokban.

A program képes az összes könyvet ömlesztve, gyűjtemények szerint, szerzők vagy műfajok alapján, illetve lista nézetben megjeleníteni, amely nézetek között a felső eszköztár lekerekített gombsorában válogathatunk. Az iBooks alkalmazásban a könyvborító a tájékozódás alapja, így az kellően nagy méretben jelenik meg - a program első verziójából még hiányzik az átméretezés lehetősége, de vélhetőleg idővel megjelenik majd a klasszikus nagyító csúszógomb.

Egy-egy könyvet dupla kattintással tudunk megnyitni és akár helyben, akár teljes képernyőn olvasni. Ha az ablakot kisebbre húzzuk, akkor egy oldal látszik egyszerre, ha teljes képernyőre rakjuk a könyvet, akkor több tartalom kerül egy oldalra. Az ePub formátum ugyebár nem kötött oldalszámú: az oldalak száma függ a megjelenítő felület méretétől, a beállított betűtípustól és mérettől is.Az iBooks felületén a könyv a megnyitást követően a maga valóságában jelenik meg, nem zavarják a látványt gombok vagy beállítási felületek. Ha az egérkurzort végighúzzuk az ablak fölött, a felső részén megjelenik az eszköztár, illetve az oldalak jobb vagy bal oldalán a lapozást segítő nyilak. Lapozni természetesen az ujjkövetőkön kétujjas kézmozdulattal, a Magic Mouse felületén szintén két ujjunk végighúzásával is lehet.

A könyv olvasása közben az egérkurzorral elérhetjük a megjelenés felnyíló menüjét, ahol a betűméretet, a háttér színét (fehér, szépia vagy fekete), illetve a betűcsaládot állíthatjuk. A betűcsaládok ideális beállítása segít kímélni a szemet, a betűméret növelésével pedig kevésbé fárasztjuk ki látó szervünket akkor, ha több órán keresztül olvasunk. (A nem erőltetett szem persze lustul, de a szem tornásztatására sokféle egészséges módszer létezik, a kijelző egy adott részének nézése nem ilyesmi, ezért érdemes törekedni arra, hogy ne fáradjon a szemünk feleslegesen.)

Az iBooks eszköztárának jobb oldalán kereső is található, illetve könyvjelzőt helyezhetünk el, valamint navigálhatunk a könyvjelzők között, ha több is van a könyvben. A könyvjelző piros színű kis szalag, amely szinkronizálódik az eszközeink között, és egy könyvben akár több is elhelyezhető, ha például szeretnénk egy számunkra kedves helyet ilyen módon megjelölni. A könyvjelzőt nem csak kattintással tudjuk elhelyezni az adott oldalon, hanem menüből vagy billentyűparanccsal is. Az Apple ügyelt arra, hogy a Safari böngészőből már megismert Command + D billentyűparancs funkciója itt is elérhető legyen: a Safari böngészőben ugyanis szintén Command + D a könyvjelző mentésének parancsa, így amit egyszer megjegyeztünk, azt itt is használhatjuk.

Egy szövegrészt kijelölve a könyvben megjelenik egy menü, ahol a kijelölés színét választhatjuk ki: sárga, zöld, kék, rózsaszín és lila színekkel emelhetjük ki a számunkra fontos szövegrészt, és feljegyzést (Note) is elhelyezhetünk a dokumentumon belül. Erre sárga színű négyzet utal, illetve az eszköztár bal oldalán lévő Notes gombra kattintva tudjuk folyamatosan láthatóvá tenni a feljegyzéseket, így nem kell dupla kattintással megnyitnunk az adott feljegyzést. A Notes felület mutatja, hogy az adott kiemelés és feljegyzés melyik fejezetben van, illetve milyen színnel van kiemelve. A Notes felületen külön kereső áll a rendelkezésünkre, hogy feljegyzéseink között is tudjunk keresni, illetve egy könyvhöz fűzött összes feljegyzésünk megjelenik egymás alatt, azaz lineáris sorrendben.

Az iBooks alkalmazás közvetlen kapcsolatot biztosít az Apple könyváruházához, az iBookstore-hoz, ahol több és több magyar irodalmi mű jelenik meg.

Az ingyenes iCloud szolgáltatás használatával a könyveinkhez adott feljegyzések, könyvjelzők, szövegkiemelések, adott pozíciónk a könyvben önműködően szinkronizálódnak, illetve az iBookstore-ból vásárolt könyvünk az összes eszközre letöltődik, így mindenütt hozzáférhetünk kedvelt irodalmunkhoz.

Az iBooks alkalmazás a Retina kijelzőn bámulatosan szép tipográfiát biztosít, az olvasás közben keletkező gondolataink lejegyzésére pedig a Notes felület igazán remek képességeket kínál - egy iskolai olvasónaplót többé nem kell papír alapon füzetbe vezetni, hiszen akár abban a remek alkalmazásban leírhatjuk egy fejezettel kapcsolatos benyomásainkat, amelyben az olvasást is élvezzük.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2013. X. 18.
Frissítve: 2014. 09. 16. (macOS Yosemite)


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: