Az iTunes program egyik alapvető funkciója az iPod lejátszók kezelése, zenei és képi tartalmuk igényeink szerint való frissen tartása. Ezeket nagy kapacitású iPodok esetében vagy tárhelynek is használt iPodoknál értelemszerűen kézzel válogatva hajtjuk végre, hiszen az iPodon nem csak zenélésre használjuk, hanem sok más funkciót is igénybe veszünk.

Az iTunes azonban arra is fel van készítve, ha egy kisebb kapacitású iPodot - például iPod nanot - csak zenélésre használnánk, és ennek érdekében az önműködő szinkron funkciókat vetnénk be. Ennek hatékony igénybevételéhez azonban ismerni kell az iTunes többi okos funkcióját is, mint az albumok szervezése, és az iPod kezelés alapjai, amelyekről a MacMag.hu bőséges önálló cikkekkel is szolgál.
Bővebben az iTunes dallisták szervezéséről…
Bővebben az iTunes és az iPod kezelés ismereteiről…

Az iTunes AutoSync a megfelelő használat mellett egy igen okos funkciónak tekinthető: az iPod csatlakoztatásakor a beállításainknak megfelelően az iTunes frissíti az iPod nano tartalmát, így arra olyan zenék kerülnek, amit szívesen hallgatunk meg. Az iPod nano tartalma így mindig változatos lesz, és mindig olyan zenék kerülnek rá, amiket szeretünk, amiket szívesen hallgatunk.

Ehhez nem kell sokat tenni, elegendő csupán jól áttekinteni a dalainkat, és valamely módon összeválogatni azokat, amelyek tetszenek, és amelyeket bármikor szívesen hallgatunk, és arra is elég vonzóak hogy az iPod nano tartalmazza őket. Erre a legegyszerűbb megoldás talán a csillagokkal való értékelés, amely az iTunes-ban igen régóta adott lehetőség. A csillagokkal való jelölés lehetőséget ad arra, hogy egy bizonyos daltípust, egy adott minőségi szintet összekapcsoljunk, összefüggést helyezzünk el ezen dalok között, amely alapján az iTunes csoportba szervezheti őket, és a csoportból válogathat az iPod nano feltöltéséhez.Amennyiben az értékelés alapú szervezés alapjait megteremtettük, egyszerűen csak létre kell hozni egy okos mappát az iTunes-ban (File > New > Smart Playlist…; vagy a Playlists felületen a bal alsó sarokban lévő plusz jelre kattintva a New Smart Playlist… opciót választani), és annak megadni, hogy például csak az öt csillaggal értékelt muzsikákat gyűjtse össze. Ekkor ugyebár létrejön egy dallista, amelyet már használhatunk az AutoSync alapjául, hiszen az iTunes-ban megadható az is, hogy ne az egész zenetár, hanem egy vagy több megadott dallista alapján kerüljön szinkronizálásra a csatlakoztatott iPod nano.

A csillagokkal való értékelés a szervezés egy módja. De azt is megadhatjuk, hogy például minden album második dalából jőjjön létre okos album, vagy éppen csak Jazz műfajból válogasson az iTunes. Ezeknek mindnek létrehozhatunk egy okos dallistát az iTunes-ban, amelyet megjelölhetünk az AutoSync alapjául, és az iTunes ez alapján garantáltan olyan dalokat válogat az iPod nano kapacitásának erejéig, amelyet szívesen hallgatunk meg.

Az iTunes további lehetőséget kínál arra az esetre, ha egyáltalán nem szeretnénk még dallisták létrehozásával és értékelésekkel sem vesződni: az ez Autofill, amely az iTunes zenetár tartalmából tölti fel az iPodot. Az Autofill opció minden iPod esetén megjelenik, ha az iTunes felületén a felcsatolt iPod esetén az On This iPod elemre kattintunk - tehát hozzáférünk az iPod tartalmához. Ezen ablak alján található az Autofill gomb, amely mellett annak beállításai (Settings…) is fellelhetők. A beállítások közt megadható, hogy minden egyes Autofill gomb lenyomáskor az iTunes a teljes tartalmat törölje, és véletlenszerűen töltse fel újra (Replace all items when Autofill), kérhetjük az elemek teljesen véletlenszerű kiválasztását, illetve megadhatjuk, hogy a magasabb értékelésű dalok nagyobb gyakorisággal forduljanak elő. Kérhetjük továbbá az alsó csúszógombbal, hogy mennyi helyet tartson fel az Autofill más adatok számára - ennek igazából az iPod shuffle és kisebb kapacitású iPod nano és iPod touch esetén van jelentősége.

Az AutoSync egy igen okos találmány az Apple részéről, hiszen megkönnyíti a dalok áttöltését, nem kell manuálisan vesződni a dalok összeválogatásával, de mégis megmarad a választás szabadsága azáltal, hogy a dalok általunk szervezhetett köréből választ az iTunes az áttöltésnél.

©2007. MacMag.hu Cikk: Birincsik József
Frissítve: 2010. november; 2013. 08. 31.; 2015. IIII. 11.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: