Az Apple az elsők között jelent meg megfizethető árú WiFi router megoldással a piacon még a '90-es évek végén az AirPort, majd AirPort Extreme termékvonallal, és a piacon legelsőként kínált beépített WiFi kapcsolatot minden számítógépében. Az évek alatt a rivális gyártók elsősorban árban igyekeztek versenyre kelni az Apple megoldásaival, amelyek azonban képességek, teljesítmény, minőség és konfigurálhatóság terén a mai napig a piac felső kategóriájában foglalnak helyet, népszerű választási lehetőséget kínálva a céges és oktatási felhasználóktól a kis irodákon át az otthonokig és kollégiumi szobákig. Az AirPort Express bázis apró mérete révén a mobil felhasználók körében is népszerű, hiszen egy Ethernet hálózattal rendelkező hotelszobában könnyedén a szolgálatunkba állíthatjuk.

Az Apple háromféle WiFi bázist kínál. WiFi bázisnak nevezzük azt az elosztó egységet, amely egy hálózati kapcsolatot képes vezeték nélkül szétosztani a kliensek számára. A PC-s világban access point és WiFi router jelzőkkel illetik, amelyeknél talán praktikusabb a magyar WiFi bázis elnevezés. Az Apple hagyományosan Base Stationnek nevezi az AirPort termékeit.

Az Apple WiFi bázisainak legalapvetőbb eleme az AirPort Extreme modell, amely egy nagy teljesítményű WiFi egység, amely akár 50 WiFi klienst képes kiszolgálni, három Ethernet csatlakozójára további vezetékes kliensek vagy hálózati nyomtatók csatlakoztathatók, USB csatlakozójára pedig nyomtatót, merevlemezt vagy USB elosztót, és rajta keresztül nyomtatókat vagy merevlemezeket kapcsolhatunk. Ez az egység ideális a sokoldalú felhasználásra, akár irodai vagy oktatási környezetekbe is. Mivel a bázis hálózata további bázisokkal kiterjeszthető, kiváló alapja lehet egy hálózatnak.
Bővebben az AirPort Extreme termékről…

Az AirPort Extreme bázissal azonos hálózati képességekkel és csatlakozókkal rendelkezik az AirPort Time Capsule termékvonal (időkapszula), amely sajátos nevét onnan kapta, hogy a benne lévő nagy kapacitású tárolót a Mac OS X 10.5 vagy annál újabb operációs rendszerek képesek a Time Machine („időgép”) önműködő biztonsági mentési mechanizmusra használni. Ha megérkezünk arra a helyre, ahol az adott AirPort Time Capsule biztosítja a hálózatot, a Mac automatikusan végrehajt egy biztonsági mentést, így nem kell foglalkoznunk külön a mentésekkel, mert a gép végrehajtja azt helyettünk.
Bővebben az AirPort Time Capsule termékről…

Felmerül a kérdés, hogy lehetőség van-e a Time Machine használatára az AirPort Extreme bázissal, amelyre szintén tudunk USB-n merevlemezt csatlakoztatni. Az Apple hivatalosan ezt nem támogatja, de a szolgáltatás működik, tehát erre lehetőség van.
Bővebben a Time Machine biztonsági mentési mechanizmusról…

A harmadik termék az AirPort Express bázis, amely kis fogyasztású és méretű, kisebb antennával rendelkezik, és csak 10 klienst képes kiszolgálni, de tökéletes megoldás például AirPort Extreme vagy AirPort Time Capsule hálózatának kiterjesztésére is. Az AirPort Express különlegessége, hogy rendelkezik egy analóg/digitális kombinált minijack csatlakozóval, amely révén hangszórót lehet rácsatlakoztatni, és az AirPlay szolgáltatás révén a számítógépünk iTunes programjában, vagy az iOS eszközeink zene lejátszására alkalmas szoftvereiből tudunk rá muzsikát küldeni vezeték nélkül. Az AirPort Express USB csatlakozója nyomtatók csatlakoztatására kínál lehetőséget.
Bővebben az AirPort Express termékről…

A nyomtatók csatlakoztatása kapcsán mindenképpen fontos körüljárni, hogy az adott nyomtató támogatja-e az AirPort eszközök által használt Bonjour konfigurálás nélküli hálózati technológiát, ez ugyanis alapfeltétele annak, hogy nyomtatni tudjunk WiFin keresztül az AirPort bázisra kapcsolt nyomtatón. Az a tény, hogy USB-n rá tudjuk csatlakoztatni a nyomtatót az AirPort bázisra, önmagában nem garantálja a nyomtatás lehetőségét, noha napjainkban már szinte minden nyomtató képes erre. A legtöbb újabb termék pedig az úgynevezett AirPrint képességgel is rendelkezik, amely révén az iOS eszközökről is lehetőségünk van nyomtatni rajtuk keresztül.

Az új AirPort bázisunk beszerzése kapcsán egy fontos lépés az üzembe helyezés. Az olcsóbb WiFi bázisokkal szemben az Apple megoldásait nem a böngészőben kell valamilyen módon elérni és konfigurálni, hanem arra egy elegáns szoftver kínál célirányos lehetőséget akár az iOS eszközünkről, akár a Mac irányából. (Az AirPort bázisok Windows PC-ről is konfigurálhatók nagyjából az itt leírtaknak megfelelően, az AirPort Utility / AirPort Segédprogram letöltését követően a Windows-ra.)

Az iOS eszközökről történő beállításról egy külön cikkünk számol be…

A Mac a felső menüsoron található Wi-Fi menüben azonnal felajánlja, ha egy be nem állított, új bázist fedez fel: a WiFi hálózatok alatt a listán megjelenik a New AirPort Base Station / Új AirPort bázis. Ezt kiválasztva az AirPort Utility / AirPort segédprogram nyílik meg, amely segítségével háromféle beállítási lehetőség kínálkozik fel: az eszköz teljesen új elemként való beállítása, egy új hálózat kialakításával (Create new wireless network / Új hálózat létrehozása), egy meglévő hálózathoz való hozzáadás annak kiterjesztéseként (Add to an existing network / Hozzáadása egy meglévő hálózathoz), illetve egy meglévő eszköz cseréjeként (Replace an existing device / Meglévő eszköz cseréje). Negyedik opcióként egy hardveresen újraállított eszköznél az AirPort Utility / AirPort segédprogram felajánlja a korábbi beállítások visszaállítását is, de ez az opció új terméknél nem jelenik meg.

Mit is jelent a három lehetőség?
Az elsőhöz talán nem szükséges bővebb kommentár: egy frissen kicsomagolt eszközt otthoni internet kapcsolatunkra állítunk, és az létrehoz egy új WiFi hálózatot. Ennek nevet és jelszót adhatunk, és sok egyéb beállításra is lehetőség van.

A kiterjesztés révén egy már meglévő, AirPort bázis alapú hálózatot tudunk megnyújtani. Az Apple WiFi eszközei hivatalosan csak egymással működnek együtt, tehát más gyártó WiFi bázisát az AirPort bázis nem tudja kiterjeszteni. (A kiterjesztés régebben bonyolultabb módon, WDS technológiával - wireless distribution system - működött. Az Apple ezen változtatott, és az új eszközök már egyszerűen felcsatlakoznak egymás hálózatára, kiterjesztve azt.)

A meglévő eszköz cseréje pedig azt jelenti, hogy például egy AirPort Extreme bázist AirPort Time Capsule-re cserélünk, és az AirPort Utility / AirPort segédprogram rátölti az AirPort Extreme beállításait az AirPort Time Capsule-re. Tehát nem kell az első lépéstől kezdve újra beállítanunk például az internet kapcsolatot, a titkosításokat, a jelszó védelmet.Új hálózat létrehozása
A leggyakoribb feladat, amit egy új AirPort egység üzembe helyezésekor végrehajtunk, az az új hálózat kialakítása, amely révén az egység képessé válik a meglévő internet előfizetésünket elérhetővé tenni a hálózatban lévő gépek számára, illetve azok számára egymással és a világhálóval kommunikációt biztosít. A fentebb összegzett egyéb képességek is elérhetővé válnak a bázist elérő kliensek számára - például az AirPort Time Capsule esetén a belső tárhely, vagy az AirPort Express esetén a hang kimenet.

Miután az új eszközt kiválasztottuk az AirPort menüből, és megnyílt az AirPort Utility 6.0 vagy újabb szoftver, a program felcsatlakozik az új eszköz által létrehozott hálózatra. Itt azonnal felajánlja a program a szerinte legideálisabb beállítást, amely alapesetben új hálózat létrehozása, már meglévő hálózat esetén annak kiterjesztése lesz. Természetesen az alapból felajánlott beállítási lehetőségek helyett választhatunk másféle konfigurálást a párbeszédablak bal alsó részén lévő Other Options / Egyéb beállítások gombra kattintva. Itt érhetjük el a fentebb felvázolt beállítás típusokat.Új hálózat létrehozása esetén a következő lépés a hálózat és eszköz elnevezése, amelyet alapból a program úgy kísérel meg, hogy a számítógép tulajdonosának nevével egészíti ki a neveket. A Network Name / Hálózat név a létrehozott, és minden felhasználó által látható WiFi hálózat neve lesz, míg a Base Station Name / Bázisállomás neve az AirPort bázis adminisztráláskor előkerülő nevére utal. Utóbbit csak az AirPort Utility / AirPort segédprogram felületén látjuk, és vele a kliens gépek nem találkoznak, csak a hálózat nevét látják.

Fontos elemet jelent ezen a felületen a jelszó használat paramétere (Use a single password / Egyetlen jelszó használata), amely révén a bázisnak és a hálózatnak azonos jelszava lesz. Ennek elsősorban akkor van jelentősége, ha több gépről is adminisztrálni kívánjuk a bázist, de nem akarunk több jelszót megjegyezni ehhez. Az Apple immáron lehetőséget kínál arra, hogy alapból azonos legyen a hálózatot védő, alapértelmezés szerint WPA2 Personal jelszó és a bázis beállításait védő jelszó. Ennek előnye, hogy nem kell két jelszóra emlékezni akkor sem, ha a jelszókat tároló gépünket lecseréljük, vagy ha például egy iPadről kívánunk aktiválni valamilyen szolgáltatást az eszközön, amelyet a Mac-ről állítottunk be. Hátránya, hogy bárki adminisztrálni tudja az AirPort bázisunkat, akinek a WiFi jelszót megadjuk. (Fontos információ az is, hogy az AirPort Extreme és az AirPort Time Capsule bázisok képesek vendéghálózatot is létrehozni, azaz egy olyan különálló WiFi hálózatot, amelynek lehet teljesen triviális jelszava, és amely elkülönül a saját, jelszóval védett hálózatunktól.)Egy jelszó használatával tehát a bázis és a hálózat jelszava azonos. Ha a pipát elvesszük e paramétertől, akkor külön meg kell adni az eszköz jelszavát. A rendszer mindkét jelszót eltárolja a kulcskarikán, így később ezt gond nélkül el tudjuk érni, és ha a gépünket lecseréljük, és költöztetjük az adatokat, a jelszó információk átkerülnek az új gépünkre.

A beállítást követően a bázis újraindul, a program pedig arról tájékoztat, hogy a művelet sikeresen lezajlott. Az internet szolgáltatások többségénél ilyenkor már működik is a hálózat. A bázison lévő LED némi sárga világítást követően zölden kezd világítani.

Az AirPort Utility / AirPort segédprogram felületén a Done / Kész gombra kattintva megvárhatjuk az újraindulást, amelyet követően az internetet ábrázoló földgömb és az AirPort bázist illusztráló kép is megjelenik. A zavartalan internet kapcsolatot az Internet felirat előtti zöld pötty jelzi, míg a megfelelőn működő bázisra a bázis neve előtt utal egy zöld pötty.

Egyes esetekben a bázis neve mögött piros körben egy szám is megjelenik, amely arra utal, hogy vezérlőszoftver (firmware) frissítés áll rendelkezésre az eszközhöz. Ezt az AirPort Utility / AirPort segédprogram képes telepíteni, de újraindítást igényel, amely révén a hálózati szolgáltatásokban átmeneti fennakadás adódhat.A bázis képére kattintva egy felugró paletta jelenik meg, amelyet az Apple utóbb igen lelkesen alkalmaz a programjaiban, noha a felhasználók kevésbé lelkesen fogadják ezt a megoldást. A felugró palettán a bázis neve mellett az általa létrehozott vagy kiterjesztett hálózat neve, az internet szolgáltatás IP címe, a bázis saját IP címe, sorozatszáma, vezérlőszoftver (firmware) verziója, az esetleges frissítés lehetősége (Update / Frissítés gomb), illetve a vezeték nélküli kliensek felsorolása látható. A jobb alsó sarokban az Edit / Szerkesztés gombra kattintva lehet hozzáférni a bővebb beállításokhoz, amelyek száma az AirPort Utility / AirPort segédprogram 6.0 verziójában jelentősen megcsappant. Ha olyan beállításra van szükségünk, amely nincsen benne az új programban, a régi, 5.6-os változat elérhető az OS X Lion felhasználók számára is.
Az AirPort Utility 5.6 letöltése az OS X Lion alá…

Az Edit / Szerkesztés gombra kattintva öt felület jelenik meg a bázis típusától függően: ezek Base Station / Bázisállomás [téves fordítás: valójában Bázisállomás], Internet / Internet, Wireless / Vezeték nélküli, Network / Hálózat, illetve az AirPort Express esetén az AirPlay, az AirPort Time Capsule esetén a Disks / Lemezek menüpont az utolsó.Base Station / Bázisállomás
Ezen a felületen van mód az első beállításnál már megadott bázis név és jelszó módosítására. Itt külön lépés nélkül adhatunk meg új jelszót a bázisnak, amely különbözni fog a hálózat jelszavától. Amint láthatjuk, alapból pipa van a jelszó kulcskarikán eltárolása előtt (Remember this password in my keychain / Emlékezés erre a jelszóra a kulcskarikán). Az iCloud (illetve a korábbi MobileMe és .Mac) felhasználók számára fontos lehetőség a Back to My Mac / Vissza a Mac gépemhez funkció, amelynek alapja az Apple ID-nk. Ez a szolgáltatás lehetőséget ad arra, hogy például az otthon alvó, hálózati kapcsolatra felébredő iMac gépünkhöz távolról hozzá tudjunk férni, elérve ezzel a rajta tárolt adatainkat. Az Apple ezt nem bonyolult és tanulást igénylő VNC programokkal igyekszik megoldani, hanem egy könnyedén használható szolgáltatással. Itt meg kell adni az Apple ID-nket, illetve ha a családban, irodában többen is hozzá akarnak férni saját tartalmakhoz, akkor lehetőség van több Apple ID-t is megadni. Amennyiben az Apple ID él, és a jelszó is helyesen van megadva, zöld pötty jelzi az aktivitást. A Back to My Mac / Vissza a Mac gépemre szolgáltatás a kapcsolat felvételéhez a 443-as számú TCP portot használja, míg a kapcsolathoz a 4500-as UDP portot tartja nyitva. Amennyiben ezek valamelyike le van tiltva a hálózatban, a szolgáltatás nem fog működni.
Bővebben a Back to My Mac / Vissza a Mac gépemre szolgáltatásról egy külön cikkünk számol be…

Internet
Az Internet címke alatt a világhálóhoz való kapcsolatot állíthatjuk be, ha az igényel további beállítást. A legtöbb modern internet nem igényel beállítást, DHCP-n kapják meg a szolgáltatótól az IP címet, és rögtön kapcsolódnak, ahogy az Ethernet kábelt bedugjuk az eszközbe. Amennyiben az internet kapcsolatunk beállítást igényel - például betárcsázós DSL kapcsolat (PPPoE) -, úgy meg kell adnunk annak paramétereit a DHCP helyett a PPPoE kiválasztásával a felnyíló menüből (PPPoE: point to point protocol over Ethernet). Ha az AirPort bázist egy hotelszobában használjuk, ahol egy konkrét statikus IP cím van, amelyet meg kell adnunk a beállításnál, úgy a Static / Statikus pontot kell választani a menüpontból, és beírni a szükséges IP címet. (Utóbbi beállítás egyes falusi internet szolgáltatásoknál is előfordul, ahol annyira kicsi a szolgáltatás mérete, hogy gyakorlatilag egy kis céges hálózatra emlékeztető rendszer van kiépítve települési szinten.)

Wireless / Vezeték nélküli
A Wireless / Vezeték nélküli felületen lehetőségünk van módosítani az első beállításnál megadott üzemmódon: a hálózat létrehozás és kiterjesztés mellett itt azt is megadhatjuk, hogy a bázisunk kapcsolódjon egy hálózathoz. Ez azt jelenti, hogy kapcsolódik, de nem adja tovább az internetet, vagy kapcsolódik, de csak vezetékesen adja tovább az internetet. Végül pedig ki is tudjuk kapcsolni a vezeték nélküli módot, ha csak Ethernet alapú biztonsági mentésre használnánk például egy AirPort Time Capsule-t. Utóbbi két beállítás nem túl gyakori és életszerű, érdekes döntés az Apple-től, hogy míg a MAC cím alapú szűrést kihagyta az AirPort Utility / AirPort segédprogram 6.0-ból, addig ezeket benne hagyta. A hálózat neve (a PC-s világban SSID) az az azonosító, amely alapján sok hálózat közül a sajátunkat kiválaszthatjuk. Ezt az elején beállítottuk, de itt lehetőség van módosítani. Csakúgy, mint a jelszó típusán és tartalmán: a gyári alapértelmezett, kellően biztonságos WPA2 Personal / WPA2 Személyes helyett kikapcsolhatjuk a jelszókérést - hétvégi házunkban, erdészházban, présházban, borospincében nem elengedhetetlen a jelszó védelem -, vagy a bonyolultabb WPA2 Enterprise / WPA2 Vállalati jelszó típust is beállíthatjuk. Ez otthoni környezetben nem célszerű, mivel használata bonyolultabb, RADIUS alapú (Remote Authentication Dial In User Service), amely inkább az oktatási intézmények, nagyobb cégek biztonságos vállalati környezetének igényeire lett szabva, ahogyan a neve is mutatja. Mindenképpen szükséges egy szerver mögé, tehát további hardveres egységgel kell kiegészíteni a hálózatot a használatához. (Az AirPort Utility / AirPort segédprogram 6.0-s verziója már nem támogatja a WEP jelszavakat, mivel azok nem biztonságosak.)Network / Hálózat
A Network / Hálózat felületen található az AirPort bázis által létrehozott hálózat néhány alapvető paraméterének beállítása, amelyekhez alap esetben nem kell nyúlnunk, illetve a bázisban lévő elosztó egység működésének paramétere (Router Mode / Útválasztómód), amelyet a kapott információk alapján tipikusan önműködően beállít a bázis saját magán.

A Router Mode / Útválasztómód beállítás alatt három opció jelenik meg. Az Off (Bridge Mode) / Ki (híd üzemmód) beállítás nem szorul magyarázatra: ilyen esetben a kliensek IP cím kiosztási műveletét az internet szolgáltató központ vagy alállomás végzi el, nem pedig az AirPort bázis. A hálózatban lévő gépek önálló IP címet kapnak, és a szolgáltató korlátozhatja a szolgáltatást egyszerre igénybe vevő kliensek számát. Ilyen megoldás a DSL, ahol évekkel ezelőtt szerződési paraméter volt, hogy egyszerre csak egy gépen lehet használni a szolgáltatást. Manapság már nem jellemző az efféle szigor. A másik két lehetőség a DHCP (Dynamic Host Configuration Protocoll) és a DHCP & NAT (Network Address Translation), amelyeknél egy publikus IP címet kap az AirPort bázis, és az ő dolga, hogy a rákapcsolt klienseknek IP címet osszon. (Az IP cím minden internetes kommunikáció alapja, amely segítségével a hálózat különböző elemei egymással kommunikálni tudnak.) A DHCP használata esetén kiválaszthatjuk az igényelt tartományt, amely kezdődhet 10.0-val, ahol a bázis 10.0.1.1 lesz, 172.16-tal vagy 192.168-cal. Ezeket az IP cím tartományokat kifejezetten helyi hálózati szolgáltatásra tartják fenn, tehát internet hely nem kezdődik ilyen IP címekkel. Beállíthatjuk, hogy mennyi időnként ossza újra az IP címeket a bázis (nap, óra és perc alapján). Ennek azért van jelentősége, mert ha egy nyilvános IP címet kapunk a szolgáltatótól, és a gépünk IP címe sem változik, akkor nagyobb az esély a külső behatolásra, hiszen korlátlan idő áll rendelkezésre a gépbe való betörésre. (Természetesen a Mac alapvetően biztonságos, az AirPort bázis hardveres védelmet nyújt az áthatolással szemben, és az OS X is rendelkezik beépített tűzfallal, amelyekkel fokozni tudjuk a gépünk védettségét.) Lehetőség van ennek fordítottjára is, azaz hogy egy adott eszköz egy bizonyos IP címet kapjon meg minden alkalommal, ha például kívülről akarunk bejutni a gépbe: például otthoni Mac mininken tárolt adatokhoz férnénk hozzá távolról. Ekkor a DHCP Reservations / DHCP- foglalások felületen van mód arra, hogy a plusz jelre kattintva a gép média hozzáférési címe (MAC Address) megadásával lefoglaljunk a számára egy bizonyos IP címet. (A mínusz jellel tudjuk később törölni, az Edit / Szerkesztés gombbal módosítani a beállítást.)

A DHCP mellett a DHCP és NAT beállítás elérhető, amely IP cím kiosztásra vonatkozó része teljesen azonos, annyiban különbözik, hogy a fogadott és küldött adatok fejlécében az IP címet lefordítja a helyi hálózati IP címekre. A NAT, azaz network address translation (hálózati cím fordítás) lényege, hogy az internet alapú kommunikáció során az egyes kliensekről feladott csomagokat nem a gép helyi címével, hanem a világhálón is értelmezhető és pontosan azonosítható szolgáltatás címével küldi el, visszafelé pedig azonosítja az adott kliensnek érkező csomagokat, és a csomagok IP fejlécét a helyi hálózatnak megfelelő adatra módosítja. Így az adat célba ér. A bonyolultnak hangzó művelet természetesen egy pillanat alatt lezajlik oda-vissza. Egyes szolgáltatóknál ezt nem kell bekapcsolni, mert a szolgáltatás biztosítja ezt, másoknál igen. Ha például kábeltévés internetünk van, akkor jó eséllyel szükséges a NAT használata.A Back to My Mac / Vissza a Mac gépemre szolgáltatás felhasználói számára fontos lehet az Apple Inc. által bemutatott kerettechnológia, a NAT Port Mapping Protocoll (NAT - PMP), amely révén a NAT beállítással üzemelő AirPort bázist önműködően konfigurálni tudja a hálózati kliens célzott kommunikációra egy hálózaton kívüli eszközről. Ennek természetesen alapvetően hitelesítés alapja van, amely például a Back to My Mac / Vissza a Mac gépemre gépemre szolgáltatás esetén Apple ID. A NAT Port Mapping Protocoll az 5351-es UDP portot használja a kommunikációra, és gyakorlatilag a port továbbítás automatizált folyamatának fogható fel.

A szolgáltatást egy pipával tudjuk aktiválni: Enable NAT Port Mapping Protocol / NAT porttársítási protokoll bekapcsolása.

A NAT Port Mapping Protocolt az Apple megoldásain kívül több alkalmazás is használja, például fájlmegosztó programok, csevegő alkalmazások.
http://en.wikipedia.org/wiki/NAT_Port_Mapping_ProtocolLehetőség van alapértelmezett kiszolgálót aktiválni a hálózatban, ha azt szeretnénk, hogy minden hálózati kommunikáció átfusson egy bizonyos gépen, vagy olyan internet alapú játékot használunk, amely ezt megköveteli. Ehhez az Enable Default Host at / Alap. hoszt bekapcs. itt opciót kell kipipálni, amelynek alapértelmezett IP címe a 10.0.1.253, de természetesen megadhatjuk valamely gép fenntartott, nem változó IP címét is manuálisan.

Fontos felület még a Port Mapping / Porttársítás beállítása, ahol különféle külső szolgáltatások bejutására tehetjük alkalmassá a hálózatot, például Apple Remote Desktop távfelügyelő szoftver, különféle megosztások, megfigyelő rendszerek, FTP elérés, távoli fájlmegosztás, DynDNS. Itt a plusz jelre kattintva nyílik meg előttünk a felület, ahol több, Apple által előre definiált beállítás közül választhatunk, de természetesen manuálisan is elnevezhetünk szolgáltatásokat, és adhatunk meg megnyitandó TCP és UDP portokat. A porttársítás lényege, hogy a hálózaton kívülről el tudjuk érni a hálózat egyes tagjait, tehát az adott IP címen nem az AirPort bázis jelentkezik, hanem például otthoni Mac gépünk.

AirPlay vagy Disks / Lemezek
Az AirPort Utility / AirPort Segédprogram utolsó címkéje eszköz specifikus: az AirPort Express esetén az AirPlay beállítások, az AirPort Time Capsule esetén a lemez beállítások találhatók meg itt (Disks / Lemezek).
Az AirPlay beállításairól és használatáról bővebben külön cikkünk számol be…Az AirPort Time Capsule termék különlegessége, hogy beépített merevlemezzel rendelkezik, amelyet egyaránt használhatunk hálózati tárhelyként és Time Machine biztonsági mentési helyként.

Tipp: Az AirPort Extreme bázisra csatolt USB-s meghajtók szintén elérhetőek hálózati lemezként, és azonos funkciót képesek ellátni, mint az AirPort Time Capsule beépített lemeze.

A Time Machine funkció egy virtuális lemezképbe menti a Mac tartalmát, amelynek mérete addig növekszik, amíg az AirPort Time Capsule lemezének kapacitása engedi. Ha például egy 3 TB-os AirPort Time Capsule-t használunk, és azon 2 TB egyéb adatot tárolunk, akkor az 512 GB-os SSD-nk biztonsági mentései 1 TB méretűre dagadhatnak. Erre azért van lehetőség, mert a Time Machine nem aktuális tükrözést végez a gépről, hanem a változásokat mindig hozzáírja a mentéshez, hogy véletlen törlés esetén is vissza tudjunk állítani tartalmakat.

Az AirPort Utility / AirPort Segédprogram felületén van mód az AirPort Time Capsule lemezének törlésére, amely révén felszabadul annak teljes tárkapacitása (tehát a mentés mellett az egyéb adatokat is törli). Az Enable File Sharing / Fájlmegosztás bekapcsolása funkció jóvoltából az AirPort Time Capsule lemezét láthatják a hálózat felhasználói a megosztott eszközök között, és a jelszó ismeretében felcsatolhatják azt, adatokat másolhatnak rá, vagy olvashatnak róla.

Emiatt fontos a következő paraméter, mégpedig a jelszó kérdése: lehetőség van ugyanis arra, hogy ne az eszköz jelszóval (amely alapértelmezés szerint azonos a WiFi hálózat WPA2 Personal jelszavával; With Device Password / Eszköz jelszóval), hanem egyedi lemez jelszóval (With Disk Password / Lemezjelszóval), vagy felhasználói fiókok engedélyezésével biztosítsunk hozzáférést a lemezhez.

A legbiztonságosabb megoldás a felhasználói fiókok alkalmazása, amely révén csak az általunk megadott felhasználók az általunk megadott jelszóval férhetnek hozzá a lemezhez. A jelszó felhasználónként lehet teljesen különböző, így nem kell megadni a privát jelszónkat másoknak a lemez hozzáféréshez, hiszen teljesen saját jelszót tudunk megadni mindenkinek. Aki nincsen a listán, az tud biztonsági mentést készíteni a lemezre, de a rajta lévő adatokhoz, tehát a hálózati tárhelyhez nem férhet hozzá.Minden módosítást követően az Update / Frissítés gombbal tudjuk véglegesíteni a beállításokat, amely miatt a hálózati szolgáltatás néhány másodpercre megszakadhat.

További cikkek a témában:
Kiterjesztett hálózat létrehozása az AirPort Utility / AirPort segédprogram felületén…
Régi AirPort bázis lecserélése új AirPort bázisra…

©2012. MacMag.hu | Cikk: Birincsik József, 2012. 04. 14. - 04. 17.
Frissítve: 2017. június 22. 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: