A MacMag.hu oldalt az
iJoe.hu Apple Kereskedés tartja fenn.

Cikkek, termékek a Mac világból:Finder ismeretek ekönyv
Nagy részletességű, 51.000 szavas elektronikus kiadvány az Apple Books Store-ban a Finder felületről a macOS Ventura operációs rendszerre vonatkozóan.


Üdvözöljük a MacMag.hu lapján!
Ez a weblap az Apple technológiával kapcsolatos megoldásokat, oktatóanyagokat, termékeket és lelkes Macintosh felhasználókat ismertet a magyar Mac közösség részére.


Boot Camp és Windows 10 a Mac-en
Hány kijelzőt kapcsolhatok a Mac-re?
Apple videóadapterek kompatibilitása
Numbers: Képletek és függvények Aktuális szervizprogramok listájaAjánlataink:

Kapcsolat:
Birincsik József
Email: ijoe@ijoe.hu


IK Multimedia: AXE I/O Solo gitárinterfész (március 31.)

Az AXE I/O, az IK Multimedia díjnyertes audio interfésze új mércét állított fel a gitárorientált felvételi megoldások számára. Most az AXE I/O Solo ugyanezt a nagyszerű hangszínformálást, kényelmes funkciókat és prémium hangzást kínál mindenki számára, kompakt és megfizethető formátumban, kettő bemeneti és három kimeneti csatlakozóval ellátva.Az AXE I/O Solo ötvözi az IK Multimedia több mint két évtizedes innovatív fejlesztéseit az analóg modellezés és a hardvertervezés terén, hogy minden eddiginél gyorsabbá, könnyebbé és kiforrottabbá tegye a gitárhangrögzítést. Az AXE I/O Solo hármas topológiájú hangszerbemenetet kínál, amelyet úgy terveztek, hogy megőrizze a gitár egyedi karakterét, és erőteljes hangformáló funkciókkal kombinálva bármilyen gitárhoz vagy basszusgitárhoz igazodjon, ezáltal segítve a hangok szélesebb skálájának kihozatalát bármilyen hangszerről. Az AXE I/O Solo dedikált erősítőkimenetet is tartalmaz.
Az AXE I/O Solo termék az IK Multimedia cégtől…
IK Multimedia zenei termékek az iJoe.hu kínálatában…

Frissített ekönyv: Remote Desktop (március 30.)

Az egyik legelső ekönyv, amelyet magyar nyelven kiadtunk egy kevésbé populáris és ismert Apple alkalmazásról, az Apple Remote Desktop távfelügyeleti alkalmazást mutatta be. Az operációs rendszerek azóta komolyabb változásokon mentek keresztül, és bár az Apple nem hajtott végre átütő fejlesztéseket a távfelügyelet és távoli hozzáférés területén, sok felhasználónál lezajlott az a változás, hogy a korábbi AirPort bázisokat másfajta routerek váltották fel, esetleg a szolgáltató által biztosított hardver segítségével zajlik a kiszolgálás. Ennek érdekében a könyv bemutatja, miként tudjuk egy átlagos Linksys routeren vagy éppen az internet szolgáltató által biztosított routeren beállítani a távoli hozzáférést, milyen előnyei vannak a távolról elért helyi Task Server szolgáltatásnak, milyen kapcsolódó Terminal alkalmazások érhetőek el a rendszerben, hogyan hozhatunk létre telepítő csomagot a pkgbuild alkalmazással, valamint végezhetünk tömeges konfigurációt a gépállományon a Remote Desktop által előkészített beállítási csomaggal.
Mivel az Apple megszüntette az iBooks Author alkalmazást, így ez a könyv a Pages segítségével egy teljesen új alkotásként jelenik meg, így a korábbi könyvet frissíteni nem lehetséges, mindenképpen az új könyvet kell megvásárolni, amelynek kedvező 1490 Ft az ára (ez tartalmazza az áfát és az Apple 30%-os jutalékát is). Az új könyv szerkezetileg is változott, és a korábbi kötött formátum helyett a betűméret szabad állítását biztosító szövegközi képelhelyezést alkalmazza, így bármilyen eszközön megtekinthetjük, és az igényeinkhez igazíthatjuk a betűméretet.
A Remote Desktop alkalmazást bemutató magyar nyelvű ekönyv…

WWDC 2023: Június 5-9. (március 29.)

Az Apple bejelentette az idei évi Worldwide Developer Conference időpontját: az esemény 2023. június 5. és 9. között zajlik majd. Nyitóeseménye az Apple Park területén lesz, ahol a szokásos éves programbeszédet is meghallgathatjuk - várhatóan ez több héttel korábban felvett filmprodukció levetítése lesz, ahogyan az az utóbbi időszakban lenni szokott. Az Apple a WWDC eseményen hagyományosan bemutatja egy év alatti szoftver fejlesztési irányait, új operációs rendszereinek előzetesét, és olykor hardver termékeket is. Az esemény részletes programja később válik elérhetővé.
A WWDC 2023 hivatalos lapja…


AIINO GigiTag AirTag szilikontok kulcskarikával (március 28.)

Az Apple AirTag nevű zseniális tárgykereső megoldása olyasmit nyújt, mint még semmilyen rivális termék korábban: anélkül lehet viszonylag jó eséllyel megtalálni, hogy GSM alapú kapcsolata lenne, csupán olyan módon, hogy anonim képes használni más Apple eszközök közelségének lehetőségét arra, hogy helyzetét továbbítsa a tulajdonos felé. A kommunikáció akkor a legjobb, ha az AirTag minél kevésbé van elásva a táska vagy más hordozó eszköz mélyén. Ebben nyújt remek segítséget az AIINO GigiTag nevű terméke, amely révén szinte bárhová rögzíthetjük az AirTag eszközünket, amit egy kulcskarikával összefüggésbe tudunk hozni. Az AIINO GigiTag a gyártóra jellemző módon egyszerre funkcionális és stílusos: a szilikontok számos rivális toknál jobban védi az AirTag egységet, jól körülveszi azt, az éleknél rugalmasabb, és nem hirdeti oly harsányan magáról, hogy mit tartalmaz. Egyúttal izgalmas színekkel teszi lehetővé, hogy például különbséget tudjunk tenni a különböző AirTag eszközök között, és a bicikli ülése alá akasztott darabot ne rakjuk kabát belsejébe vagy táskára. A klasszikus fém kulcskarika előnye, hogy alap funkciója is használható, vagyis kulcsokat is tudunk ráhelyezni. Emellett persze könnyedén átfűzhető szinte mindenen, amire a fémkarika ráfér. A bicikli nyereg alá a rugókra, táska pántjára vagy cipzárjára, állat nyakörvére, stb. Az AIINO GigiTag praktikussága mellett választékos színekben érhető el: zöld, lila, korall, kék és fekete árnyalatokban, de a gyártó néhány havonta az évszakhoz illeszkedő új színekkel is kibővíti a palettát.
Az Apple Music áttekintése…
Az Apple AirTag tárgykereső megoldás…

Elérhető az Apple Music Classical (március 28.)

Ingyenesen letölthető az Apple Music előfizetéssel együtt használható, dedikáltan komolyzenei tartalmakra alkotott Apple Music Classical alkalmazás az iPhone készülékekre. A szolgáltatás a klasszikus műfajok rajongói számára több térbeli hangzású (Spatial Audio) tartalmat és jól átgondolt válogatásokat is kínál több szempont szerint válogatva. Meglepő, hogy bár évek óta készült az Apple ennek a szolgáltatásnak az elindítására, a Mac-en vagy iPaden is mutatósra megalkotható felületű alkalmazás csak az iPhone készülékekre érhető el, ahol nem is feltétlenül tud teljes mértékben kibontakozni a tartalom. (Egyelőre az App Store a "Classical" szóra keresve még nem listázza az alkalmazást, de a hivatkozásokra kattintva/bökve az elérhető, és az iPhone modellek számára letölthető.)
Az Apple Music áttekintése…
Az Apple Music Classical az App Store-ból…

iRig Nano Amp - Aprócska hangszóró nagy hanggal és iRig gitár áramkörrel (március 26.)

Az iRig Nano Amp az IK Multimedia és az iparág első mikrogitárerősítő és interfész terméke kifejezetten a mobilgitárosok számára. Az iRig Nano Amp egy szuperkompakt, ceruzaelem meghajtású, önálló mikroerősítő és iOS rendszerhez készült interfész (gyakorlatilag egy iRig van beleépítve), amelyet önmagában, fejhallgatóval vagy akár kabinet hangszóróval is használhatunk. De ami minden más mikroerősítőnél sokoldalúbbá teszi, hogy rendelkezik az iRig áramkörrel, így csatlakoztatható iPhone vagy iPad készülékhez, illetve akár a Mac géphez a mellékelt TRRS-kábellel (négyeres 3,5 mm-es minijack), és hozzáférhetünk az AmpliTube gitárhangok széles köréhez a mobil rendszereken éppúgy, mint a Mac rendszeren. A termék működik AMP / Erősítő üzemmódban és DEVICE / Eszköz üzemmódban is. Kiváló megoldás mobil gyakorláshoz, zeneszerzéshez vagy akár fellépéshez is élő effektelési képességgel.
Az iRig Nano Amp termék lapja…
IK Multimedia termékek az iJoe.hu kínálatában…DEA ügynökök AirTag segítségével derítettek fel drogterjesztőket (m. 25.)

A Forbes magazin számolt be arról, hogy az amerikai Drug Enforcement Administration (DEA) ötletesen AirTag eszközök segítségével derített fel egy kábítószer előállító bűnszervezetet Massachusetts államban. A vállalkozás akkor vált gyanússá, amikor Kínából pirulasajtoló berendezéseket vásárolt, ám ekkor nem foglalkoztak vele, csak elkezdték megfigyelni a tevékenységét és csomagjait. Néhány csomagot a szövetségi ügynökök AirTag berejtésével követtek, bízva abban, hogy az utazása során elhalad iPhone készülékek mellett, és anonim jelzéseket küld a helyzetéről. Ennek köszönhetően aztán a Find My / Lokátor segítségével megtalálták a kész pirulák címzettjeit, és egy jelentősnek számító droghálózatot számoltak fel az Apple megoldása segítségével. A dologban van némi csavar, ugyanis számos amerikai állam tiltja az AirTag ilyen jellegű használatát, persze bírói végzéssel és alapos gyanúval nyilván van kivétel.
A Forbes cikke a témában…
Az AirTag termék lapja…

Már aktívan dolgozik az Apple marketing gépezete a virtuális valóság szemüvegen (m. 25.)

Az utóbbi hetekben több célzott hír röppent fel az Apple egy évek óta belengetett, a felhasználók többségének érzékszerveivel nem rezonáló termék, a kibővített valóság szemüveg kapcsán. Bár számos cég próbálkozott efféle termékekkel, és vannak olyan helyszínek, ahol valóban értelme is van ilyesminek, egyelőre nem jelentek meg olyan tartalmak, amik nélkülözhetetlen tömegigényt generálnának.
A szolnoki RepTár repülőgép múzeumban például alkalmaznak ezen az eljáráson alapuló eszközöket, amikor is egy repülőgép belsejébe lehet benézni úgy, hogy csak egy helyben állunk, és fejünk mozgását követi a tartalom. Ezt virtuális valóság szemüvegnek nevezzük. Vannak olyan megoldások, mint a Final Cut Pro által létrehozott 360°-os videós tartalmak, amelyekhez szintén létezik speciális fejszett, és amellyel bármely irányba fordulhatunk a videó tartalmának nézése céljából. Ezek olyan megoldások, amik nagyon specifikus igényekre készültek, és egyáltalán nem tömeges a használatuk.
Az Apple azonban nem virtuális valóság szemüveget, hanem kevert valóság fejszettet (mixed-reality headset) készít, vagyis olyan terméket, amely mint egy napszemüveg lenne rajtunk, ám közben információkat mutatna a külvilágról - hasonlóan, mint a pilóták sisakja a vadászgépeken, ami számos hasznos információt szolgáltat a nagy sebességű manőverezés közben. (Több autómárka is alkalmaz hasonló megoldást, amikor is a vezető számára amolyan kibővített valóságként a szélvédőre van kivetítve számos információ.) Felmerül a kérdés persze, hogy mit jelenítene meg egy ilyen hardver, illetve kinek van arra igénye, hogy az utcán sétálva egy kibővített térképet lássunk magunk előtt, és elhaladva lássuk az adott üzletek nyitva tartását és értékelését - a demó tartalmakon efféle információk megjelenítéséről volt szó. Hogy lesz ilyen termék, arra az utal, hogy pár hete megjelent egy hír arról, hogy az Apple fejlesztői még türelemre intették Tim Cook ügyvezetőt és Greg Joswiak marketing alelnököt, mert a termék még nem áll készen a piacra dobásra. A két csúcsvezető azonban idén mindenképpen szeretné kiadni a terméket. Mark Gurman arról is beszámolt, hogy a múlt héten az Apple Park neves Steve Jobs Theater előadótermében az Apple vezetőségének bemutatták a leendő terméket, és állítólag egyes vezetők azt beszélték, hogy „a termék kilóg a cég jelenlegi palettájáról”, illetve „nem az a termék lesz, ami azonnali sikert arat a bemutatása után.”
Ezt követően a MacRumors pár nappal később a The New York Times cikkére hivatkozva ismét lehozott egy írást, miszerint „az Apple számos magas rangú fejlesztője aggódik a termék bemutatása miatt, ahogy annak dátuma közeledik.”Ne gondoljuk, hogy ezeknek a híreknek a megjelenése véletlen: természetesen a háttérben az Apple marketing csapata dolgozik. Mivel a nagy cégek által eddig piacra dobott hasonló termékek többnyire óriási csődöt vallottak, előkészítik a terepet a bemutatóhoz, hogy az elvárások eleve alacsonyak legyenek, mindenki arra számítson, hogy valami bődületes csőd terméket mutat majd be az Apple, és részben azért vegyék meg a terméket infuenszerek, hogy a teszteken elmondhassák, hogy mennyire gyenge, másrészt pedig hogy az Apple belső vásárlói magja már csak becsületből is a cég terméke mellé álljon.
Természetesen az influenszerek videói ki fogják emelni, hogy bár nem vártak sokat a terméktől, mégis mennyire jó, nem is értik azokat, akik annyira kritikusak voltak már a megjelenés előtt a termékkel. Az efféle eszköz sorsa nagyban függ attól, hogy az Apple hogyan tudja megoldani a formatervet, mennyire lesz életszerű annak mindennapi viselése - például egy napszemüvegbe rejtve lehet piaca egy efféle terméknek, de a pletykaoldalakon megjelent síszemüveg design nyilvánvalóan lesz olyasmi, amit épeszű ember az utcára mindennapi jelleggel felvesz magára. Illetve természetesen a tartalmi extrákon sok múlik - tud-e olyat nyújtani a termék, amire a felhasználónak szüksége van, máshogyan nem kaphat meg. Egyelőre e téren nem látszik az átütő irányzék, és ez is lehet az oka, hogy az Apple marketing csapata igyekszik a padlóra vinni a várakozásokat.
A New York-i Idők írásműve a témában…
MacPletykák: Nem volt pozitív a termék fogadtatása 😱…

Apple Watch és vércukorszint-mérés: 3-7 év (március 25.)

Újra és újra felmerül, hogy az Apple milyen komoly fejlesztéseket folytat annak érdekében, hogy a szúrás és vérveszteség nélküli vércukorszint mérést implementálni tudja az Apple Watch egy későbbi generációjába. Az elméleti alapjai megvannak ugyanis annak a tudásnak, hogy pusztán valamilyen színű, nagyon erős világítással a visszanyert fények spektrumából egy hardver elemezni tudja a vércukorszintünket. Ez azonban egyelőre valóban csak elmélet, az Apple Watch ugyan mér pulzust, készít EKG-t és képes azonosítani a véroxigénszintünket, a vércukorszint megmérése még távoli tudás a számára. Hogy mennyire távoli, arra most Mark Gurman válaszolt a heti hírlevelében: a szakember szerint az Apple 3-7 évre van a megvalósítástól. Ilyen számokat persze bármelyikünk tud mondani, és leírhatjuk azt is, hogy 2-5 évre van a megoldástól, de az is lehet, hogy áttörést érnek el 2024-re… Mindenesetre a szalagcímekben jól mutató számokon túl szó esik arról, hogy a lézeresen működő vércukorszint meghatározó egység ugyan már létezik, de annyira nagy, hogy jelen állapotában elképzelhetetlen annak beépítése egy amúgy is túlzsúfolt órába, amiben azért az akkumulátornak is kell hely, hiszen jelenleg is az egyik fő kényelmetlensége, hogy közel minden nap kell tölteni, ha az ember aktívan használja. Az Apple már 2010-ben felvásárolta a témában fejlesztő RareLight céget, majd az Avolante Health LLC-t, ám egyelőre még mindig fejlesztési státuszban van a megoldás. Önálló terméket a cég már tudott volna kiadni, amit külön kütyüként használnánk, ám az Apple nyilván az órájába kívánja integrálni a tudást. E téren egyébként fontos mérföldkő az Apple Watch Ultra, amely vállalta a méret növelését, ám ezzel párhuzamban teret ad további funkciók számára is. Ezáltal az sem kizárt, hogy az Apple első körben a legnagyobb méretű órájába építené be a tudást, majd a kisebb órákba csak akkor, hogy eljut oda a technika, hogy ilyen mértékben kicsinyíthetőek lesznek a komponensek.
A MacRumors.com idézi Mark Gurman hírlevelét…

Final Cut Pro: Cinematic / Filmszerű módban készült nyersanyagok feldolgozása (március 24.)

Az Apple az iPhone 13 szériánál mutatta be a Cinematic Mode / Filmszerű mód nevű funkciót, amely révén a mozgóképeken lehetőségünk van felvétel közben vagy akár utólagosan is mélységélesség beállítására. Ez leírva nem tűnik annyira óriási dolognak, ám itt elképesztő hardveres és szoftveres megoldások együttműködésének végeredményéről van szó, amelyet a klasszikus filmtechnikában csak felvétel közben a lencsék állításával lehet megoldani. Cikkünk bemutatja, hogy mire kell odafigyelni az importálást megelőzően, miként tudjuk a hardver által azonosított fókuszpontokat használni, hogyan tudunk egyedi fókuszpontokat megadni a filmen, és hogyan tudjuk kulcskockákkal finomítani a fókuszpontok közti váltást, illetve a mélységélesség mértékét.
A Cinematic Mode / Filmszerű mód feldolgozása a Final Cut Pro felületén…
A Final Cut Pro programról szóló cikksorozatunk…
A Final Cut Pro 10.6.5 alkalmazást bemutató magyar nyelvű ekönyv…

iJoe.hu: Akciós iPad Pro M1 modellek a készlet erejéig (március 23.)

A készlet erejéig az M2 változatnál jóval kedvezőbb áron elérhetőek bontatlan kiszerelésű M1 processzoros iPad Pro modellek az iJoe.hu kínálatában. Az Apple Silicon forradalmi erejét kiaknázó első sorozatú processzornál csak árnyalatnyival hozott nagyobb gyorsulást az M2 széria, ám az Apple drámai mértékű áremeléssel mutatta be az újabb sorozatot. Az Apple hazai képviseleténél még korlátozott számban elérhető az előző szériás iPad Pro 11" és iPad Pro 12,9", amely az iJoe.hu kínálatában is megjelent, így most kedvező áron van lehetőség a nagy tudással rendelkező, Thunderbolt csatlakozós, az nagyobbik modell esetén mini-LED kijelzővel szerelt iPad Pro modellek beszerzésére.
iPad Pro modellek az iJoe.hu kínálatában korlátozott számban még M1 processzorral is…

Photos / Fotók program: Akcióban a Neural Engine (március 22.)

Azon felhasználók, akik angol nyelven használják az operációs rendszert, felfedezhették, hogy az utóbbi időszakban a Photos / Fotók program elemzései nyomán több kép esetén az eszköztárban lévő Info gombon két csillag is megjelenik. Ez arra utal, hogy a program nem csak nagyjából azonosította a kép tartalmát, hanem pontosan meghatározta azt, és bővebb információkat is tud adni a témáról. Az info gombra kattintva megnyílik egyrészt a szokásos ablak, de a képen egy szimbólum jelenik meg, amely a témával is harmonizál - növény esetén kis levél, emlősállat esetén tappancs nyom, madár esetén toll, stb. -, és erre kattintva a Wikipedia és más oldalak szolgáltatnak információt arról, hogy mit is látunk a képen. Ez azért is hasznos, mert így akár új információkat is megtudhatunk, de egy-egy növény esetén az azonosítás is könnyebb, ha nem tudjuk az adott példány fajtáját és megnevezését.
A Photos / Fotók program metaadat kezelése és Neural Engine alapú műveletei
A Photos / Fotók programról szóló cikksorozatunk…
A Photos / Fotók alkalmazást bemutató magyar nyelvű ekönyv…

Új AirPods modellszámok az iOS 16.4-ben (március 21.)

Egy aaronp613 fiók azonosítóval rendelkező Twitter felhasználó fedezte fel, hogy az iOS 16.4-es béta rendszerben az AirPods termékre vonatkozóan új modellszámok jelentek meg: A3048 az AirPods termékre és A2968 a különálló AirPods tokra. Néhányan úgy vélik, hogy az Apple frissítheti az AirPods 2 terméket a közeljövőben, ám fontos kiemelni, hogy a cég az AirPods 3 megjelenésével „olcsóbb” modellként a piacon hagyta a régi AirPods 2 modellt, de azt nem frissítette, nem fejlesztette. Az új modellszámok minden bizonnyal arra utalnak, hogy a cég a közelmúlt médiahisztije után érdemben is elkezd átállni a Lightning csatlakozóról az USB-C csatlakozóra, vagyis az ipari szabványt fogja alkalmazni a saját fejlesztésű kapu helyett, amelyet az Európai Unióban 2024-től minden gyártó kötelező jelleggel használ majd a felhasználók életének megkönnyítése és jóval kevesebb különálló töltő egység megvásárlása érdekében.
Jelenleg az Apple teljes fül- és fejhallgató termékvonala Lightning csatlakozóval rendelkezik, vagyis az Apple a végletekig kihúzza a saját csatlakozójával.
Az AirPods 2. generációs fülhallgató…
Az AirPods 3. generációs fülhallgató…
Az AirPods Pro 2. generációs fülhallgató…
Az AirPods Max zárt fejhallgató…

CounterPoint Research: Az Apple stabil piacvezető volt az utolsó negyedévben (március 21.)

A 2022-es év utolsó negyedévét 19%-os visszaesés jellemezte az okostelefonok piacán, amely 302,64 millió darab új készülék értékesítését jelentette, amely még így is döbbenetes számú új eszköz. Ennek a mennyiségnek a 23%-át az Apple értékesítette, ezzel stabilizálva piacvezető pozícióját. 15%-kal a második helyen a Samsung, 11%-kal harmadik helyen a Xiaomi, 10%-kal az negyedik helyen az oppo, 8%-kal ötödiken a vivo, míg 4%-kal a hatodik helyen a Honor márka futott be - az utóbbi négy elsősorban a kínai piacon erős, a nyugati piacokon nem birtokolnak komoly piacokat.
A kutatócég a 2022-es évre vonatkozóan is szolgáltatott adatokat: 1,2 milliárd darab új okostelefon került eladásra az év során, amely bár 12%-os visszaesés, és 2013 óta a leggyengébb adat, szintén elképesztő mértékű költekezésről tanúskodik ebben a piaci szegmensben, és valóban jellemző, hogy az emberiség közel hetede évente új telefont vásárol.A földrajzi eloszlás is mutat érdekességeket. Ugyan az Észak-Amerikával kapcsolatos kiemelkedő, 57%-os Apple piacvezetés nyilván nem meglepő egy amerikai cég esetén, de érdekes, hogy az Apple Ázsiában is vezet, és ott a Samsung csak az ötödik helyen van 11%-os részesedéssel. Ez meglepő annak fényében, hogy a Samsung koreai cég, tehát az ázsiai a kvázi hazai piaca. Ezzel merőben ellentétes Európa, ahol a Samsung piacvezető 31%-kal, és az Apple csak 29%-os részesedéssel rendelkezik. Latin-Amerikában az Apple marginális részesedéssel bír: 7%-ot birtokol, és még a Motorola is előtte van 24%-kal - itt szintén a Samsung a piacvezető. Ennek oka, hogy a térségbe inkább régebbi sorozatú, illetve jóval olcsóbb telefonokat értékesítenek a gyártók, az Apple-nek pedig nincsen olcsó telefonja. A Közel-Kelet és Afrika területén az Apple nem szerepel a legerősebb öt gyártó között, de ezen a területen is a Samsung a piacvezető. Ám eladási értékben az afrikai kontinens kisebb, mint egy nagyobb lakosságszámú nyugati ország.
A Patently Apple összefoglalója a témában…

Cocoon Urban Adventure 16" Backpack (március 20.)

A Cocoon egy gazdaságos árazású, stapabíró, praktikus elrendezésű, többféle stílushoz igazodó, és természetesen a gyártó GRID-IT® technológiáját is alkalmazó megoldása az Urban Adventure 16” hátitáska, amely négyféle színben érhető el a kínálatunkban, és kompatibilis bármely Apple mobil eszközzel. A vékony kivitelű, de tapintásában is erős vászontáska két, kényelmes vállpántja fémcsatokkal igazítható, vékonyabb alsó része hosszan van bevarrva, hogy stabil legyen akkor is, ha a táska teljes térfogatát kiaknázzuk. A táska neve - városi kaland - arra is utal, hogy rendkívül vegyes körülményekhez is megfelelő társ a hátunkon ez az eszköz: nem túl nagy, ha a metróban viseljük a tömegben, letehetjük a fűbe egy városligeti piknik alkalmával, de ha elegánsan vagyunk felöltözve, félvállon viselve akkor sem lesz kirívó sporttáska hatása a visszafogott, mintázatoktól mentes egységes arculatának. A táska külső oldalán található egy cipzáros zseb olyan dolgok számára, amelyeknél fontos, hogy kéznél legyenek a táska lerakása nélkül is. Végül pedig a 90°-ban lenyitható, szintén fémcipzáras előoldali zseb következik, amely magában rejti a GRID-IT® részt. Ez a felület rugalmas pántok fonata, ahová különféle kiegészítőket tudunk kicsúszásmentesen, a helyet hatékonyan használva rögzíteni. Ezek a pántok elasztán alapanyagúak, rugalmasak, ugyanakkor a használat nyomán nem nyúlnak ki, így stabilan megtartják a behelyezett kábelt, adaptert, külső SSD-t, tartalék akkumulátort, tollat, egeret és sok egyéb kiegészítőt.
A Cocoon Urban Adventure 16" Backpack…
MacBook Pro 16" méretre alkalmas tokok és táskák…
Mac tokok és táskák gyűjteménye az iJoe.hu kínálatában…

Még egy kis virágfotózás: Joby Beamo Ring Light a praktikus megvilágításhoz (március 19.)

A természetfotózásnak alapeleme, hogy olykor avarba térdelünk, patak fölé kapaszkodik a téma megörökítése érdekében. Vannak azonban olyan növények, amelyek nem feltétlenül a tűző napot kedvelik, hanem inkább árnyékos részeken telepszenek meg. Ezeket napfényes időjárásban általában viszonylag jól meg lehet örökíteni az iPhone segítségével, ha azonban felhős időt fogunk ki, akkor a kinti sötétség és az árnyék együttesen már zajos, élvezhetetlen képet eredményezhet.
Ilyenkor jön remekül a már többször említett Joby Beamo Ring Light for MagSafe nevű kiegészítő, amely az iPhone modellek hátoldalára csatlakozik, kihajtható támasztékként a mindennapok során is praktikus, például filmnézéshez, vagy videózás céljából történő megtámasztáshoz, de a hátoldali tükör körül lévő fehér sáv erős LED fényforrást is magában foglal. Ez a négyfokozatú lámpa fantasztikusan alkalmas arra, hogy nem tolakodó, kellemesen szórt fénnyel világítson meg akár makró fotózás során növényeket vagy azok részeit. A színhőmérséklet ideális ahhoz, hogy természetesnek tűnjön a hatás, és akár Cinematic Mode / Filmszerű módban készítünk videót növényekről, akár portré vagy makró képeket fotózunk, az extra fénynek nagy hasznát vesszük a végeredmény szempontjából! Mivel a Joby Beamo Ring Light for MagSafe egyszerűen mágnesesen kapcsolódik az iPhone hátához, nem kell külön tartani, éppen a kamera alól világítja meg a témát. Ha azonban más irányból szeretnénk fényhatást, könnyedén le tudjuk pattintani, és mivel kihajtható, akár meg is tudjuk állítani egy kötött pozícióban, vagy kézzel tartani az ideális állapotban.Az így megvilágított témát az iPhone sokkal könnyebben érzékeli, legyen szó filmszerű módban a gépi tanulással történő téma azonosításról, portré mód használatáról vagy éppen makró fotózásról.
A Joby Beamo™ Ring Light for MagSafe LED fényforrás az iPhone modellekre…
Az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max professzionális kamerarendszere…

Apple Music Classical - Március 28-tól indul a cég klasszikus zenei szolgáltatása (március 18.)

Nem elegáns kritikával indítani egy újdonság bejelentését, de meglepő módon egyelőre csak iOS rendszerre lesz elérhető az Apple Music Classical nevű alkalmazás, amelyben az Apple a régóta várt különálló komolyzenei kínálatát fogja elérhetővé tenni március 28-tól. Az alkalmazás egyelőre „előrendelhető”, vagyis majd március 28-án lesz letölthető, most „fel lehet rá iratkozni”. A szolgáltatás alapja a cég által 2021-ben felvásárolt Primephonic nevű cég tudása, és minden Apple Music és Apple One előfizetőnek ingyenesen elérhető lesz. A kínálatban több mint 5 millió, köztük csúcsminőségű számok lesznek elérhetőek nagy felbontásban, veszteségmentesen is. Emellett több ezer exkluzív album is helyet kap a gyűjteményben, valamint a zeneszerzők életrajzát is elérhetjük. Számos keresési megoldás is rendelkezésünkre áll majd, amely jóval többet nyújt, mint a Music / Zene alkalmazás - a MacRumors.com szerzője úgy is nyilatkozott az Apple Music Classical-ról, mintha a Music / Zene és a Books / Könyvek alkalmazás közös gyermeke lenne. Izgalmas érdekesség, hogy a zenei stílusok és korszakok önálló színkóddal is jelölve vannak, tehát az előadókat kevésbé ismerős felhasználók is könnyedén találnak meg tartalmakat például stílus alapján.
Ami döbbenetes, és ami a kritika alapja, hogy az Apple még szóba sem hozott olyasmit, hogy az alkalmazás megjelenik iPadOS és macOS rendszerekre - annak ellenére, hogy minden WWDC-n elhangzik, hogy mennyire egyszerű többplatformos alkalmazásokat készíteni. (Ez persze nem olyan abszurd, mint a számítógép kiváltására marketingelt iPad, amelyen nincsen számológép, és az Apple utólag sem kínál ilyesmit 16 rendszerverzióval a háta mögött.) Mindenesetre sajátos üzenete van annak, hogy az iPad és a Mac felületén egyelőre nem érhető el ez a stílusos, nagy kijelzőn még zseniálisabban mutató alkalmazás.
A klasszikus zene rajongói mindenképpen megérdemlik, hogy legyen egy olyan felület, ahol bármely muzsika után nem egy afroamerikai rapper kerül bekeverésre, ahogyan azt a normál Apple Music esetén az algoritmus teszi, függetlenül attól, hogy mik a felhasználó zenei preferenciái. Az Apple Music Cassical esetén is lesznek szervezett játéklisták, és természetesen intelligens ajánlatok is.
Az Apple Music Classical alkalmazás az App Store-ban…

Virágfotózás az iPhone segítségével; Utólagos effektusok a Photos programban (március 17.)

A berobbanó tavasz egyik fontos látnivalója a különféle vadvirágok páratlan burjánzása olykor teljesen váratlan helyszíneken. Szerencsére egy iPhone birtokában nem csak látványos pillanatképek formájában örökíthetjük meg a tél utáni időszak tüneményeit, hanem számos kreatív lehetőséget is kiaknázhatunk, amellyel egészen lenyűgöző alkotásokat hozhatunk létre a látványelemekből. Cikkünk összefoglalja az iPhone segítségével rendelkezésünkre álló lehetőségeket, valamint az utólagos, Photos / Fotók programban elérhető szerkesztési opciókat a makró és portré móddal, valamint a portré megvilágítással kapcsolatosan.
Virágfotózás az iPhone segítségével, feldolgozás a Photos programban…
A Photos / Fotók programról szóló cikksorozatunk…
A Photos / Fotók alkalmazást bemutató magyar nyelvű ekönyv…


Újodnság: OWC Thunderbolt Go Dock (március 16.)

Az OWC látványosan továbbfejlesztette a piac legkedveltebb Thunderbolt 4 dokkját, és bemutatta az OWC Thunderbolt Go Dock nevű megoldást, amely 11 hasznos csatlakozóval biztosítja akár a könnyedén szállítható elosztó lehetőséget több helyszínen is, beépített tápegysége révén rendkívül könnyed, ugyanakkor erőteljes alumínium kivitele révén masszív kialakítású is. Mi több, támogatja a 40 Gb/s Thunderbolt 3/4 kapcsolatot és a 10 Gb/s USB-C csatlakoztatást is. Az OWC Thunderbolt Go Dock leglátványosabb újítása mindenképpen a beépített 120 Wattos tápegység: míg ezen kiegészítők korábban a saját méretükhöz képest is nagy táppal rendelkeztek, a termékcsalád ezen újabb generációja belső tápegységgel oldja meg az áram felvételt, és a dokkolón kívül csak egy borotvakábel szükséges a használathoz.Az erőteljes alumínium ház a kulcsa a hűtésnek, amely lehetővé teszi a belső tápot: egyrészt szellőző nyílások, másrészt hűtőbordaként funkcionáló csíkozás határozza meg az arculatot. Mivel egyetlen kábel szükséges a tápellátáshoz, és egy Thunderbolt 4 kábel a Mac-kel való összeköttetéshez, jelentősen egyszerűsödik a termék használata, hiszen nem kell hosszú kábelt és tégla méretű tápegységet pozicionálnunk. Mi több, a dokkoló a MacBook Pro és MacBook Air gépek számára akár 90 Watt töltést is képes biztosítani, amely a kisebb gépek esetén a gyorstöltéshez is elegendő.
Az OWC Thunderbolt Go Dock…
USB-C elosztók és Thunderbolt 3/4 dokkolók…

Final Cut Pro 10.6.5 könyv - Több mint 90.000 szóban (március 15.)

Látványos frissítés jelent meg a Final Cut Pro alkalmazásról szóló, eredetileg 2017-ben megjelent ekönyvünkhöz, amely számos új fejezettel bővült és megannyi érdekes új témát dolgoz fel a program használatával kapcsolatosan.
A Final Cut Pro 10.6.5 verzióját taglaló mű több mint 90.000 szóban foglalja össze az Apple videó utómunka alkalmazásának használatát és lehetőségeit, és a korábbi kötött formátum helyett a szövegközi képes alkalmazása révén kényelmesen állítható betűmérettel rendelkezik, hogy bármelyik eszközön az igényeink szerinti beállítással olvashassuk.
Mivel a könyv immáron a Pages alkalmazásban készült, sajnos a korábbi iBooks Author verzióról nem áll módunkban frissítést biztosítani, de ehhez a könyvhöz már ingyenesen válnak majd elérhetővé az újítások, ha az Apple sem változtat drámai módon a szolgáltatásán.
Az új könyvben még részletesebb információk érhetőek el a Final Cut Pro kompozíciós eljárásairól, mélyebben bemutatunk néhány kulcskockák használatával kapcsolatos mozzanatot, önálló címanimáció készítését, teljesen új írás foglalja össze a Retime Editor használatának ismereteit, részletes fogalomtár és függelék is elérhető a kiadványban.
A Final Cut Pro aktuális változatáról szóló ekönyv…

Megszorításokat eszközöl az Apple (március 14.)

Bár a világgazdaság működése olyan szürreális helyzeteket idéz elő, hogy a Silicon Valley Bank csődje miatt a befektetők dollárba menekülnek a „kockázatos keleti valutákból”, így gyengül például a forint, valójában számos amerikai cég is sajátos pénzügyi helyzetben működik - egyelőre természetesen nem kell visszaesésről beszélnünk, de a dinamikus növekedési pályák láthatóan mérséklődni fognak, és bizony több vállalat is igen komoly megszorításokat vezetett be az elmúlt hónapokban, amelyek a Bloomberg beszámolója szerint a közelmúlt eseményei nyomán csak fokozódnak.
Az Apple nem csak az újabb dolgozók felvételét napolta el, vagyis az Apple Store-okból kieső kiskereskedelmi kollégákat csak a legszükségesebb esetben pótolják, de - miután Tim Cook részére már biztosított, hogy idén megkapja a 14,2 milliárd forintnak megfelelő juttatásait - egyes alacsonyabb rangú kollégák bónusz kifizetéseit elnapolják. Az Apple eddig időarányosan, hónapról hónapra fizette ki azokat a juttatásokat, amelyek a cég teljesítménye alapján extraként jártak a dolgozóknak. Most ezeket októberre napolják, vagyis áttolják a következő pénzügyi évre, mivel az Apple-nek szeptember végén ér véget a pénzügyi éve.A Tim Cook vezette cég beállt arra a kommunikációs stratégiára, hogy minden negyedévben kell valami rekordot bejelenteni. Amikor azonban ész nélkül hárítják át a dollár túlárazottsága okán kialakult árváltozásokat a nemzetközi piacokra - kivéve Kínára -, amelyből aztán drámai hardver eladási visszaesés következik, valóban elgondolkodtató helyzet alakul ki. A cég pedig nem azt a döntést hozta, hogy valamennyi profit mérséklődést elfogadva az árak normalizálásával próbálják erősíteni a forgalmat, hanem az alacsonyabb dolgozói körökön igyekeznek megtakarításokat elérni, vagyis nem fizetnek bónuszokat és nem vesznek fel új dolgozókat a boltokba.
Mindez annak ismeretében is érdekes, hogy a Bloomberg egy másik cikkben arról is ír, hogy az Apple következő nagy kihívása a távozó középvezetők okozta űr betöltése. Ez ugyan nem új dolog, már évek óta szivárognak el a cégtől a nagy koponyák, amelynek több oka is van. Scott Forstallt kirúgta Tim Cook, Jony Ive nem igazán tudott azonosulni a Beats felvásárlása nyomán az Apple-be bekerült kultúrával, az Apple Watch Edition kudarcát pedig személyes vereségként élte meg, de távoztak a cégtől olyan processzor fejlesztő szakemberek is, akik nem tudták értelmezni, hogy míg ők iparági forradalom elérésével pár tízezer dolláros bónusszal lettek jutalmazva, a leginkább melegjogi aktivitása okán elismert Tim Cook dollármilliókban részesül. Az aránytalanságra a cég tavaly próbált reagálni, és az alsóbb körökben a szerény bónuszokat 200-400.000 dolláros szintre emelte, amely azonban még mindig elmarad Tim Cook idei 40 millió dollárjától.Most erre a helyzetre hoz némi pikantériát a bónuszok halasztása.
Az utóbbi hónapokban a céget elhagyta Evans Hankey ipari formatervezési alelnök - aki alig 3 évig volt a korábban távozó Jony Ive utódja -, Anna Matthiasson és Mary Demby a cég internetes áruházának háttér rendszerét menedzselték és fejlesztették egészen tavaly őszig, Michael Abbott az iCloud szolgáltatási terület illetékese volt, áprilisban lép ki a cégtől, Jane Horvath az adatvédelem területén volt fontos szakember, David Smoley és John Stauffer a szoftverfejlesztési alelnöke volt a cégnek, Laura Legros a hardver tervezés alelnöke volt. Tony Blevins a vállalat beszerzési alelnökeként szolgált, és igazi veterán volt a cégnél több mint 22 év tapasztalattal (őt egy félreértett TikTok videó kapcsán kialakult botrány miatt bocsátották el, amelyben egy 1981-es Dudley Moore poént sütött el az Arthur című filmre utalva az autójából kiszállva, amely poént a TikTok generáció nem értette, az Apple vezetősége pedig nem tolerálta).
Ezek csak a legutóbbi néhány hónap távozásai, Jeff Wilcox processzor tervező mérnök átigazolása az Intelhez, Gerarld Williams III, az iPhone chiptervezőjének távozása már több éves veszteségek.
A Bloomberg cikke a megszorításokról…
A Bloomberg írása a távozó középvezetőkről…

Új AirPods Pro reklámot mutatott be az Apple (március 13.)

Az aktív zajszűrés kétszeres hatékonyságát emeli ki az Apple új AirPods Pro reklámja, amelynek főhőse kvázi egymaga jár-kel az utcán, ha bekapcsolja a zajszűrést, a reklámban a levegőbe emelkednek az autók, járókelők, zajforrások. Míg amikor ezt a funkciót átmenetileg kiiktatja, visszakerülnek a szereplők az utcára, de természetesen finoman tompítva a légkalapács hangját.
Az új reklám a YouTube-on…
Az AirPods Pro 2 termék…Tesztelte a sárga iPhone-t az AppleInsider (március 13.)

Ahogyan arról beszámoltunk, az Apple vélhetőleg komolyabb marketing pénzeket szór szét egyes véleményvezér szerkesztőségekben az iPhone 14 sikere érdekében, így nem csak a MacRumors, de immáron az AppleInsider.com is a sokadik cikket adja ki a sárga telefonról. Most éppen tesztelték a terméket. Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a lila és kék telefonról nem jelent meg külön teszt, akkor a késve megjelent sárga miért kap ilyen figyelmet. Valahol azért mégis van egyfajta bája annak, hogy egy színről külön írásmű születik. „Az összes többi iPhone-hoz hasonlóan ez is kéttónusú, élénk sárga alumínium kerettel és pasztellsárga hátlappal. Jól néz ki, de nem olyan fényes, mint azt sárgától várnánk” - tudhatjuk meg a cikkből. Egyúttal olyan bölcseletet is megtudunk az írásból, hogy a nemrég bemutatott ($$) új tokok mindegyike jól mutat a sárga telefonnal, amelyet szilikontokban tárolva abszolút mindegy, hogy sárga vagy fekete telefonunk van, hiszen a színből viszonylag keveset láthatunk.
Lábjegyzetben a szerző arra is felhívja a figyelmet, hogy a sárga iPhone már a megjelenésétől akciós több szolgáltatónál, két éves hűséggel egészen kedvező áron szerezhető be az Egyesült Államokban. Már a magyar piacon is számos szolgáltatónál kínálják barátságosabb árakon az Apple talán legkevésbé sikeres szériáját.
Az AppleInsider.com sárga iPhone 14 tesztje…

Pages az iPad készüléken: betűk stilizálása (március 12.)

A Pages felületén az ecsettel jelölt Style / Stílus menü a kulcsa mindenféle szerkesztésnek, módosításnak, beállításnak, amely a szövegeinket érinti. A még üres dokumentum formázásának alapelemei, illetve a begépelt, de még nem stilizált szöveg szerkesztésének elemei mind megtalálhatók az ecsetre bökve elérhető menüben.Az írásműben nem csak a bekezdések és betűtípusok beállításai ismerhetőek meg, hanem például olyan különleges funkciók, mint a négyzetméter és köbméter szakszerű jelölése, vagy a színátmenettel vagy képpel kitöltött betűk.
Pages az iPad készüléken: betűk stilizálása…
A Pages iPad változatát bemutató kiadvány az Apple Books Store-ban…

Újdonság: Sonnet MacCuff Studio (március 12.)

A Sonnet régebb óta kínál hasznos megoldásokat arra a célra, ha egy asztali gépet nem az asztalon szeretnénk tárolni. A Sonnet MacCuff Studio ezt a lehetőséget teremti meg a nagyobbacska Mac Studio modellek számára is, amelyeket így például egy asztal lapjának alsó oldalához rögzíthetünk, szabadon hagyva az asztal teljes felületét az alkotásra. A Sonnet MacCuff Studio egyrészt egy nagyon praktikus tartó megoldás, amely elveszi az asztalról a gépet, helyet szabadít fel, és közben könnyen hozzáférhetővé teszi a csatlakozókat, ráadásul a kábeleket szintén az asztal alá rejti, hogy minél kevésbé látszódjanak. Eközben kiváló szellőzési lehetőséget is biztosít a gép számára, amely így nem gyűjti be az asztalon keletkező vékony porréteget, ráadásul az antenna területek szabadon hagyása révén a WiFi és Bluetooth jelátvitel sem gyengül, azonos minőségű marad. Emellett kiemelten fontos paraméter a biztonság: a Sonnet MacCuff Studio az asztalhoz rögzítéssel megnehezíti a tolvajok dolgát, hiszen nem tudják felemelni és elvinni a gépet, annak leszerelése komolyabb erőt és több időt igényel.
A Sonnet MacCuff Studio termék lapja…
A Sonnet termékei az iJoe.hu kínálatában…


Tim Cook idén 49 millió dolláros kompenzációt kap (március 11.)

Már éppen életre hívtuk volna a Facebook csoportot, hogy a 2022-es évben elhanyagolt Tim Cook részére valamit összedobjon a tömeg, amikor az Apple igazgatótanácsa megnyugtató fejleményekről döntött: bár tavaly az esedékesen lejáró részvény opciók egyébként átlagember számára felfoghatatlan összegű bevételein túl az Apple ügyvezetője nem kapott külön ösztönzést, 2023 már nem telhet el rekord elismerés nélkül: Cook 3 millió dolláros fizetése (1 milliárd 65 millió forint) mellé garantált 6 millió dolláros bónuszt kap (2 milliárd 130 millió forint), továbbá 40 millió dollárnak megfelelő részvény opcióban is részesül (14 milliárd 200 millió forint). Így összességében - ha nem erősödik az Apple részvény árfolyama, ami nyilván növelné az értéket - 17 milliárd 395 millió forintból tengődhet az ügyvezető, vagyis ha nem akar félretenni, akkor naponta 47.657.534 forintot, óránként 1.985.730 forintot költhet.
Az Amerikai Egyesült Államok cégóriásainál megszokott dolog, hogy a dolgozók általában a versenyképes bérek legalacsonyabb kategóriájában keresnek, míg a csúcsvezetők az átlag számára felfoghatatlan összegekből élnek. Hogy ne legyen belső elégedetlenkedés, az Apple alelnökei is kapnak fejenknt 27 millió dollárnak megfelelő részvényopciót.
Érdekesség, hogy több kritikus hang is megfogalmazódott a részvényesek gyűlésén, és többek között Tim Cook és Al Gore igazgatótanácsból való eltávolítására is voltak törekvések, de ezeket a hangokat elnémították.
Tim Cook a világ számos szegmensében „hazavágta” a karácsonyi szezont azzal, hogy cége tavaly ősszel a dollár ereje csúcsán hajtott végre árkiigazítást világszerte, így hardver eladások terén számos régió, köztük Európa is minden idők leggyengébb karácsonyi negyedévét produkálta, amit csak a standard előfizetési bevételek tudtak pénzügyileg árnyalni. Több régióban akár 20%-ot meghaladó mértékű visszaesés volt tapasztalható. Az Apple a Mac mini idei évi frissítésénél láthatóan törekedett arra, hogy a korábbi gyenge dollár árfolyamra árazza be az új gépeket, hogy löketet adjon a forgalomnak, és azóta több célzott akció is elindult, például az iPhone 14 modelleket 70.000 Ft-os kedvezménnyel lehet megvásárolni, és markáns árelőnnyel érhetőek el az M1 processzoros kifutó iPad Pro modellek is. Ez azonban nem fogja visszahozni a megtépázott ünnepi negyedévet, és jogos kritikát vet fel azzal kapcsolatban, hogy az Apple pénzügyi lángelméi vajon miért nem látták be, hogy a karácsonyi negyedévben nem érdemes 45%-os áremelést végrehajtani. Ráadásul a dollár az áremelést követően elérte a csúcsát, és azóta például a forinttal szemben is 85 forintot gyengült, az Apple által az iPhone és iPad áraknál használt 450 forintos árfolyamnál jelenleg 95 forinttal alacsonyabban, 355 forinton áll.
Vonalas címanimáció külső szoftverek nélkül…

Final Cut Pro: Vonalas címanimáció készítése kulcskockákkal (március 10.)

A Final Cut Pro számos kiváló címfelirat és címanimáció típussal rendelkezik, amelyeket a Motion program segítségével akár testre is tudunk szabni. Nem kell azonban elhagynunk az alkalmazás felületét ahhoz, hogy látványos mozgó animációt alkossunk, hiszen a Final Cut Pro is széles körű tudással rendelkezik, amelyet megismerve kreatív módon tudunk használni. Ezen írásmű során egy mozgó vonalrajzot hozunk létre, amely behúzza magával a megjeleníteni kívánt szöveget. A művelethez pedig csak a Final Cut Pro képességeit használjuk.
Vonalas címanimáció külső szoftverek nélkül…

Óriási hír a sárga telefon a MacRumors-on (március 9.)

Az Apple immáron több éve mutat be egy-egy különleges új színt a tavaszi időszakban: a piros iPhone 8 sorozat, a lila iPhone 12, zöld iPhone 13 sorozat és most az iPhone 14 sárga verziója lepte meg a nagyközönséget. Nagyon úgy tűnik, hogy az Apple által megbízott marketing cég komoly tőkét költ arra, hogy az új, egyébként tetszetős színt népszerűsítse, mivel például a MacRumors.com oldalon öt hír foglalkozik azzal, hogy az iPhone 14 és iPhone 14 Plus sárga színben is elérhető, még kibontási videót is ajánlanak, ami nagyjából hasonló cselekményt mutat be, mint bármely másik szín kibontása, ám a dobozból itt sárga színű készülék kerül elő!
Az iPhone 14 induló ára 449.000 Ft, míg az iPhone 14 Pro 569.990 Ft. Mondhatjuk, hogy ez jelentős különbség, de a 450.000 Ft is borzasztó drága, és ha valaki ilyen sokat költ egy új telefonra, bizony számos olyan előnye van a Pro sorozatnak, ami miatt egyszerűen csak az a racionális vétel. Az iPhone 14 Pro újabb processzort és jobb kijelzőt tartalmaz, a kamera technológiája pedig bámulatos fejlesztéseket hozott, mint a 48 megapixeles főkamera, és a belőle származó 2x-es optikai közelítési képesség. Az optikai zoom képesség miatt a fényképező funkciót használók számára eleve csak a pro sorozat jön számításba. A dinamikus sziget képesség önmagában ugyan nem érv a pro sorozat mellett, de mindenképpen ötletes szoftveres innováció.
A MacRumors.com videója többek között az új sárga telefon témájában…


Megállíthatatlan innovációk: Sárga színű iPhone 14 és iPhone 14 Plus (március 7.)

„Hello, yellow!” - Csúcsfokozatra kapcsolt az Apple marketing gépezete: a tavasz érkeztével az északi kontinensen a virágok, a déli féltekén a falevelek stílusához igazodik az iPhone széria kevésbé sikeres, tavaly ősszel bemutatott „olcsóbbik” változata, az iPhone 14 és iPhone 14 Plus. Az egyébként rendkívül szép sárga színű modellek a jelenleg már piacon lévő példányok sorába illeszkednek.„Az A15 Bionic chipnek és az 5 magos GPU-nak köszönhetően az ügyfelek lenyűgöző teljesítményhez és energiahatékonysághoz jutnak – az iPhone 14 Plus pedig az iPhone-ok eddigi leghosszabb akkumulátor-üzemidejét biztosítja. A duplakamera-rendszerrel lenyűgöző fotókat és videókat készíthetnek, és a készülékek strapabíró Ceramic Shield előlapot és innovatív biztonsági funkciókat is tartalmaznak” - írja az Apple közleménye.
Az új szín 2023. március 14-től kerül forgalomba.
Az Apple hivatalos sajtóközleménye…

Kábellel csatlakoztatott iPhone használata mikrofonként (március 5.)

A macOS Ventura rendszertől a mobil eszközeink kameráját használhatjuk a Mac belső kamerája helyett, ezáltal sokkal jobb minőséget érve el a területen.
A Mac és az iPhone, illetve iPad együttműködésének egy kevésbé ismert módszere, amikor például az iPhone vagy iPad mikrofonját használjuk hang bemenetként anélkül, hogy képet rögzítenénk. A művelet feltétele mindössze a kábeles kapcsolat, vagyis úgy vehetünk fel a Mac segítségével akár attól távolabb lévő hangszeren végrehajtott játékot vagy éppen podcast interjút, hogy az iPhone készülék kábelen a Mac-től akár 1-2 méter távolságban helyezkedik el.
A funkció használatához a Utilities / Segédprogramok (Command ⌘ + Shift + U billentyűparancs) mappában elérhető Audio MIDI Setup alkalmazást kell megnyitnunk, amikor az iPhone vagy iPad csatlakoztatva van. Ekkor a potenciális hangbemenetek alatt megjelenik az iPhone, és alatta az Enable felirat. Ha erre kattintunk, akkor az iOS vagy iPadOS eszköz hangfelvételi képességeit a Mac is tudja használni bármelyik, arra alkalmas programban, legyen az a Voice Memos, a GarageBand, a QuickTime, a Logic, az iMovie vagy a Final Cut Pro. Extra képesség, hogy a kapcsolat révén a kábellel csatlakoztatott eszköz emellett MIDI üzenetek küldésére is alkalmassá válik, vagyis megfelelő szoftverek segítségével akár MIDI vezérlést is végrehajtatunk az iPhone és iPad segítségével.A szolgáltatás a mikrofon használat esetén roppant kényelmes, hiszen az iPhone a kezünk ügyébe helyezhető, és kiváló minőségű mikrofonnal rendelkezik például beszédhang rögzítéséhez, de akár egy akusztikus gitárt is remekül tud érzékelni, amelyet így közvetlenül a Mac-re rögzíthetünk.


Az iPhone készülékek oldala…
Hangfelvétel a QuickTime programban…
Műveletek hangokkal az iMovie programban…
Narráció rögzítése a Final Cut Pro alkalmazásban…

Verbatim 1080p Webcam mikrofonnal és LED-fénnyel (március 2.)

A mobil Mac gépek 2006. óta tartalmaznak valamilyen minőségű webkamerát, amely az évek alatt nem sokat változott, inkább egyfajta alap felszereltségként képezi részét a MacBook termékvonalnak - az Apple csak a legutóbbi időszakban kezdett ezeknek a kameráknak a felbontásán javítani. Az asztali gépek esetén az iMac az, amely rendelkezik beépített kamerával, illetve az Apple Studio Display termékcsalád. Az ettől eltérő gépek, mint a Mac mini, Mac Pro, Mac Studio, vagy akár egy Apple Pro Display XDR külső kamerára szorul, ha a gépen FaceTime videó kommunikációt szeretnénk használni, vagy videót szeretnénk rögzíteni például az iMovie alkalmazásba. A Verbatim cég kedvező áron kínál a videó kommunikációra megfelelő minőségű, ráadásul LED világítással kiegészülő megoldást a felhasználók számára az AWC-02 típusszámú webkamerájával, amely a fény mellett kamera takaró elemmel is rendelkezik a magánélet védelme miatt aggódó felhasználók örömére, természetesen alapeleme a mikrofon, kényelmesen elforgatható 360°-ban, ráadásul a rugalmas rögzítés mellett akár fotóállványra is csavarozható a csavarnyílásának köszönhetően.
A Verbatim 1080p Webcam mikrofonnal és LED-fénnyel…

Romló közbiztonság miatt zárt be egy Apple bolt (március 2.)

A kezdeti hírek szerint átmenetileg bizonytalan időre zárt volna be az Apple Northlake Mall üzlete, mivel Észak-Karolina adott körzetében több lövöldözéses incidens volt az elmúlt hetekben, és az Apple nem szerette volna kockáztatni a dolgozói testi épségét, váratlanul azonban úgy döntöttek, hogy a szerdán még átmenetinek hirdetett bezárás végleges lesz, és az új közlemény szerint valamikor a jövő évben egy új helyszínen nyíló új üzletben várják majd a vásárlókat. A dolgozókat a cég nem bocsátotta el, ők egy ideig az Apple SouthPark üzletben és az internetes áruházban dolgoznak majd, amíg a Charlotte városában nyíló új helyszín elkészül. A lépés teljesen szokatlan és váratlan volt, de rávilágít azokra a problémákra, amelyek Észak-Amerika egyes helyszínein felütötték a fejüket: több multicég boltja előtt volt lövöldözés az elmúlt három hónapban, így érthető, ha az Apple számára az életvédelem az elsődleges szempont.
A Bloomberg lehangoló híre a témában…

Komoly német befektetést jelentett be az Apple (március 2.)

Egymilliárd eurót fektet be az Apple a Silicon Design Centre nevű, München központjában található kutatási és fejlesztési létesítménybe, amelyet 2021-ben hívott életre szintén 1 milliárd eurós összegből, és amely az Apple chipfejlesztési és tervezési munkáiban vállal szerepet. A cég jelenleg a Marsstrasse, a Denisstrasse és a Kerlstasse tömbjeiben üzemeltet kutatási és fejlesztési központokat, a mostani beruházás eredményeként pedig a Seidlstrasse épülettömbjét szerzik meg, és ott hoznak létre újabb fejlesztői munkahelyeket. Az Apple amerikai oldalán nem, de az európai sajtószoba oldalain megjelent hírek szerint a német fejlesztői központok részt vállaltak a MacBook Pro modelleket is hajtó M2 Pro és M2 Max processzorok fejlesztésében. A bővítés eredményeként több mint 2000 mérnök fog a létesítményben dolgozni, és a processzorok mellett a töltést szabályozó chipet és a jövőbeli vezeték nélküli technológiák megálmodása is a feladatuk lesz - írja az Apple.A helyszín választásában fontos szempont, hogy pár perc sétára található a echnical University of Munich (TUM), ahonnan kifejezetten a területen tanuló diákok végeznek, és így egyenes tovább haladási utat jelent a számukra az Apple erőteljes jelenléte.
Az Apple 1981. óta van jelen Németországban, és jelenleg több mint 4500 embert foglalkoztat, amelyből 1600 fő az utóbbi három évben csatlakozott a csapathoz részben a müncheni beruházásnak köszönhetően. Az Apple-nek több mint 800 német cég szállít be, és az együttműködés eredményeként évi 18 milliárd eurónál nagyobb forgalmat bonyolítanak egymással. Az Apple kiemeli: a cég ökoszisztémája közvetetten 400.000 munkát vagy részmunkát hoz létre Németországban, és a különféle platformokon keresztül évi 3 milliárd euró bevételt biztosít az országban lévő szerződött partnereknek.
Az Apple hivatalos sajtóközleménye…


Kamera archívumok - memóriakártya tükrözés (március 1.)

A Final Cut Pro már a médiaanyagok behozatalánál lehetőséget ad arra, hogy még mielőtt bármit beolvastunk volna a memóriakártyáról, máris készítsünk a nyersanyagról egy biztonsági mentést például egy külső tárolóra. Ennek előnye az adatok lehető leggyorsabb duplikálása, másrészt pedig annak lehetősége, hogyha éppen nem érünk rá aprólékosan végigvinni az importálási folyamatot, akkor később olyan módon tudunk importálni a kamera archívumból, mintha a memóriakártyáról történne az anyagok behozatala.
A Final Cut Pro kamera archívumok használata…
A Final Cut Pro videó utómunka alkalmazásról szóló cikksorozatunk…

Twelve South Curve Flex állítható MacBook állvány (március 1.)

A Twelve South megalkotta a legrugalmasabb, legmagasabbra emelhető és mégis mobilis MacBook állványt, a Curve Flex terméket, amely fekete és fehér színben is elérhető. A MacBook tulajdonosok számára megannyi állvány megoldás érhető el, ám ezek közül csak nagyon kevés olyan van, amelynek állítható lenne a magassága és dőlésszöge. Többnyire egy bizonyos beállítás szerint emelik meg a gépet, amely vagy megfelelő, vagy kompromisszumot vagyunk kénytelenek kötni. A Twelve South cég számos népszerű megoldást kínál az érintett vásárlói kör számára, és ebbe a körbe kapcsolódik a Curve Flex, amely a népszerű, de szintén kötött paraméterekkel rendelkező Twelve South Curve terméknek a rugalmasabb változata. A Twelve South Curve Flex félkörös alakzatot képez, és két helyen csuklókkal van ellátva, amelyek révén megemelhető a háta, vagy a háta és az eleje is. Ha gépelni szeretnénk a Mac saját belső billentyűzetén, lehetőségünk van csak a Curve Flex hátsó részét emelni, ám ha külső billentyűzetet és egeret vagy ujjkövetőt használunk, akkor a termék elejét és hátát is meg lehet emelni, amely révén a hátsó magasság akár 27 centiméterre is emelkedhet.A termék fő jellemzője a rugalmasság: felső része szilikonnal van bevonva, amely teljes mértékben gátolja a csúszást, az első része pedig stabilan megfogja a gépet, hogy az ne tudjon leesni az állványról. Csuklói révén stabilan megtartja azt a dőlésszöget, amelyben használni kívánjuk. Más-más magasságot alkalmazhatunk olyankor, amikor csak nézni szeretnénk valami mozgóképet a kijelzőn, és amikor dolgozunk a gépen. A Twelve South Curve Flex összecsukhatósága révén szállítható: a gyártó egy fekete színű tokot is biztosít mellé, amelyben összecsukott állapotban kényelmesen elszállíthatjuk magunkkal, hogy másik helyszínen vegyük igénybe a tudását. A Twelve South Curve Flex a géppel érintkező részei mellett az összecsukás által érintett részein is szilikon támasztékokkal van ellátva, hogy a fém elemek ne érintkezzenek, és a minőségi fényezés ne sérüljön.
A Twelve South Curve Flex terméklapja…
A Twelve South Curve Flex termékvideó…
Mac állványok, asztali tartók a kínálatban…

A MacMag.hu 2002. február óta számol be a Mac világ friss híreiről. Régebbi írásaink a felnyíló menüből választhatók ki.