A macOS vizuális megjelenésének egyik legalapvetőbb eleme a Dokk, amely a gyakorta használt programok és mappák ikonját, illetve az aktuálisan futó alkalmazások megjelenítését szolgálja, valamint a Kukát tartalmazza. Az OS X 10.10 "Yosemite" rendszerben a Dokk a rendszerre jellemző finom áttetszőséget (Vibrancy) kapott, így annak háttere a mögötte lévő tartalom alapján rajzolódik ki.A Dokk gyárilag a képernyő alján található, és rajta az Apple által előtelepített programok közül a levelező és böngészőprogram, az iLife alkalmazások, a Calendar / Naptár, és még néhány fontos alapprogram található meg. Ezeket egyszerű húzással tudjuk eltávolítani a Dokkról - csak le kell rántani őket egérrel, és máris eltávolítjuk. Kihelyezni új programot szintén húzással tudunk a Dokkra például az Applications / Programok mappából. A Dokkot az Alma+Alt+D billentyűparanccsal tudjuk elrejteni, így csak akkor jelenik meg, ha az egérkurzor a képernyő alján található.

A Dokk használata előtt célszerű az alapvető beállításokat végrehajtani rajta, amelyeket a System Preferences / Rendszerbeállítások program Dock paneljén találunk meg. Itt egyrészt a Dokk mérete állítható (Size / Méret), amelyet szintén állíthatunk a Dokkon lévő szaggatott vonal felület húzásával, amely a képernyő lehetőségeihez képest tudja kicsinyíteni és nagyítani a Dokkot.Gyárilag ki van kapcsolva a nagyítás (Magnification / Nagyítás), amely az egérkurzor érintésére felnagyítja az adott ikont a Dokkon. Itt a pipával be tudjuk kapcsolni és a nagyítás mértékét is tudjuk szabályozni. A nagyítás igen látványos, de emellett hasznos is, hiszen ha például sok elem van a Dokkon, akkor látjuk, hogy épp melyik fölött van az egér, és nem kattintunk véletlenül egy másik programra az indítani kívánt helyett.

Szintén a System Preferences / Rendszerbeállítások program Dock felületén lehet beállítani azt is, hogy melyik oldalon legyen a Dokk. Ez a képernyő bal (Left / Balra), és jobb (Right / Jobbra) oldala lehet, illetve a gyárilag is beállított alsó rész (Bottom / Alulra). A képernyő alja már csak azért is praktikus, mert arra ritkábban tévedünk véletlenül az egérrel, és így az elrejtés kiválóan használható. A Dokk szaggatott vonalas részét megfogva egyébként az Alma+Shift billentyűparancs segítségével is át tudjuk tenni a Dokkot a képernyő jobb vagy bal oldalára anélkül, hogy a System Preferences / Rendszerbeállítások programot el kellene indítanunk.

A Dokkra lehetőség van minimalizálni programokat, mégpedig a sárga színű, mínusz gombbal jelölt pötty megnyomásával az ablakok bal felső sarkában. (Lásd az ábrát jobbra lentebb!) Ilyenkor az ablak lefolyik, ez a Genie Effect / Dzsinn effektus. Ha ezt a Shift billentyű nyomva tartása mellett alkalmazzuk, akkor lassítva folyik le az ablak, amellyel kiválóan lehet PC-sek állát leesésre bírni. A másik opció a Scale Effect / Méretezési effektus, amikor is összezsugorodva tűnik el a Dokkon az ablak. A minimalizálás lehetőségét egyébként kevesen használják, mivel minél több elem van a Dokkon, egy idő után annál kisebbre változik, és a megszokott helyükről odébb mozdulnak a programok. Így aztán ha el kívánunk rejteni egy ablakot, akkor arra az elrejtés (Alma+H) parancsa a legideálisabb. Emellett a Mac OS X 10.5 "Leopárd" operációs rendszer Spaces (Terek) szolgáltatása lehetőséget ad arra is, hogy több Desktopot tartsunk magunknak, amelyen különböző programok futhatnak egymástól vizuálisan elkülönülve.
Bővebben a Spaces szolgáltatásról…A Dokk további két beállítási lehetősége a System Preferences / Rendszerbeállítások Dock panelen az éppen megnyitott programok animálása (Animate opening applications / Kinyíló alkalmazások animálása), amely lényegében annyit jelent, hogy ha elindítunk egy programot, akkor az pattog a Dokkon, amíg be nem töltődött. Ez nem jelent erőforrás problémákat, mivel az animálást a videókártya végzi, ám régi számítógépeken, például PowerPC G3-as modelleken ezt célszerű kikapcsolni, mert ott a videókártya még nem tudja ezeket a funkciókat elvégezni, és az animálás processzor erőt venne igénybe.

Az utolsó lehetőség a beállítási panelen az Automatically hide and show the Dock / Automatikusan rejtsd el és mutasd a Dock-ot opció, amely a cikk elején jelzett elrejtést szolgálja, vagyis hogy a Dokk csak akkor jön elő, amikor az egérrel a képernyő adott szélét érintjük. Ennek billentyűparancsa az Alma+Alt+D.

A Dokk használata igen kényelmes, és nem pusztán programokat indíthatunk el onnan egyetlen kattintással, hanem a megfelelő programok ikonjára fájlokat is húzhatunk. Ha például egy PPT fájlt húzunk a Keynote program ikonjára, akkor képes azt megnyitni. Ugyanígy a QucikTime is lejátszik egy zeneszámot, ha az ikonjára húzzuk az adott fájlt. A Safariból például egy képet kihúzva azt egy grafikus programra húzhatjuk, mint a Preview vagy az Adobe Fireworks, és így megnyílik a kép. Vagyis a Dokk nem csak látványos, hanem funkcionális alkalmazás is egyben.

A Dokk ikonjaira egyet kattintva meg tudjuk nyitni az adott programot, vagy ha fut, akkor előre tudjuk hozni, ki tudjuk választani. Ha nincsen nyitva ablaka az adott alkalmazásnak - például Safari vagy TextEdit -, akkor a Dokk ikonra kattintás azonnal új dokumentumot is nyit.

A macOS 10.7 "Lion" örökölte az iOS alkalmazások azon jellemzőjét, hogy nincsen jelezve, mely program fut. A macOS 10.7-ben alapból nincsen a Dokk ikonok alatt a jellegzetes kis világító pötty. Ezt a Dock panel Show indicator lights for open applications / Jelzőfények megjelenítése a megnyitott programokhoz opciójával tudjuk újra aktiválni.

A Dokk jobb oldalán található egy szaggatott vonalas sáv, amely alapvetően az átméretezést szolgálja. Emellett elválasztó vonal is a programok és más médiák között: a szaggatott vonal jobb oldalára tudunk mappákat kitenni. Az itt lévő mappára egyet kattintva az operációs rendszer kirajzolja a mappa tartalmát, megjeleníti a fájlokat és mappákat, amik benne találhatók (lásd legalul). Ha kevés tartalma van, akkor egy törzs megjelenítést láthatunk, amelynek elemeire egyet kattintva meg tudjuk nyitni az adott fájlt vagy mappát. Ha sok állomány van a mappában, akkor az egész képernyőt befedő ábrázolás jelenik meg egy nagy téglalapban. Ilyenkor szintén egy kattintással tudunk választani a mappa megjelenített tartalmai közül. A Dokk jobb oldala praktikus lehet a gyakran használt mappák elhelyezésére. A mappára természetesen fájlt is húzhatunk, az ugyanúgy működik, mint a Finder egy mappája. (Többek között az önnyíló mappa funkció is él.)

A Dokk jobb szélén a Kuka található. Ha nem tartalmaz semmit, akkor egy üres szemetes kosár jelenik meg, amennyiben tartalmaz valamit, akkor egy papírhulladékkal teli fémkosarat látunk. A Kuka a Dokkon történő hosszú kattintással, és a megjelenő menü Empty Trash / Ürítsd a kukát parancsával üríthető ki.

Tipp: Ha a Command billentyűt nyomva tartjuk, akkor az Empty Trash / Kuka ürítése parancs Secure Empty Trash / Kuka ürítése biztonságosan parancsra változik.

Fontos ismeret, hogy a Dokk menüi vagy hosszú kattintással, vagy Control kattintással, vagy adott egereken a jobb gomb lenyomásával hozhatók elő. Ezek minden esetben ugyanazt a funkciót, a Dokk menü megjelenését idézik elő. A cikk a továbbiakban a hosszú kattintás megfogalmazást használja, mivel például mobil gépeken nincsen jobb gomb, így ott ez a legpraktikusabb megoldás a Dokk menü előhívására.

A Dokkon lévő minden program rendelkezik felnyíló menüvel, amely futó programok esetén más, mint nem futó programok esetén. A futó programokat a macOS 10.7 "Lion" előtti rendszerekben kis kék fény jelezte.

A OS X 10.7 "Lion" rendszertől alapból nincsen külön jelzés, de a Dock beállításaiban aktiválhatjuk a Show indicator lights for open applications / Jelzőfények megjelenítése a megnyitott programokhoz opciót. Ha egy futó program ikonján hosszan kattintunk, akkor általánosan megjelenik a Quit / Kilépés, a Hide / Elrejtés vagy a Show / Megjelenítés (ez akkor aktív, ha a program el van rejtve, Command + H), Show all windows / Összes ablak megjelenítése, továbbá a Beállítások almenüből a Show in Finder / Megjelenítés a Finderben, az Open at Login / Megnyitás bejelentkezéskor (azaz rakd be az indítóelemek közé), a Remove from Dock / Eltávolítás a Dockból (ez csak kilépés után lehetséges) parancs. Ezek fölött minden programnak más más funkciói élnek - az iTunes dalok között tud váltani vagy akár csillagokkal értékelni a muzsikákat. A Mail új levelet tud létrehozni vagy lekérni a szerverről a friss üzeneteket. A Dokk futó programjai - mint a Mail vagy a Messages / Üzenetek - képesek aktuális információkat is közölni, mint a friss üzenetek száma, de például a Finder is kijelzi az alapértelmezés szerint a Dokkon is elhelyezett Downloads / Letöltések mappa ikonja alatt, hogy hol tart egy letöltés állapota, csakúgy, mint a Fetch FTP kliens, amely kijelzi kör alakzatban a műveletek előrehaladottságát, a Calendar / Naptár az aktuális dátumot.

Ha egy program nem reagál, akkor a Dokk ikonján hosszan kattintva megjelenik a Force Quit / Kényszerítsd kilépni parancsa, amely segítségével kiléptethetjük az alkalmazást. A Dokkon az állandóan ott lévő programok mellett más alkalmazások is megjelennek, amelyeket elindítunk. Ezek a Dokk jobb oldalán jelennek meg. Ha egy programot hasznosnak vélünk, és szeretnénk elhelyezni állandó jelleggel a Dokkon, akkor egyszerűen futás közben lefelé kell rántani az ikonját, vagy az ikonra hosszan kattintva megjelenő menüből a Keep in Dock / Tards a Dockban opciót kell kiválasztani, amely révén a program a Dokkra költözik.

Fontos tudni, hogy a Dokkon lévő ikonok nem maguk a programok. Vagyis ha onnan valamit véletlenül eltávolítunk, azzal nem töröljük a programot, azt a Desktopon látható Macintosh HD: Applications mappájából vissza tudjuk majd helyezni a Dokkra.
Érdemes még tanulmányozni a Dokk szaggatott vonalas felületét. Itt az egérkurzor átváltozik, hiszen itt tudjuk átméretezni a Dokkot. Felfelé tolva az egeret a Dokk nagyobb lesz, lefelé tolva kisebb. Ha az Alt billentyűt is lenyomjuk, akkor a Dokk a képernyő széle és az egész számmal osztható kis állapotok között vált, mígnem egészen kicsire zsugorodik. Az Alma+Shift paranccsal ugyebár át tudjuk helyezni jobbra vagy balra, míg a Control gomb lenyomása mellett kattintva a Dokk saját menüjét hívhatjuk elő. Mint látható, itt a legtöbb beállítási opció megjelenik, amit a System Preferences / Rendszerbeállítások programban is láttunk a Dock panel alatt. Egyedül a nagyítás mértékét nem tudjuk itt állítani. Ugyanezek a beállítások egyébként az Alma menü Dock menüpontjában is megtalálhatók, vagyis a rendszer ezen a téren kínál némi redundanciát a felhasználók kényelme érdekében.© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2004. május 5.
Frissítve: 2007.; Mac OS X 10.7 & HU: 2011. 06. 03.; OS X 10.10 + Retina 2015. április 11-12.
 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: