Az iTunes sokoldalú képességeinek egyik alapeleme a kiváló dallista alapú szervezési opció, amely abszolút felhasználó specifikusan, testre szabhatóan és fejleszthetően van beépítve a programba. Ha a zenetárunk bővül, lehetőség van a csoportosítási megoldásokat is ehhez igazítani, hogy átlássuk, mit is tartalmaz a gyűjtemény. Emellett a csoportosítás révén többféle kritérium szerint kerülhetnek egymás mellé dalok, amelyek akár újfajta élményt is nyújthatnak.A dallisták nézete az iTunes 11-ben a program felső kategória lécére került: itt található a Playlists gomb, amely révén hozzáférhetünk gyűjteményeinkhez. Akik visszakapcsolják az iTunes régebbi verzióira jellemző Sidebar / Oldalsáv funkciót (korábbi forráslista), azok a bal oldalon elérhetik a kategóriák alatt a játéklistáikat. A Sidebar / Oldalsáv a View / Nézet menü Show Sidebar / Oldalsáv mutatása (Command + Alt + S) paranccsal állítható vissza.

Egyszerű dallisták létrehozása és használata
Dallistákat az iTunes felületén bármely kontextusban létrehozhatunk: ha kijelölünk egy dalt vagy dalok egy csoportját, és Control-kattintunk, a megjelenő környezetfüggő menüből a New Playlist from Selection / Új dallista a kiválasztottakból (Command + Shift + N) paranccsal tudunk új listát alkotni. Ez minden nézetnél elérhető, tehát választhatjuk a Songs / Dalok, Albums / Albumok, Artists / Előadók, Genres / Műfajok, Videos / Videók, Playlists / Dallisták elemet, akkor is jelen lesz, ha kiválasztunk egy vagy több dalt.

Az új dallista a kiválasztott dalokból a Playlists felületen lesz elérhető, vagy az oldalsáv bekapcsolásával az oldalsáv alsó, Playlists / Dallisták felületén.

Amennyiben az oldalsáv aktív, vagy az iTunes új nézetének Playlist / Dallisták felületén vagyunk, ott dalok egy csoportját kiválasztva és azt a dallista nevek alatti üres felületre húzzuk - ha azt még nem töltötte ki az összes dallista -, az iTunes az adott dalokból új listát hoz létre.

A dallista innentől kezdve önállóan él, elnevezhető, másolható, iPodra rakható, másik dallistába pakolható, vagyis a dalok egy állandó csoportba kerülnek. Dallistát az iTunes Playlists / Dallisták felületének bal alsó sarkán lévő plusz gombra kattintva is hozhatunk létre a New Playlist / Új dallista vagy New Playlist from Selection / Új dallista a kiválasztottakból menüpontok kiválasztásával, majd elnevezve összegyűjthetünk dalokat bele.

Megjegyzés: A New Playlist from Selection opció csak akkor látható, ha van kiválasztva legalább egy dal.

Ezeket mindenképpen manuálisan kell bővíteni, vagyis egyedi kiválasztás alapján tudunk dalokat húzni bele. Ennek végrehajtása nem okoz gondot azoknak, akik régi iTunes használóként visszakapcsolták az iTunes 11-es verzióban kikapcsolt Sidebar / Oldalsáv megjelenését, hiszen ott egyszerűen az oldalsávon lévő dallistába húzzuk a hozzáadni kívánt dalokat. Más módszer működik azonban akkor, ha Sidebar / Oldalsáv nélkül, az Apple által megálmodott új nézetben használjuk az iTunes-t, és a Playlists / Dallisták felületen kívánunk szervezni. Ilyenkor a jobb odlalon lévő Add to… / Hozzáadás… gombra kell kattintani, amely révén a többi kategóriából válogathatunk: tehát például a Songs / Dalok felületre kattintva egyesével adhatunk dalokat az adott dallistához. A művelet végén pedig a Done / Kész gombra kattintva tudjuk befejezni a feladatot.

A dallistákat dupla kattintással tudjuk átnevezni, a törlés (Backspace) billentyűvel törölni. A törlés természetesen a listán lévő dalokat nem érinti, mert azok az iTunes zenetárban (Library) benne maradnak. A zenetárból való törlés viszont a dallistáról is törli az adott dalt.

Az említett plusz jel akkor elérhető, ha a Playlists / Dallisták felületen vagyunk, vagy az iTunes-ban be van kapcsolva a Sidebar / Oldalsáv.

Főként a PC-ről áttért felhasználók esetén merül fel az igény az albumok alapján való csoportosításra is, de emiatt felesleges dallistákat szervezni, hiszen az iTunes az Albums / Albumok gombra kattinva ennek megfelelő áttekintést kínál.

Az okos dallisták
A dallisták egy másik fajtája az okos dallista. Ezt az különbözteti meg a normál dallistáktól, hogy önműködően zajlik a bővülésük, azaz nem kell kézzel összeválogatni a tartalmukat. Hogyan is lehetséges ez? A dolog igen logikus és kézenfekvő: metaadatok alapján működik. Az iTunes képes ugyanis arra, hogy a dalok közötti egyezést - műfaj, cím részlet, lejátszás mennyisége, hallgatás gyakorisága, a dal frissessége stb. - figyelembe véve az egyezések alapján hozzon létre és tartson szervezve csoportokat, dallistákat.

Okos dallistát (Smart Playlist) az iTunes Sidebar / Oldalsáv alatti plusz jelre, vagy a Playlists / Dallisták nézet bal alsó sarkában lévő plusz jelre kattintva, az ott megjelenő menü New Smart Playlist… / Új okos dallista… parancsát választva tudunk létrehozni. A parancs után három pont található, amely arra utal, hogy további párbeszédablak fog megjelenni, ahol egyéb beállítást kell végrehajtanunk: mégpedig a válogatási kritériumok megadását.

A kritériumok között sok-sok dolog szerepelhet, akár egyszerre több is, hogy a válogatás maximálisan ideális legyen. A listát tudjuk számszerűen szabályozni, ami akkor praktikus, ha például az adott mappából szinkronizáljuk valamely iPodunkat, amelynek a kapacitása kicsi. Emellett azt is megadhatjuk, hogy csak a kipipált dalok kerüljenek az okos listába (Match only checked items). A listát manuálisan nem tudjuk módosítani, azt az iTunes szervezi a kritériumok alapján.

Ha például olyan listát szeretnénk, ahol csak az 50-nél többször hallgatott dalok vannak, akkor azt kell megadnunk, hogy Play Count (lejátszás számláló) is greater than (nagyobb mint) 50. Ekkor az iTunes önműködően válogatja össze azokat a dalokat, amelyeket ötvennél többször hallgattunk már meg, és önműködően hozzáadja a listához azokat a dalokat, amelyek túllépik az 50 hallgatás kritériumának alsó határát. De hozhatunk létre dallistákat az alapján, hogy a dal címet tartalmazza a "love" szót, és ezzel kiváló szerelmesdal válogatásokat alakíthatunk ki. A lehetőségeknek igen széles a köre, és az iTunes az első beállítás után minden újabb dalt magától beválogat a dallistába, ha az megfelel a feltételeknek.

Az okos dallistát a létrehozása után szintén el kell nevezni, és dupla kattintással tudjuk átnevezni. Az egérrel ebbe a listába nem tudunk dalokat húzni, de ezt a lista fajtát is átmásolhatjuk a dalaival az iPodra. A törlés szintén a Backspace gombbal történik, amely a dalokat nem, csak a listát távolítja el. Amennyiben a zenetárból törlünk egy dalt, az a dallistából is eltűnik.Mappák létrehozása a forráslistában
Amennyiben sok-sok dallistánk gyűlik össze, az iTunes lehetőséget ad arra is, hogy ezeket a dallistákat mappákba gyűjtsük. Ezek a mappák valójában nem jönnek létre a gép adattárolóján, csak az iTunes-ban látjuk őket. A létrehozásukhoz az iTunes File menü > New > Playlist Folder parancsot kell választani, vagy a fentebb már említett, két kontextusban elérhető, bal alsó sarokban elhelyezett plusz jelre kattintva a New Playlist Folder / Új dallista mappa parancsot választva kreálhatunk új mappát. Ebbe bele tudjuk húzni a dallistákat, amiket el szeretnénk helyezni.

Az iTunes önálló dallistába rendezi az iTunes Store-ból vásárolt dalokat, amelyeknek a Purchased / Megvásárolt lista nevet adja. (Itt nem csak zenék, hanem minden vásárolt tartalom megjelenik, így könyvek, videók, filmek.)

A dallisták kiírhatók CD lemezre az iTunes segítségével, mégpedig a kis fogaskerék ikon felnyíló menüjének használatával. Itt többek között exportálni tudjuk TXT formátumban a listát, duplikálhatjuk vagy törölhetjük azt, továbbá a Burn Playlist to Disc paranccsal akár CD-re is írhatjuk, ha van a Mac-hez megfelelő eszköz csatlakoztatva, vagy van a gépben optikai meghajtó.

© MacMag.hu
A cikk eredeti változata 2002. októberében jelent meg.
Frissítve: 2006. március; 2010. november; 2013. 08. 30.; 2015. április 11-12.
Birincsik József


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: